Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güzellik Standartlarına ve Selfie Kültürüne Direniş [Bigumigu’da 2019]

Güzellik Standartlarına ve Selfie Kültürüne Direniş [Bigumigu’da 2019]

Bigumigu’da 2019'u özetliyoruz: Beden olumlama aksesuarları, büyük beden ve engelli vitrin mankenleri, selfie kültürünü taşlayan maskeler, yanılsama bozucu fotoğraf projeleri.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. Bigumigu’da 2019’un öne çıkan konularını da tek tek derledik.

İnsanların kendi dış görünümleriyle her zamankinden fazla meşgul olduğu, kendi suretini dijital düzenleme araçlarlarıyla bir yabancıya dönüştürdüğü bir çağdayız. Bununla da kalmayıp, kendileri zannettikleri bu yabancı yüz için dış dünyadan bekledikleri “kalpli” onaylarla besleniyorlar. Yıllardır tüketim kültürünün ve medyanın dayattığı güzellik standartlarına, sosyal medyanın filtreli standartları ve nefret söylemleri eklendi. Çoğunluk bu korkunç gidişata boyun eğse de sanatçılardan, tasarımcılardan, markalardan ve sosyal medya ünlülerinden bir kısmı dayatılan bu güzellik yanılsamasını kırmak için çaba gösteriyor. Daha önce bu türden çalışmaları derlemiştik. Şimdi bu yılın güncel işlerini bir araya getirdik.

Beden olumlama aksesuarlarından, büyük beden ve engelli vitrin mankenlerine; selfie kültürünü ve tüketim toplumunu taşlayan abartılı maske tasarımlarından yanılsama bozucu fotoğraf çalışmalarına kadar bu yıl dayatılmış güzellik anlayışını delen yaratıcı çalışmaları bu derlememizde bulabilirsiniz.

Selfie Kültürünün Gençlerin Akıl Sağlığı Üzerindeki Etkisi

M&C Saatchi ve fotoğrafçı Rankin’in ortak projesi Visual Diet üzerinde yayınlanan önce ve sonra fotoğraflarıyla genç nesilin selfieleri üzerindeki takıntılarını ve etkilenen akıl sağlığını gösteriyor. Selfie Harm isimli yeni çalışma ise sosyal medyanın içinde büyüyen gençlerin kendilerine ve dünyaya karşı algılarının nasıl şekillendiğini gösteriyor. 13 ve 19 yaş arasındaki 15 genç ile gerçekleştirilen fotoğraf projesinde, gençler önce Rankin tarafından fotoğraflandı. Ardından gençlerden akıllı telefonda bulunan uygulamalardan istediklerini kullanarak sosyal medyada paylaşmaya hazır hale getirmeleri istendi.


Güzellik Standartlarına ve Selfie Kültürüne

Instagram’ın Sahte Dünyasını Farklı Uçlardaki Pozlarıyla Delen Influencer

Amsterdamlı influencer Rianne Meijer, kusursuz fotoğraflarının hemen arkasına müdahale edilmemiş hatalı çekimleri ve kendi kurguladığı filtresiz selfie’lerini ekliyor. Her influencer’ından alışkın olduğumuz gibi Meijer’ın profili de ilk bakışta kusursuz selfie’ler, gün batımı fotoları, şık sofralar, şık bikinili fotoğraflar ve buna benzer “kıskanılacak yaşam” kareleriyle dolu. Ancak yana kaydırıp ikinci kareye göz attığınızda tamamen sıra dışı bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Selfie’leri üzerinden örneklersek, kusursuz bir selfie’sini kaydırdığınızda, gıdılı ve yataktan yeni kalkmış gib duran bir başka selfie’sini görüyorsunuz. Bu da tabii ister istemez takipçilerinin “o çok güzel, bense çirkinim” şeklindeki hastalıklı hipnoz durumunu bozuyor ve yüzlerine bir gülümseme konduruyor. Fotoğrafların bir kısmı kendisinin kurguladığı absürt pozlardan, bazıları ise çekimler arasında yakalanan kusurlu(?) karelerden oluşuyor.


Güzellik Standartlarına ve Selfie Kültürüne

Güzellik Standartlarına İnat Vücuttaki Yağ Katmanlarını Vurgulayan Tasarımlar

Karoline Vitto, The Body as Material adlı koleksiyonunda kumaş ve metal parçalardan oluşan tasarımlarıyla kadınların saklamaya itildiği yağ katmanlarını vurguluyor. Koleksiyonda, kadın bedenindeki kat kat olmuş yağları ve kıvrımları daha da belirgin yapan yedi farklı tasarım yer alıyor. İlham kaynağı ise oldukça kişisel. Çünkü tasarımcı bu koleksiyonu kendi bedeni olan ilişkisinden yola çıkarak hazırlamış. Vitto, Brezilya’da plastik cerrahiyi ve sağlıksız diyetleri teşvik eden köklü güzellik standartlarıyla çevrili bir yaşam sürmüş. Kendi vücuduyla iyi bir ilişki kurmaya ilk olarak İngiltere’ye taşındığında başlayabilmiş.


