Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Channel 4 Kendisine Yapılan Şikayetleri Reklam Filmine Taşıdı

Channel 4 Kendisine Yapılan Şikayetleri Reklam Filmine Taşıdı

Channel 4 kanala yöneltilen yapıcı olmayan eleştirileri hazırladığı Complaints Welcome adlı reklam filminde kullanarak eleştirilere açık olduğunu gösterdi.

Sosyal medya üzerinden kurumlara ve markalara yapılan yorumlar bazen aşırıya kaçabiliyor. Şirketler bu platformlar üzerinden her gün sosyal linç boyutuna varacak şekilde acımasızca eleştirebiliyorlar. İngiliz televizyon kanalı Channel 4 de uzun bir süredir oldukça fazla eleştiri alan kanallar arasında bulunuyor. Yapıcılıktan uzak bu eleştirilerin merkezinde ise televizyonda çalışan veya program yapan insanlar oluyor. İnsanların dış görünüşüne, kökenine veya söylemlerine ağır eleştiri yapan kullanıcıların sözleri televizyon kanalı tarafından toplanarak “Complaints Welcome” adlı kampanyada kullanıldı.

Şikayetleri muhatapları seslendiriyor

Alex Boutell tarafından yönetilen reklam filmi kanalın kurum içi ajansı 4Creative tarafından hazırlandı. Reklamda yer alan tuhaf ve aşırıya kaçan şikayetlerin söylemi ise rahatsız olabiliyor. Channel 4, kampanya için çekilen reklam filminde gelen şikayetleri muhataplarına seslendirtiyor. Böylelikle yapılan yapıcılıktan uzak eleştirilere cevap da vermiş oluyor.

Seramik sanatçısı Grayson Perry ihtişamlı cübbesini giyerek Claire karakterine bürünüyor ve “Kendini normal bir kadın gibi göstermeye çalışsa o kadar kötü olmazdı.” eleştirisini seslendiriyor. Catastrophe serisinin yaratıcısı Sharon Horgan ise takım elbiseli yaşlı erkeklerle dolu bir odada kendisine yöneltilen cinsiyetçi şikayeti dile getiriyor. “Kadınların komik olamayacağı hakkındaki şüphemi doğruluyor.”

Channel 4 eleştirilere her zaman açık olduğunu bildiriyor

Evlerin yapım ve tasarım süreçlerini konu alan reality programı Grand Desings programının sunucu Kevin McCloud’a gelen şikayet “fazla gösterişli” olurken rapçi Big Narstie kendisine yöneltilen “çok siyah” eleştirisini haykırıyor. Durum öyle ki; insanlar her şekilde telefon açıp televizyon kanalına şikayet edebilecek bir konu buluyor. Yapılan yorumlar ise oldukça ağır ve kırıcı oluyor. 5 altın madalyalı paralimik yüzücü Ellie Simmonds havuza dalmadan önce “Onlar gerçek atlet değil.” diyor.

Ağır yorumların yanı sıra yapılan komik şikayetler de reklamda yer alıyor. Channel 4 haber sunucu Jon Snow pelerinli giyerek Game of Thrones karakteri olan Jon Snow’a dönüşüyor. 1989’dan beri kanalda sunuculuk yapan gazeteci kendisine gelen ve aynı zamanda dizinin bir repliği olan eleştiriyi okuyor. “Hiçbir şey bilmiyorsun Jon Snow.”

Kanal 4’ün program direktörü Ian Katz, kampanya hakkında yaptığı açıklamada kanalın kimliğinin merkezinde izleyicilerin dünyaya bakış açısı ile mücadele etmek olduğunu, eleştirilere açık olduklarını ve aslında hiçbir şikayet almadıkları zaman endişelenmeye başlayacaklarını söylüyor.

Channel 4, geçtiğimiz sene #TogetherAgainstHate projesi kapsamında da sanal zorbalık ve nefret söylemi konusuna dikkat çekmişti.  3 büyük markayla anlaşarak reklamların sosyal medyada aldığı nefret içeren tepkiler bir reklam kuşağı ile yayınlanmıştı. Kanal şikayet etmek isteyen izleyicilerini de [email protected] adresine yönlendiriyor.

Künye

Ajans: 4Creative
4Creative Başkanı – Chris Wood
İdari Yaratıcı Yönetmen: AliceTonge
Yaratıcı Yönetmen: Jonas Roth, Rasmus Smith Bech
Yaratıcılar: Eoin McLaughlin, Caio Turbiani, Raminder Sumra
Yönetmen: Alex Boutell
Prodüksiyon Başkanı: Clare Brown
İdari Yapımcı: Shananne Lane
Kıdemli Yapımcı: Fiona Wright, Shananne Lane, Tabby Harris
Prodüksiyon Müdürü: Laura Jenkins
Proje Müdürü: Olivia Emmerson
Editör: Adam Rudd / Whitehouse Post
VFX – JAM VFX
Müzik: Leland Music
Ses: Abi Leyland/Envy Post

Görsel: Youtube