Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dayatılan Güzellik Anlayışına Karşı Çıkanlar [Bigumigu’da 2017]

Dayatılan Güzellik Anlayışına Karşı Çıkanlar [Bigumigu’da 2017]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: kiloya dair rötuşları kabul etmeyen Getty Images, kusurlarımızı kucaklamamızı dile getiren Diesel, Dove'un reklam sektörüne kadının güzelliğini idealize etmeyi bıraktırma çağrısı.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2017’nin Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Bu yıl reklamverenler ve ajanslar kadın özelinde birçok iş yayınladı. Kadının nesneleştirilmesi ve dayatılan güzellik algısı tartışıldı. Kadının vajinası ve regl olması normalize edilmeye çalışıldı. Kadına dair susulan, tabu kabul edilen konuların üstüne gerek markalar gerek medya olabildiğince eğildi. Sanatçılar güzellik ve tabular hakkında kişisel çalışmalar yayınladı. E tabii konular önemli olunca da yapılan işler ve uygulamalar da cesur oldu. 2017’de toplumun “normlarını” en çok sorgulayan işleri “Tabulara Meydan Okuyan Çalışmalar” derlememizde yayınladık. Gelin, şimdi de kadının nesneleştirilmesine ve güzelliğinin idealize edilmesine karşı duran 2017 yılı çalışmalarını tekrardan hatırlayalım.

Dove’dan Reklam Sektörüne Çağrı: Güzelliği İdealize Etme

Dove bu sefer daha da radikalleşerek yumuşak söylemlerden uzaklaşıyor; tüm sektörü bu idealize edilmiş, metalaştırılmış kadın görüntüsünü bir kenara bırakıp “gerçek kadını” göstermeye çağıran bir işle geliyor.

Danimarka Mindshare ile elele verip hazırlanan iş bir reklam kampanyası değil; belki bir PR işi denebilir, hatta sosyal sorumluluk çalışması. “Image Hack” adını taşıyan bu çalışma, Dove’un önce sektörü sonra diğerlerini alışageldik kadın imajlarını yıkmaya daveti aslında. Gayet yapı bozumcu, algı değiştirmeye yönelik ilginç bir iş.


Kusursuzluk Yerine Kusurların Güzelliği

Go with the flaw” adını taşıyan çalışma; insanları kusursuzluk yerine kusurlardaki güzelliği görmeye çağırıyor. Fransız müzik video yönetmeni Francis Rousselet tarafından yönetilen film; ideal güzellik anlayışını değil; diş tellerini, şehla gözleri, dövmeleri, tek kaşı, göz altı torbalarını ve bunun gibi insanları eşsizleştiren kusurların güzelliğini betimliyor. Akışa bırakmak anlamına gelen “Go with the flow” deyişi yerine “flaw” yani “kusur” kelimesini kullanarak yapılan laf oyunuyla da kampanya sloganını veriyor. Böylece eşsizliğin mükemmel olmaktan daha değerli olduğu anlatılıyor.


Fransız Moda Dergileri Artık Rötuşları Okuyucularına Bildirmek Zorunda

Moda dergileri ve reklamlarda dijital olarak dokunulmuş, rötuşlu ya da görsel manipülasyonlu görsellerin yer aldığı bilinen şey. O kadar bilinmeyen kısmı bu rötuşların ne derece yapıldığı, hangi görselin neresiyle oynandığı. Sonuç ise, bu dokunuşların yarattığı kusursuz güzellikte kadın (ve bazen de erkek) görüntüleri arasında kendini kötü hisseden başka insanlar. Şimdi, moda dünyasının genç insanlar üzerinde yarattığı baskıyı kırmak adına bir süredir düzenlemeler yapan Fransa’da yeni bir kanun duruma el koyuyor. Bundan böyle Fransa’daki moda dergileri imajların rötuşlu olduğunu bir uyarıyla okuyuculara belirtmek zorunda.


Getty Images Rötuşlanmış Beden Görsellerini Kabul Etmiyor

Rötuş ve Photoshop gerçeği özellikle moda ve reklam dünyasının kalbinde yer alıyor. Hata ve kusurların dijital olarak örtüldüğü görseller; mükemmeliyet algısı yaratıyor, insanları gerçeklikten uzaklaştırarak özellikle kadınlar üzerinde ciddi bir psikolojik baskı oluşturuyor. Fransa yeni bir yasa geçirerek moda dergilerine rötuşları okuyucularına bildirme zorunluluğu getirmişti. Getty de Fransa’daki yasaya paralel bir duruş sergileyerek  yayınladığı bildiride, bir bedenin daha zayıf veya daha kilolu gösterilmek amacıyla rötuşlandığı görselleri artık kabul etmediğini dün itibariyle duyurdu.

Uygulama, veri tabanındaki fotoğrafçıların sözleşmelerine de eklenecek madde ile Fransa’daki yasanın geçiş tarihiyle aynı olacak şekilde, 1 Ekim’de başladı.  Koşullara uymayan fotoğrafçılar Getty ile olan anlaşmalarını bozmuş sayılacak.


eBay’de Satılan Güzellik Ürünlerini Kuşanan Güzellik Savaşçıları

Yıllarca belirli güzellik standartlarının dayatıldığı ve kadında derin travmalara neden olan bir sistemde şimdi de kusurları yücelten yeni standartlar ortaya sürülüyorsa bunun ardında bize nelerin “satılmaya” çalışıldığını da gözden kaçırmamak lazım. Evija Laivana’nın Beauty Warriors (güzellik savaşçıları) adlı fotoğraf serisi tüm bu “çirkin” tabloyu oldukça sessiz ama çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

Evija Laivana, kadının bilinçaltına kodlanan “güzel olmalısın, kusurlarına savaş açmalısın” komutlarını, asırlardır kadında yaratılan tüm dış güzellik travmalarını Beauty Warriors serisindeki fotoğraflarıyla görünür kılıyor. Bu ürünlerin tamamı eBay’den satın alınmış gerçek ürünler ve pek çoğu Çin’de yapılmış.


Kadın Bedeninde Kusur Sayılan Özellikleri Yücelten Renkler

21 yaşındaki Barselonalı sanatçı Cinta Tort Cartró kadın bedeninde kusur kabul edilen özellikleri vurgulayarak, standart güzellik anlayışına savaş açtı ve son zamanlarda internette oldukça ses getirdi.

Sosyal medyada Zinteta kullanıcı adıyla paylaşım yapan Cinta Tort Cartró, kusur sayılan bölgeleri gökkuşağı renklerindeki boya ve sim kullanarak öne çıkarıyor. Genelgeçer güzellik anlayışının kadınlar üzerinde yarattığı travmayı tersine çevirmek, kadını kendi bedenini sevmeye yöneltmek üzere yapılmış oldukça yaratıcı bir çalışma. Zinteta, bedensel kusurların (!) yanı sıra bir başka tabuya da el atmış ve kadınların sürekli gizlemek üzere şartlandırıldığı regl konusuna değinmiş. Regl kanını temsil eden gökkuşağı renklerinde lekelerle dolu iç çamaşırlar tasarlamış.

Görsel: Diesel – YouTube