NikeNike Londra’daki Mağazasına Büyük Beden ve Engelli Mankenler Yerleştirdi

Londra’da Oxford Caddesi’nde yer alan dev Nike mağazasının kadın giyimine ayrılan 3. katı, büyük beden ve engelli vitrin mankenleri üzerinde sergilenen özel spor giyim koleksiyonuyla büyük dikkat çekti. Farklı vücut tiplerine sahip mankenler, Nike Plus Size serisi de dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesini tanıtıyor. Nike’nin amiral gemisi niteliğindeki Londra mağazasında gerçekleştirdiği bu hamle pek çok kadın tarafından olumlu karşılandı. Mağazayı ziyaret eden kadınlar özellikle büyük beden mankenle Selfie çekerek sosyal medyada paylaştı.


threadstories Sosyal Medyadaki Sahte Yüzlere Ayna Tutan Maskeler

Sosyal Medyadaki Sahte Yüzlere Ayna Tutan Maskeler

threadstories tuhaf dokuma maskeler aracılığıyla, insanların sosyal medyada nasıl farklı görünümlere ve kişiliklere büründüğünü irdeliyor. İrlandalı görsel sanatçı threadstories, giyilebilir tekstil maskeleri tasarlıyor. Yüzü, renkli iplik katmanlarıyla tamamen gizleyen maskeler bunlar. Hepsi geleneksel tekniklerle yapılıyor. Sepet dokuma sanatından Francis Bacon’un resimlerine kadar pek çok farklı şeylerden ilham alıyor sanatçı. Bazı maskeler baş hareket ettirildiğinde daha çarpıcı biçimler alıyor ki sanatçı da bunları videolu selfie olarak paylaşmış zaten. Sanatçı her çalışmaya, dıştaki iplik katmanlarını bağlamak için taban olarak kullandığı örgü başlık yaparak başlıyor.


Fresh Meat: Selfie Çağında Çirkin Güzellik Standartları

Selfie Çağının Çirkin Güzellik Standartları

SHSadler, Schön! dergisi için çektiği Fresh Meat adlı fotoğraf serisinde izleyiciyi güzellik standartlarını hiçe saymaya davet ediyor. Julia SH ve Nic Sadler, sosyal medyadaki görsel içerik tüketimimize dair güçlü gözlemler yapmış ve Fresh Meat de bu gözlemlerin sonucunda doğmuş. Bu gözlemlere göre, daha önce dergilerdeki modellere uygulanan güzellik standartları ve rötuşlar artık genel olarak sosyal medya kullanıcılarının kendi kendine uyguladığı şeyler haline gelmiş. Fotoğraf düzenleme amaçlı mobil uygulamaların ve filtrelerin kullanıma girmesi de bunu yaygınlaştırdı ikiliye göre.


Resemblage: Tüketim Toplumunun Gerçek Yüzü Hareketli Maskelerde

Tüketim Toplumunun Gerçek Yüzü Hareketli Maskelerde

David Henry Brown Jr namıdiğer @davidhenrynobodyjr, abartılı maskeler ürettiği Resemblage serisiyle tüketim toplumuna ayna tutuyor. Kendisine “negatif influencer” ünvanı veren sanatçı, Instagram’da @davidhenrynobodyjr adlı altında paylaşım yapıyor. Gerçeküstü maskelerle videolu ve fotoğraflı selfie’ler paylaşan sanatçı, kendi çıplak yüzünü hiçbir şekilde göstermiyor. Maskelerde; oyuncak arabalar, oyuncak kurbağalar, vitrin mankenlerinden parçalar, donutlar, mantarlar, meyveler ve daha pek çok tuhaf obje kullanıyor. Maskelerin çoğunda aksiyon ve mizah söz konusu. Örneğin portakallardan yaptığı bir maskeye, eline portakal sıkacağı alıp müdahale ediyor. Mantarlardan yaptığı bir maskede yüzünü kıpırdatarak maskenin de kıpırdamasını sağlıyor. Yine oyuncaklarını yüzüne çalışır durumda takarak ilginç görünümler yaratıyor sanatçı.

Görsel: Instagram
Manşet görseli ve kolajlar düzenlenmiştir.