Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike’den Regl Dönemine Özel Sporcu Şortu

Nike’den Regl Dönemine Özel Sporcu Şortu

Nike, sızıntı endişelerine karşı kadın sporcular için ilk menstrüasyon ürünü olan Nike One Leak Protection adlı özel regl şortunu piyasaya sürdü.

İlk menstrüasyon ürününü piyasaya süren Nike, kadın sporcular için Nike One Leak Protection adlı özel regl şortu geliştirdiğini duyurdu. Nike One Short serisinin bir parçası olarak tasarlanan dönemsel sızıntı korumalı özel regl şortu, iki farklı boy seçeneği ile ilk kez 2023 Kadınlar Dünya Kupası’nda yarışacak 13 takımın sporcuları tarafından kullanılacak.

Her ne kadar kazanmaya engel olmasa da, kramp veya yorgunluk gibi semptomlarıyla regl dönemleri sporcuların performanslarına etki edebiliyor. Sızıntı endişeleri de en az bu semptomlar kadar odaklanmayı zorlaştırabiliyor. Geliştirdiği Leak Protection adlı bariyer görevi gören yeni astar malzemesi ile sızıntı sorununa bir çözüm getiren Nike, regl şortu ile kadın sporcuların müsabakalar sırasında daha rahat hareket edebilmelerini sağlamayı hedefliyor. Mevcut ürünlere eklenmeye başlayan astar, tampon, ped veya menstrüal kap ile birlikte giyilmek üzere tasarlandı.

Özel astarı geliştirmeye 2019 yılındaki Teen Girl Insights Project adlı çalışmalarıyla başladıklarını belirten Nike Advanced Innovation Collective Kıdemli Proje Yöneticisi Lisa Gibson, bu çalışma ile 14 yaşına geldiğinde sporu bırakan kızların erkeklerin iki katı olduğunu gördüklerini söylüyor: “17 yaşına geldiklerinde ise kızların yüzde 51’i sporu bırakmış oluyor. Bunun tek nedeninin regl olmadığını biliyoruz ancak bu da kritik bir unsur. Sızıntı korkusu çok gerçek ve sadece ergenlikte değil, regl ile olan tüm maceranız boyunca devam ediyor.”

Regl döneminin sızıntı kaygıları spordan uzaklaşmanın tek nedeni olmayabilir ancak spora odaklanamamanın önemli bir nedeni. 2014 yılında kıyafetlerin yanı sıra giyilen iç çamaşırlarının da beyaz olması zorunluluğunun getirildiği Wimbledon Tenis Turnuvası’nda, kadın sporcuların regl döneminde endişe içinde oynadıklarına ilişkin şikayetleri dikkate alınarak geçtiğimiz yıl bu zorunluluk ortadan kaldırılmıştı. ABD Ulusal Kadınlar Futbol Ligi’nden (NWSL) Orlando Pride da, regl dönemindeki sızıntı endişeleri nedeniyle yakın zamanda formasını güncelleyerek bundan sonra koyu renk şort tercih edeceklerini duyurdu.

Görsel: Nike