Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nefret Söyleminin Yaygınlığını Gösteren Reklam Kuşağı

Nefret Söyleminin Yaygınlığını Gösteren Reklam Kuşağı

Channel 4; 3 büyük reklamverenle bir araya gelerek reklamların sosyal medyada aldığı nefret içeren tepkileri ekrana getiren bir reklam kuşağı yayınladı.

Channel 4, daha önce reklamverenlerle bir iş birliği yaparak reklamları görme bozukluklarını gösteren filtrelerle yayınladığı bir reklam kuşağı yayınlamıştı. Böylece göz sağlığının önemine dikkat çekmişti. Channel 4 şimdi yine aynı mantıkta bir projeyle geliyor ve reklamverenlerle benzer bir iş birliği yapıyor. Ancak bu seferki projenin amacı göz sağlığına dikkat çekmek değil; internet üzerindeki nefret söylemini gündeme getirmek.

Channel 4; #TogetherAgainstHate projesi kapsamında sanal zorbalık ve nefret söylemi konusuna dikkat çekmek için 3 büyük markayla bir araya geldi. Nationwide Building Society, Maltesers ve McCain’in katkılarıyla yaratılan reklam kuşağı; Channel 4 reality programı Gogglebox sırasında yayına girdi. Kuşak; markaların çeşitlilik ve kapsayıcılığı kucaklayan işler yaptıklarında sosyal medyada karşılaştıkları tepkileri ekrana getirdi. Bunu da oldukça vurucu bir şekilde yaptı.

Marka Reklamlarının Gerçekte Aldığı Tepkiler

Kuşak sırasında, 3 markanın 3’ünün reklamı gayet sıradan bir şekilde yayınlanmaya başladı. Ancak kısa bir süre sonra işin rengi değişti. Zira siyah, engelli veya eşcinsel karakterler içeren bu reklamlara sosyal medyada gerçekten verilmiş tepkiler reklamın üzerine yansıtılmaya başlandı. Böylece her reklam, gerçekte maruz kaldığı nefret diliyle yayına geldi. Bu söylemler birbiri ardına görüntünün üzerine gelirken görsel bir efektle de filmin görüntüsü bozularak; zarar  gördüğü, yırtıldığı, pislendiği ya da eskidiği etkisi yaratıldı. Böylece kelimelerin maruz kalan üzerindeki yıpratıcı sonuçları görsel olarak da vurgulandı.

Nationwide Building Society’nin reklamında güzel bir şiir okuyan siyah genç adam; Maltesers reklamında tekerlekli sandalyede genç bir kadın, McCain reklamında ise çocuklarıyla mutlu bir tablo içerisinde eşcinsel bir çift yer aldı. Bu insanlara sosyal medyada gerçekten verilmiş, gerçekten hiç utanmadan yazılmış, acımasız tepki ve yorumları ise burada tekrar etmeye gönlüm elvermiyor. Channel 4 için hazırlanan proje videosunda bunları kendiniz görebilirsiniz.

channel 4_togetheragainsthate_maltesers_ingiltere_bigumigu_

channel 4_togetheragainsthate_maltesers_ingiltere_bigumigu_

channel 4_togetheragainsthate_maltesers_ingiltere_bigumigu_

Sanalda Nefreti Dahaı Mı Kolay İfade Ediyoruz?

Kampanyanın sorduğu soru, daha önce Monica Lewinsky’nin de aynı konuda sorduğu soruya benzer: Neden internet üzerindeki taciz ve nefret söylemleri; yüz yüze olanı kadar ciddiye alınmıyor? Neden yüz yüzeyken söyleyemeyeceğimiz şeyleri sosyal medya üzerinde rahatlıkla söyleyebiliyoruz?

İzleyiciler de bu soruları sormaya teşvik edilirken, kampanya için hazırlanan mikro site üzerinden ve #TogetherAgainstHate etiketini kullanarak destek vermeye çağrılıyor.

Görsel: YouTube