Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal Medyanın Toksik Yüzü

Sosyal Medyanın Toksik Yüzü

Dove, sosyal medyada güzellik hakkında yapılan tavsiyelerin ne kadar zararlı olabileceğini ebeveynlere göstermek için deepfake teknolojisinden yararlanıyor.

Güzellik standartlarıyla mücadele eden, tek tip güzellik algısını değiştirmeyi hedefleyen, reklamların ve sosyal medyanın beden algısı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Dove, bugüne kadar bu konular hakkında ses getiren birçok başarılı kampanyaya imza attı. Güzellik standartlarının dışında beden yapısına sahip modellerle çalışması, tanıtım görsellerinde rötuş yapmayı bırakması, sosyal medyada filtreli selfie paylaşmanın yarattığı hasarı vurgulaması ya da vücudun doğal halinin asıl güzellik olduğunu sabunlarıyla göstermesi gibi yaratıcı kampanyalarını daha önceden yazmıştık.

Sosyal medyadaki sahte güzellik tasvirlerini ön plana çıkarmak isteyen marka bu sefer deepfake teknolojisiyle gençlerin sosyal medyada karşı karşıya olduğu güzellik standartları dayatmasını ebeveynlere anlatmaya çalışıyor. Self-Esteem (Öz saygı) projesi kapsamında Ogilvy tarafından hazırlanan #DetoxYourFeed kampanyası sosyal medyanın zehirli yönünü ve genç kızlar üzerindeki etkisini annelerini göstererek konu hakkında farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Anneler toksik güzellik tavsiyelerini veren olunca tehlikenin boyutunu fark ediyor

Gençlerin sosyal medyada geçirdiği vakit giderek artarken bu platformda karşılaştıkları gerçekçi olmayan güzellik standartları onları etkiliyor. ADB’de her üç kızdan ikisi her gün sosyal medyada 1 saatten fazla vakit harcıyor. Her ikisinden biri ise sosyal medya idealize edilen güzellik algılarının özgüvenlerinin düşmesine neden olduğunu söylüyor. Dove’un paylaştığı araştırma sonuçlarına göre her 10 kişiden 7’si sosyal medyada tek tipleştirilmiş ve standartlaştrılmış bu güzellik algısını besleyen içerikleri takip etmediğinde kendini daha iyi hissettiğini söylüyor. Peki ama ebeveynleri bu durumun ne kadar farkında?

Toxic Influence başıklı reklam filmi bir grup anne ve kızı içeriyor. Anneler, sosyal medyanın etkisi hakkında konuştuktan sonra kızların sosyal medya hesaplarında gezinmesi isteniyor. Deepfake teknolojisi sayesinde toksik tavsiyeleri annelerin ağızlarından paylaşan reklam filmi, hem anneleri şaşırtıyor hem de sosyal medyanın düşündükleri gibi olmadığını gösteriyor.

Kızların yüzde 80’i bu dayatılmış ve standartlaştırılmış güzellik algısı konusunda ailesinin kendisiyle konuşmasını istiyor. Geçtiğimiz yılki Reverse Selfie kampanyasının devamı niteliğinde olan iş, annelerin kızlarına bu konuda destek olması için teşvik edici oluyor.

Gerçekdışı güzellik standartları hakkında ebeveynlerin destek olma zamanı

Sosyal medyada yer alan bu tür zararlı güzellik tavsiyeleri kızları için oldukça sıradan ancak anneler kızlarının bu tavsiyeleri ne kadar normalleştirdiğini görünce şaşırıyor. Yüz haritalama ve yapay zeka teknolojisi sayesinde bu tavsiyelerin kendi ağızlarından çıktığını görünce şaşkınlıkları bir kat daha artıyor. Kampanya sayesinde anneler sosyal medyadaki güzellik tavsiyelerinin sandıklarından ne kadar daha zararlı olabileceğini görmüş oluyor.

Ebeveynlerin ve çocuklarının güzellik hakkında düşünme ve konuşma biçimlerini değiştirmeyi hedefleyen Dove, bu kapsamda Toxic Influence kampanyasına ek olarak farklı etkinlikler de düzenleyecek. Uzmanlar ve psikoterapistler eşliğinde gerçekleştirilecek canlı yayınlar ve atölyelerle sosyal medyanın toksik etkisi hakkında daha fazla farkındalık yaratmak hedefleniyor.

Künye

Müşteri: Dove
Ajans: Ogilvy
ECD:
Daniel Fisher
Yaratıcı Yönetmen: Francesco Grandi
Metin Yazarı: Phil Gul
Sanat Yönetmeni: Helen Giles
Tasarım: Sian Hughes
Proje Yöneticisi: Katie Morrell, Zahra Mair
Prodüksiyon Şirketi:
Smuggler
Yönetmen: Henry-Alex Rubin: Director Smuggler
Yapımcı: Ray Leakey
Kurgu:
TenThree
Post Prodüksiyon: Absolute
Deepfake Teknolojisi: Synthesia
Ses: 750mph

Görsel: YouTube, Dove