Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ön Yargıların Üzerine Giden İşler [Bigumigu’da 2019]

Ön Yargıların Üzerine Giden İşler [Bigumigu’da 2019]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: cinsellik,transseksüellik, regl, LGBTİ, gibi ön yargılara maruz kalan konular hakkında en çok konuşulan işler.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2019’un Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

2019 yılında da toplumda hala kabul görmeyen, üstü kapatılan ve konuşulmayan birçok konu bulunuyor. Gündelik hayatın bir parçası olan ve aslında herkesin bir düşünceye sahip olduğu bu konular üzerinde gerçekleştirilen kampanyalar ve projeler ön yargıları yıkmak için insanlara fırsat veriyor. Statükoyu korumak yerine yeni bakış açıların hayatımıza girmesini sağlayan bu işler tartışmaları da beraberinde getiriyor. Reglden, engelli bireylerin cinsel haz hakkına ve cinsiyet rollerine kadar toplumun normlarını en çok sorgulayan işleri derledik.

Ön yargılara meydan okuyan ve aynı zamanda farklı görüşten insanların hararetle tartıştığı kampanyalar  ve projeler ilginizi çekiyorsa daha önce hazırladığımız Tabulara Meydan Okuyan Çalışmalar derlememize de göz atabilirsiniz.

Orkid’in Ödül Kazanan Utanç Paketleri Kampanyası Tartışma Yarattı

Herhangi bir kişisel hijyen ürününden farklı olarak ped alırken ürünün siyah poşete konulması veya gazeteye sarılmasına tepki olarak hazırlanan P&G’nin ped markası Orkid için yapılan Uncover the Shame (Utanç Paketleri) başvuru filmi (case study videosu) ped üzerinden kadınların regl dönemini gizleme sorumluluğu yaratılıyor oluşuna dikkat çekti. 4129Grey tarafından hazırlanan kampanya gazetelerde yer alan kadına karşı şiddet, ayrımcılık ve eşitsizlik haberlerinin bu kadar fazla olduğu bir dönemde utanılacak son şeyin hijyenik pedler olduğunu vurguluyor. Utanç Paketleri kampanyası özellikle daha ufak yerleşim yerleri başta olmak üzere halk arasında yerleşmiş olan bu duruma tepki gösteriyor.


Dev Memeler Yeniden İngiltere Sokaklarında

Mother London Anneler Günü’ne özel yürüttüğü projeye bu sene de devam etti. 2017’de Mother London’ın kendi projesi olarak başlayan yerleştirmeler bu sene Elvie şirketi için hazırlandı. Projenin bu seneki bölgeleri Old Street, Village Underground ve Huntington Estate. Yerleştirilen 5 devasa memenin boyutu 3 ile 6 metre arasında değişiyor. Elvie icara kurulu başkanı Tania Boler, kampanyanın toplum içinde çocuğunu emzirmekten utanan tüm kadınları cesaretlendireceğini ve emzirirken izlenmesini veya yargılanmasını bitireceğini düşünüyor.


Nike

Nike Londra’daki Mağazasına Büyük Beden ve Engelli Mankenler Yerleştirdi

Londra’da Oxford Caddesi’nde yer alan dev Nike mağazasının kadın giyimine ayrılan 3. katı, büyük beden ve engelli mankenler üzerinde sergilenen özel spor giyim koleksiyonuyla büyük dikkat çekti. Farklı vücut tiplerine sahip mankenler, Nike Plus Size serisi de dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesini tanıtıyor. Nike’nin amiral gemisi niteliğindeki Londra mağazasında gerçekleştirdiği bu hamle pek çok kadın tarafından olumlu karşılandı. Mağazayı ziyaret eden kadınlar özellikle büyük beden mankenle Selfie çekerek sosyal medyada paylaştı.


Elvie Mesane Problemlerinden Utanılmaması Gerektiğini Gösteriyor

Mother London tarafından Elvie için hazırlanan Free From Pee kampanyasında mesane sızıntısının sebebi olan pelvik taban zayıflığı mizahla harmanlanarak anlatılıyor. Bobo ve Bladder isimli iki kahramanın bulunduğu animasyon serisinde kahramanlar bir dizi maceraya atılıyor. “Giggle Planet”, “Trampoline Land” ve “Run for the Bus” isimli üç reklam filminde Bobo isimli kadın hareketli ve eğlenmeyi seven bir karakter iken Bladder (mesane) sürekli onu hayal kırıklığına uğratan arkadaşı oluyor. Kampanya ile birlikte pelvik taban rahatsızlığı bulunan kadınların oranının yüksek olduğu anlatılıyor. Kadınların bu konuda rahat olması gerektiği mizahla birleştirilerek gösterilmeye çalışılıyor.


Engelli Bireyler için Cinsel Haz Yardım Seti: Ripple

Tasarımcı Hsin-Jou Huang, Szu-Ying Lai ve Chia-Ning Hsu engelli bireylerin cinsel gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olacak bir takım geliştirdi. Üç parçadan oluşan araç kıyafet, maske ve bir de uzaktan kumanda içeriyor. Ripple olarak adlandırılan cinsel haz yardım seti, günlük işlerini fonksiyonel kısıtlamalar sebebiyle gerçekleştiremeyen ve bu ihtiyaçların giderilmesi için bir yardımcıya ihtiyaç duyan bireyler için hazırlandı. Ripple sahip olduğu 3 parçalık donanım sayesinde kişinin dokunma, görme, ses ve koku gibi duyuları harekete geçirebiliyor. Yastıklı ve şişirilebilir gövdeyi tamamen saran bir elbise, kulaklıkla birlikte işlev gösteren ve aynı zamanda feromonları harekete geçiren bir göz maskesi ve elbisenin kontrolünü sağlayan bir uzaktan kumanda seti oluşturuyor.


