Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uzun Reklam Kuşaklarına Duyduğumuz Nefreti Anlatan Bir Reklam

Uzun Reklam Kuşaklarına Duyduğumuz Nefreti Anlatan Bir Reklam

IKEA, yeni reklam filminde heyecanla bir şey seyrederken arayan giren reklam kuşağı ve bunun bizde yarattığı can sıkıntısıyla güzelce dalgasını geçiyor.

Reklam kuşaklarını, hele ki gereğinden fazla uzun süren reklam kuşaklarını kim sever? Belki de sadece reklamverenler seviyor olabilir. Ancak bir reklamveren olarak IKEA; bunun da pek doğru olmadığını söylüyor. Cesur bir reklam filmi ile reklam kuşağı ve kötü reklamlarla dalga geçen IKEA, bu durumu avantajına çevirmeyi başarıyor.

Reklam ajansı Akestam Holst tarafından “Where Life Happens” stratejisi çerçevesinde hazırlanan 1 dakikalık film, TV başındaki bir aileyle açılıyor. Anne, baba, çocuk ve köpekleri koltukta oturmuş TV’deki filmi seyrediyorlar. Ekrandan gelen seslerden ve ailenin gözlerini ekrandan ayırmamalarından izlediklerinin heyecanlı bir şey olduğu belli. Ancak birden araya reklam kuşağı giriyor. Ve tabii reklam, tüm olayı bozuyor.

Ailenin reklam karşısındaki tepkileri çok bildik. Anne reklamlardan nefret ettiğini söylüyor, çocuk tabletini alıp gidiyor. Baba anneye katılıp, of çekerek o da kalkıyor. Telefonuna uzanan anne de sonunda bir yerlere gidiyor. Koltukta sadece şaşkın şaşkın bakınan köpek kalıyor. Biz de gayet tanıdığımız bu durumu bir reklamverenin dile getirmesindeki ironiyle eğleniyoruz tabii.

Bence reklamın en tatlı yanı reklamlarla dalga geçmesinin yanında herkes sofadan kalktıktan sonrası. 1 dakikanın 35. saniyesinde bizi boş koltukta baş başa bırakan IKEA, reklamın ikinci yarısında televizyondan gelen reklam sesleri ve köpekçiğin tatlılığın yanında odada gördüğümüz IKEA eşyaları bize gösteriyor. Herkesin reklamlardan nefret ederek çekip gittiği odadaki eşyaların yanında isimler ve fiyatlar beliriyor. Bu manasızca uzun boş sahne hem IKEA’nın ürünlerini tanıtıyor, hem de filme saçma bir mizah ekliyor.

İsveç televizyonlarında, sinemalarda ve dijital ortamda yayına giren film; daha önce yine IKEA’nın preroll işinde de gördüğümüz üzere sıkılmayı ve sıkıcılığı alıp reklama taşıyor. Bu da tabii günlük hayata ve sıradan sorunlarına değinen pazarlama stratejisine gayet iyi oturuyor. Tabii bu reklam yayınlandığı sırada kaç kişi reklamda görüldüğü üzere telefonuna dönecek ve of çekecek o da apayrı bir konu.

Künye:

Reklamveren: IKEA
Reklam Ajansı:  Åkestam Holst, Stockholm
Yaratıcı Yönetmen: Magnus Jacobsson
Sanat Yönetmeni: Jesper Holst
Reklam Yazarı: Mark Ardelius
Yönetmen: Martin Werner / Bacon Cph

Görsel: Vimeo