Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sonuna Kadar Seyrettiren Sıkıcı Reklamlar

Sonuna Kadar Seyrettiren Sıkıcı Reklamlar

IKEA, gündelik hayatı sıradan bir şekilde gösterdiği sıkıcı video önü reklamlarıyla yüksek oranda izlenme sayısı yakaladı.

Preroll diye tabir ettiğimiz video önü reklamları sıkıcı şeyler. 5 saniye geçse de “reklamı geç”e tıklasak diye bekliyoruz mütemadiyen. Bu nedenle markalar da bu reklamlar konusunda yaratıcı işler yapmaya çalışıyorlar. Bunların kimileri de video önü reklam mecrasıyla dalga geçiyorlar. Örneğin Geico, 5 saniye sonra donan ve atlanamayan “Unskippable” işiyle beğeni toplamıştı. IKEA ise yeni video önü reklam kampanyasında Geico gibi mecranın doğasına dokunduruyor ama yaratıcı bir içerik sunmuyor. Onun yerine süper sıkıcı ve içerisinde ilginç hiçbir şey olmayan bir video önü reklamla büyük ilgi çekmeyi başarmış.

“Irresistible Pointless TrueView Ads” adını taşıyan seri; IKEA’nın “Where Life Happens” stratejisi çerçevesinde sıradan ve gündelik hayatı gösteriyor. Birinde suratsız bir ergen bulaşık yıkıyor, birinde genç bir çift koltukta öpüşüyor, hatta bir noktada çocuk 2 dakika boyunca koltukta uyukluyor, bir diğerinde ise iki adam bilek güreşi yapıyor. Hepsi bu, bu kadar. Eğer reklamı geçmezseniz, 5 dakikayı aşkın süre boyunca reklamda başka hiçbir şey olmuyor, hatta videodaki oyuncular bile arada dönüp “Sizin yapacak daha iyi bir işiniz yok mu?” ya da “Bunu geçin artık, biraz özel bir görüntü.” gibisinden laflar atıyorlar.

Büyük Seyredilme Oranı

Ters psikoloji midir, insanların içindeki röntgenci yana seslendiğinden midir ya da sonunda bir sürpriz beklendiğinden midir, artık sebebi nedir bilinmez ama bu sıkıcı ve gündelik görüntüler, IKEA’nın normal preroll reklamlarından daha fazla ilgi çekmeyi başarmış. Normalde 5 saniyede geçilebilecek bu reklamların her biri ortalama olarak 3 dakika boyunca seyredilmiş. İzleyicilerin %39’u ise en az bir reklamı başından sonuna izlemiş. İyi bir oran.

Akestam Holst tarafından hazırlanan kampanya, günlük hayatın ne kadar renksiz ve sıradan olduğunu ekrana getirirken IKEA’nın da bu hayatın önemli bir parçası olduğunu vurguluyor. Dramatik olaylar, büyük entrikalar yok; sloganın da dediği gibi yalnızca hayat var.

Künye:
Reklamveren: IKEA
Reklam Ajansı: Åkestam Holst
Yapım: Bacon CPH
Yönetmen: Martin Werner

Görsel: YouTube