Pizza Dilimi ve Ananasın Önyargı Tanımayan Aşkı

Yemeklerde bulunan malzemelerin birbirine uyumundan yola çıkan Just Eat şirketi, ananas ve pizza dilimi üzerinden bir yemekten öte tüm insanlığa bir mesaj veriyor. Şirket hiçbir eşleşmenin yanlış eşleşme olmadığını ön plana çıkarıyor. Onur haftası için yapılan kampanyalardan biri olan ve AKQA ajansı tarafından hazırlanan Just Amore (Sadece Aşk) LGBTİ+ bireylerinin haklarına vurgu yaparken toplumun tercihlere gösterdiği tepkileri farklı bir açıdan sunuyor.


Barbie

Barbie’den Tekerlekli Sandalyeli ve Protezli Bebekler

Toplumda cinsiyetçilik konusundaki farkındalığın artması, Barbie gibi uzun yıllar standart güzellik algısını ve cinsiyetçi rolleri besleyen markalar için kırılma noktası oldu. Marka güzel olanın tanımını biraz daha genişletmek adına yeni hamleler yapmaya devam ediyor. Bu amaçla Fashionistas serisine tekerlekli sandalyeli ve protezli iki yeni bebek ekledi. Fashionistas serisinin bir parçası olan bebekler Haziran ayında satışa sunuldu.


Eğitime Regl Engeli

İnsani yardım organizasyonu CARE Fransa ve BBDO Paris, Respect Our Periods kampanyasıyla regl ile ilişkilendirilen ön yargılara ve kadınların eğitim haklarına odaklanıyor. Kadınların doğum yapabilmeleri için ergenlikten menopoza girdikleri döneme kadar toplamda yaklaşık olarak 2.555 gün yani 7 yıl yaşadıkları bu fizyolojik olay tamamen doğal ve normal olan bir döngü. Ancak, günümüzde hala menstrüasyon dönemine utanılacak, saklanılacak  ya da korkulacak bir durummuş gibi bakılıyor. Bu yanlış algıyı ortadan kaldırmak için yapılan bilinçlendirme kampanyası  genç kadınların eğitim hayatları üzerindeki etkisine odaklanıyor.


Orkid Kadın Simgesinin Yer Aldığı Paketlerde Tasarım Değişikliğine Gidiyor

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, cinsel aşağılanma, cinsel kimlik gibi konularda pazarlama açısından yeni açılımlar gerçekleştiren Procter & Gamble’s pazarlama stratejisi doğrultusunda dikkat çektiği konulara kampanyalarında yer veriyor. P&G hijyenik ped markalarından biri olan Orkid (Always) de tipik olarak sadece kadınlarla ilişkilendirilen ürünlerinin hitap ettiği müşteri yelpazesinin sadece kadınlardan oluşmadığını vurgulamak amacı ile kadın cinsiyetini simgeleyen “Venüs” simgesini ürünlerinden kaldırmayı planlıyor.


Ölüm Sonrası İnsan Vücuduna Doğal Çürüme İmkanı Sunan Tesis: Recomposte

Amerikan şirketi Olson Kundig Architects, Seattle’da insan vücudunu komposte ederek organik gübreye ve toprağa dönüştürüleceği ölüm sonrası bir tesis için planlar yapıyor. Ölü yakmaya ve gömülmeye alternatif sunmak üzere kurulan şirket 1,719 metrekarelik merkezde hizmet verecek. Recomposte ismi verilen proje, 2018’de Washington’un insan kompostunu yasallaştıran ilk ABD eyaleti olmasının ardından ortaya çıktı. 2021 yılında tamamlanması planlanan tesisin tamamlanması ve ölüm sonrası büyük ölçüde doğal çürümeyi öneren ilk tesis olması bekleniyor.


Herkes Regl Olsaydı Ondan Bahsetmek Daha Kolay Olmaz Mıydı?

Tampon veya ped yerine kullanılabilen iç çamaşırları ile bilinen Thinx regl konusunda tabuları yıkan reklam kampanyalarına devam ediyor. BBDO New York tarafından yaratılan ve Rachel McDonald’ın yönettiği MENStruation isimli reklam filmi babasına ilk defa regl olduğunu söyleyen genç bir çocukla başlıyor. Ayrıca reklamda iç çamaşırından sarkan tampon ipi ile soyunma odasına giren bir adam da yer alıyor. Vücudun geçirdiği bu doğal süreçten utanılmaması gerektiğini vurgulamak isteyen Thinx dürüstlüğü ve samimiyeti ön plana koyduğu reklam filmi ile regl döneminin gizlenecek bir şey olmadığını gösteriyor.


Victoria’s Secret’ın İlk Trans Modeli: Valentina Sampaio

Transfobik söylemler nedeniyle 2019’da yapılacak olan defilesini iptal etmek zorunda kalan Victoria’s Secret yeni bir adım atarak ilk trans modeliyle çalışmaya başladı. 22 yaşındaki Valentina Sampaio, Victoria’s Secret Pink serisinin yeni yüzü oldu. Genç modeli Victoria’s Secret mankenleri de tebrik etti.

Görsel: Bigumigu