Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Instagram’ın Sahte Dünyasını Farklı Uçlardaki Pozlarıyla Delen Influencer

Instagram’ın Sahte Dünyasını Farklı Uçlardaki Pozlarıyla Delen Influencer

Amsterdamlı influencer Rianne Meijer, kusursuz fotoğraflarının hemen arkasına müdahale edilmemiş hatalı çekimleri ve kendi kurguladığı filtresiz selfie'lerini ekliyor.

İnsanların kendi dış görünümleriyle fazlaca meşgul olduğu, kendi suretini dijital araçlarla bir yabancıya dönüştürdüğü bir çağdayız. Üstelik bu bireyin en önemli besin kaynağı da bu yabancı için aldığı “kalpli” onaylar. Resemblage projesi abartılı maskeler eşliğinde, threadstories ise tekstil işi tuhaf maskelerle bu durumu aydınlatmıştı. Yine Selfie Harm, selfie kültürünün ve fotoğraf düzenleme araçlarının gençlerin akıl sağlığı üzerindeki etkisini “önce – sonra” fotoğraflarıyla ortaya koymuştu. Fresh Meat ise et gibi paketlenmiş suretler eşliğinde, selfie çağındaki güzellik standartlarına meydan okumaya davet etmişti izleyiciyi. Biraz daha gerilere gidersek Taylandlı fotoğrafçı Chompoo Baritone’nın, Instagram hilelerini açık ettiği efsane fotoğraf projesini de anımsayabiliriz. Rianne Meijer ise Instagram akışıyla hipnoza girmiş kullanıcılara, eğlenceli fotoğraflarla sık sık bu ortamın sahte yüzünü hatırlatıyor.

Rianne Meijer hayaller vs gerçekler yaklaşımıyla içimizden biri olduğunu hatırlatıyor

Instagram’daki influencer camiasına baktığımızda, sadece dış görünüm ve lüks yaşam biçimiyle popüler olan pek çok kötü örnekle karşılaşıyoruz. Aslında bu kişiler belki de toplumun karanlık yönüne ayna tutuyor. Her neyse… Bazen gücünü olumlu yönde etki yapmak için kullanan takdir edilesi influencer’lar da karşımıza çıkabiliyor elbette. Sempatikliğiyle gözleri kamaştıran Amsterdamlı Rianne Meijer de onlardan bir tanesi. Kendisi 410 bini aşkın takipçiye seslenen bir stil ve güzellik ikonu. Instagram’ın dinamiklerini çok iyi kavramış. Öyle ki bir model kadar güzel pozlar verebiliyor, fotoğraf düzenleme araçlarından en yüksek seviyede verimin nasıl alınacağını çok iyi biliyor.

Her influencer’ından alışkın olduğumuz gibi Meijer’ın profili de ilk bakışta kusursuz selfie’ler, gün batımı fotoları, şık sofralar, şık bikinili fotoğraflar ve buna benzer “kıskanılacak yaşam” kareleriyle dolu. Ancak yana kaydırıp ikinci kareye göz attığınızda tamamen sıra dışı bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Selfie’leri üzerinden örneklersek, kusursuz bir selfie’sini kaydırdığınızda, gıdılı ve yataktan yeni kalkmış gib duran bir başka selfie’sini görüyorsunuz. Bu da tabii ister istemez takipçilerinin “o çok güzel, bense çirkinim” şeklindeki hastalıklı hipnoz durumunu bozuyor ve yüzlerine bir gülümseme konduruyor. Fotoğrafların bir kısmı kendisinin kurguladığı absürt pozlardan, bazıları ise çekimler arasında yakalanan kusurlu(?) karelerden oluşuyor.

26 yaşındaki Rianne Meijer, INSIDER’a yaptığı açıklamada amacını şöyle tarif etmiş: “İnsanlara Instagram’da, özellikle de influencer’ların paylaştığı fotoğrafların aslında gerçek olmadığını göstermek istiyorum. Bu projeyle sesimi bulduğumu hissediyorum ve bu olumlu mesaj etrafında çoğalan bir topluluk oluşturmaya devam etmek istiyorum.”.

Rianne Meijer’i Instagram’ın yanı sıra YouTube kanalı üzerinden de takip edebilirsiniz.

View this post on Instagram

Note to self: never take picture with a real model

A post shared by RIANNE MEIJER (@rianne.meijer) on

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.