Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sınırların, Tel Örgülerin ve Dikenli Tellerin Açtığı Yaraları Sanatla İyileştirmek

Sınırların, Tel Örgülerin ve Dikenli Tellerin Açtığı Yaraları Sanatla İyileştirmek

Icy ve Sot, müdahale ve yerleştirme çalışmalarıyla dünya üzerindeki sınırlar ve mülteci krizi hakkında sorular soruyor.

Mülteci krizi sık sık konuya duyarlı sanatçıların çalışmalarına, sivil toplum örgütlerinin projelerine ve markaların sosyal sorumluluk kampanyalarına konu oluyor. Fransız sanatçı ikilisi Ella & Pitr’in Piney Barajı duvarına çizdikleri devasa mural Le Naufrage de Bienvenu, 4129Grey ve UNICEF’in Dünya Çocuk Günü’nde hayata geçirdiği Umut Veren Oyuncaklar projesi, genç mültecilere nota satın alarak yardım sağlamayı amaçlayan bağış projesi Imagine Home, mültecilerin savaştan önceki hayatlarını can yeleklerine yansıtan Project Life Jacket yakın zamanda yer verdiğimiz çarpıcı işlerdendi. İranlı sanatçı ikilisi Icy ve Sot ise özellikle tel örgü ve dikenli tel gibi sınır çizen araçlar üzerine yaptıkları müdahaleler ve yerleştirmelerle dünya üzerindeki sınır kontrol politikalarına ve mülteci krizine dair farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Savaştan ve şiddetten bağımsız bir dünyaya özlem

Brooklyn’de yaşayan Tebrizli iki erkek kardeş, 2006’da stencil yapmaya başlamış. Zamanla duvar resimleriyle de İran’da ve uluslararası sanat dünyasında ses getirmeye başlamışlar. Kapitalizmi, ekolojiyi, politik ve sosyal konuları ele aldıkları yerleştirmelere, videolara ve müdahale çalışmalarına imza atmışlar. Çalışmaları; İran, ABD, Almanya, Çin, Norveç başta olmak üzere tüm dünyada sokaklarda ve sanat galerilerinde izleyiciyle buluşuyor. Kamusal alanlarda yarattıkları işlerle sınırlardan, savaştan ve şiddet bağımsız bir dünya özlemini dile getiriyorlar.

Icy and Sot’un New York’ta The Lot Radio’da yer alan yerleştirmesi son dönemde en çok dikkat çeken işlerinden olmuş. İkilinin mülteci krizini konu alan işlerinden bir derlemeyi aşağıda bulabilir, daha fazlası için sanatçıları Instagram ve Facebook sayfaları üzerinden takip edebilirsiniz. İkilinin internet sitesindeki müdahale işlerine göz attığınızda da çok etkileyici çalışmalarla karşılaşabilirsiniz.

We are honored to host our friends’ ICY and SOT beautiful site-specific installation! Check out the rest of their work: @icyandsot ICY (born 1985) and SOT (born 1991) are artists from Tabriz, Iran, currently residing in Brooklyn, New York. The two brothers started doing stencils in 2006, they have been contributing to Iranian and international urban art culture through their Murals , interventions, video and installations that depicting human rights, capitalism, ecological justice, social and political issues. Their work appears on walls and galleries throughout Iran, USA, Germany, China, Norway, and globally. They transcend their histories of artistic and political censorship by using public art to envision a world freed from borders, war and violence.

A post shared by The Lot Radio (@thelotradio) on

Sınırların, Tel Örgülerin ve Dikenli Tellerin Açtığı Yaraları Sanatla İyileştirmek

Görsel: Facebook/IceAndSot