Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike Londra’daki Mağazasına Büyük Beden ve Engelli Mankenler Yerleştirdi

Nike Londra’daki Mağazasına Büyük Beden ve Engelli Mankenler Yerleştirdi

Nike, Londra'daki mağazasının kadın giyim katını yeniden tasarladı, büyük beden ve engelli mankenler yerleştirdi.

Londra’da Oxford Caddesi’nde yer alan dev Nike mağazasının kadın giyimine ayrılan 3. katı, büyük beden ve engelli mankenler üzerinde sergilenen özel spor giyim koleksiyonuyla büyük dikkat çekti. Farklı vücut tiplerine sahip mankenler, Nike Plus Size serisi de dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesini tanıtıyor.

Nike mankeni obeziteyi mi olumluyor?

Nike’nin amiral gemisi niteliğindeki Londra mağazasında gerçekleştirdiği bu hamle pek çok kadın tarafından olumlu karşılandı. Mağazayı ziyaret eden kadınlar özellikle büyük beden mankenle Selfie çekerek sosyal medyada paylaştı.

View this post on Instagram

I thought I'd go and visit the babe responsible for thousands of fatphobes on the internet losing their shit this week. Apparently a fitness brand using mannequins above a UK size 8 is the most outrageously offensive thing that's ever happened! Or to quote some of the comments I've seen – "dangerous", "disgusting", and "promoting death". Imagine my surprise when I entered @nikelondon and the mannequin did not, in fact, try to kill me! We actually got along great and fully rocked this impromptu photoshoot. • And do you know what I noticed during my death defying encounter with a plus size piece of plastic? People of all shapes and sizes were in the store. Some bigger than the mannequin, some smaller, and every single one deserves to see themselves represented and be catered for. Regardless of their fitness level. Whether they work out or not. Whatever fatphobic wankers want to say about who can and cannot wear a pair of fucking leggings. Every one of us is worthy of being represented, celebrated, and seen. This is a very small step in the right direction, and the reaction to it has shown exactly how necessary it is. • P.s. the mannequin is called Avril and she would like to remind you to drink some water and say something nice to yourself today. ????☀️ • [image description: Megan is standing in a Nike store next to a plus size mannequin in black sportswear. She's wearing a white crop top, pastel patterned trousers and pink trainers while smiling and leaning on the mannequin as if they're besties] #bodypositivity #bodypositive #bodyconfidence #justdoit #nike #allbodiesaregoodbodies #fitnessmodel #plusisequal #bodyposi

A post shared by Megan Jayne Crabbe ? (@bodyposipanda) on

Ancak olumsuz tepkiler de gecikmedi. Özellikle de büyük beden mankenler konusunu ele alan The Telegraph köşe yazarı Tanya Gold, Obez mankenler kadınlara tehlikeli bir yalanı satıyor başlıklı bir yazı kaleme aldı. Gold, obeziteyle savaşın artık kaybedildiğini öne sürdü. Gold’a göre yeni Nike mankeni sağlıklı sayılabilecek kilonun çok üzerinde: “Sağlıklı bir 12 beden değil, kilolu sayılsa da bir kadını öldürmeyecek bir 16 beden de değil. O aşırı kilolu. Her ölçekte obez sayılan bu manken, o parlak Nike giysilerini koşmak için giymemiş. Çünkü koşamaz.” Nike bu eleştirilere, amacının “sporda çeşitliliği ve kapsayıcılığı kutlamak” olduğunu açıklayarak yanıt verdi.

Nike, ilk büyük beden koleksiyonunu 2017 yılında tanıtmıştı. Model Paloma Elsesser, influencer Grace Victory ve gülle atıcı Amanda Bingson‘u içeren bir kampanya ile bu koleksiyon gündem yaratmıştı. Geçtiğimiz yıl ise Grace Victory ve Chloe Elliott, Cosmopolitan’da yayınlanan açık bir mektupla perakendecilere çağrıda bulunmuş; mağazada satılan beden aralığını genişletmelerini istemişti. Herkes gibi mağazalardan alışveriş yapabilmeyi, kendi bedenlerine göre giysileri mağazalarda bulabilmeyi istediklerini belirtmişlerdi.

Nike

Aslında bu büyük beden olumlama ve obezite tehlikesi hakkındaki tartışmalar yıllardır sürüyor. Obeziteyi pazarlamaya alet etmek veya havalı göstermek sağlıklı değil belki ama nihayetinde obez bir bedene hapsolan insanların da giyim ihtiyaçlarını karşılayabilmesi önemli. Zira ağır sporlar yapamasalar da doktor kontrolünde bir iyileşme sürecine girdiklerinde herkesten çok antrenman yapmak durumunda kalıyorlar. Öte yandan Nike’nin büyük beden mankenleri konusundaki tartışmalar engelli mankenleri gölgede bırakmış gibi görünüyor. Bence mağazadaki en heyecan verici yenilik bu.  Adidas’ın paralimpik atletlerin spor ayakkabıların yalnızca sağ ya da sol tekini satın almasını sağladığı “Odds” kampanyasını anımsadım. Engelli ve büyük beden insanlara daha fazla kulak verilmesini, onların dile getirdiği ihtiyaçlara göre daha fazla ürün ve çözüm geliştirilmesini diliyorum.

Siz ne dersiniz? Nike’ın yeni vitrin mankenleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Görsel: Nike