Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güzellik Standartlarının Geleceğine Ayna Tutan Araçlar

Güzellik Standartlarının Geleceğine Ayna Tutan Araçlar

Kumi Kaguraoka "The Metamorphosis of Beautiful Bodies" isimli projesinde, güzellik standartlarının geçmişini inceliyor ve gelecekteki standartlara dair öngörülerde bulunuyor.

Güzellik standartlarına karşı direniş son yıllarda ivme kazandı. Medyanın ve reklam dünyasının dayattığı standartların yanı sıra, sosyal medyanın ve buradaki selfie kültürünün ortaya çıkardığı çarpık filtre gerçekliği de yıkılmaya çalışılıyor. Markalar, sivil toplum kuruluşları ve tasarımcılar bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Hatta Fransa’da ve Norveç’te hükümetler bu konu hakkında yasa bile çıkardı. Tüm bu standartlara direniş örneklerine şu derlemede ve güzellik algısı ekseninde yer vermiştik. Bunların arasında eBay’de satılan absürt güzellik ürünlerini kuşanan güzellik savaşçılarının Beauty Warriors isimli fotoğraf serisini anmadan geçmeyelim. Yine Karoline Vitto’nun vücuttaki yağ katmanlarını vurgulayan aksesuar serisi, The Body as Material da bence en iyi işlerden biriydi. Şimdi de Kumi Kaguraoka’nın The Metamorphosis of Beautiful Bodies isimli tuhaf tasarımları var sırada.

Güzellik standartları nereden geldi, nereye gidiyor?

Fiziksel güç, zeka ve mülkiyet gibi güzellik standartları da her zaman güç ve hayatta kalma konusunda derinlere kök salmış. Bu gerçeği, yeni projesinin çıkış noktası olarak kabul eden sanatçı Kumi Kaguraoka, insan vücudunun geçmişten ve günümüze estetik dogmalara nasıl maruz kaldığını araştıran dokunaklı bir yorum olarak The Metamorphosis of Beautiful Bodies’i ortaya koymuş. Bu eserler, aynı zamanda güzellik standartlarının bundan 1.000 yıl sonraki olası evrimlerine de değiniyor. Bunu yaparken de özellikle kıtlık ve kuraklık gibi karanlık gelecek senaryolarını da göz önüne alıyor.

Kaguraoka titiz bir araştırma sürecinin ardından kişinin fiziğini yeniden yapılandırmaya ve şekillendirmeye yönelik bir dizi giyilebilir cihaz ve gövde kalıbı yarattı. Bunlar, dünyanın belirli bölgelerinde benimsenen gerçek teknikleri hatırlatıyor. Çin’deki ayak bağlama (lotus ayak), Batılı ülkelerin korseleri, kabile kültürlerinde boynu uzatması için takılan pirinç halkalar gibi…

“Bu temayı seçtim çünkü Japonya’nın sömürge sonrası kimliğinden ve toplumun dayattığı estetik değerlerden rahatsız oldum. Örneğin, çocukken hayran olduğum anime karakterlerinin küçük yüzleri, uzun ve ince vücutları, sarı saçları ve iri gözleri var. Ancak çeşitli moda trendlerini, halk kıyafetlerini, kültürleri ve dinleri araştırırken, çeşitli vücut şekillerinin “ideal” olarak belirlendiğini gördüm: Bu estetik değer nereden geliyor ve gelecekte nereye gidiyor? Oluşturduğum bu vücut dökümleri burunları yukarı kaldırıyor, sırt eğriliklerini önlüyor ve kadınların manken gibi yürümesini sağlıyor. Bunların hepsi, ortalama boy ve kiloya sahip Japon kadınlar için kolayca giyilebilir ve vücutlarını şekillendirmek için kalıp görevi görür” diyor sanatçı.

Görsel: Instagram