Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mülteci Gençler İçin Müzikle Yardım

Mülteci Gençler İçin Müzikle Yardım

Imagine Home, genç mültecilere müzik yoluyla yardım sağlamayı amaçlayan ve sıradışı bir yaklaşımla bağış toplayan bir proje.

Mülteci krizi pek çok insanın dramına sebep oluyor. Mültecilerin geride bıraktıkları yaşamları, yeni hayatlarına uyumları gibi herkesin değindiği hayati konular dışında alt grupların yaşadığı sıklıkla görmezden gelinen ama aslında çok gerçek olan sorunlar da var. Örneğin, oyuncaksız kalan çocuklar gibi, evini arkasında bırakırken cinsel kimliği için de savaşan eşcinsel göçmenler gibi. Bir de bunlar arasında eğlencesiz, arkadaşsız, müziksiz kalan gençler var. Belçikalı TV kanalı Canvas ve dış haberler muhabiri Rudi Vranckx tarafından lansmanı yapılan “Imagine Home” mülteci gençlere yardım etmeyi amaçlayan bir proje.

Reklam ajansı Mortierbrigade tarafından gerçeğe dönüştürülen proje; müziği kullanarak gençlere yardım etmeyi, evlerine duydukları özlemi bir nebze de olsa gidermeyi amaçlıyor. Özünde bir bağış kampanyası olan proje, imaginehome.canvas.be adresi üzerinde yer alıyor ve bağış toplamayı farklı bir yaklaşımla yapıyor.

Tek Tek Satın Alabileceğiniz Notalar

Ana platforma girdiğinizde Belçikalı besteci Peter Baert tarafından bestelenmiş ve Belçikada’ki genç mülteciler ile Musul’daki müzisyenlerin birlikte çaldıkları özel bestenin partisyonunu görüyorsunuz. Buradan henüz satın alınmamış notalar arasından istediğinizi seçiyor ve satın alıyorsunuz Notanın sesi sadece satın alındığında beste içerisinde duyulabiliyor. Tabii farklı enstrümanlar için farklı partiler var. Yani aldığınız nota piyanonun partisinden bir nota olabileceği, davulun çalacağı bir nota da olabilir.

Beste; bağışlar arttıkça ortaya çıkıyor. Ne kadar çok bağış, o kadar nota anlamına geliyor. Tüm besteyi dinleyebilmek içinse tüm notaların satın alınmış olması gerekiyor. Şu an için beste, bölüm bölüm dinlenebiliyor ama henüz hepsine erişim yok. Bestenin partisyonu üzerinde dolaşarak kimin hangi notayı satın aldığını ve henüz alınmamış notaları görebiliyor, üzerine tıklayarak sesini dinleyebiliyorsunuz. Notaların tanesi, yani minimum bağış, 10 euro ama istediğiniz miktarda bağış yapabiliyor, birden fazla nota satın alabiliyorsunuz.

mülteci-mortierbrigade-imagine home-belçika-bigumigu

mülteci-mortierbrigade-imagine home-belçika-bigumigu

mülteci-mortierbrigade-imagine home-belçika-bigumigu

Projenin yapım aşaması oldukça zorlu olmuş. İnsanların notaları tek tek alabilmelerini sağlamak için 20 farklı enstrüman stüdyoda kaydedilmiş. Daha sonra her nota diğerlerinden ayrıştırılıp izole edilerek beste içerisine ayrı ayrı yerleştirilmiş. Yani neredeyse 5.000 nota için bu yapılmış.

Elde edilen tüm gelirler “The Sound of Home” isimli, mülteci gençlere müziğin gücüyle yardım eden projeye gidiyor. Bağışlar, bu gençlerin Belçika’nın yerel müzik okullarında eğitim görebilmeleri ve pratik yapabilmeleri için kullanılıyor.

Müziğini Kaybetmiş İnsanlar

Projenin çıkış hikayesi hayli üzücü. Muhabir Rudi Vranckx geçtiğimiz Haziran ayında Musul’un kurtuluşunu haber yapmak için şehre gittiğinde orada Nabeel Atraqchi ile tanışıyor. Nabeel’in okulu, müziğin günah olduğu düşüncesiyle İŞİD tarafından yerle bir edilmiş. İçindeki enstrümanlar parçalanmış ve müzisyenler hapsedilmiş. Bu acı tabloyu gören Rudi, Belçika’ya dönüşünde toplayabileceği tüm müzik enstrümanlarını toplamış ve bunları, Nabeel okulunu yeniden inşa edebilsin diye Musul’a göndermiş. John Lennon’un Imagine şarkısına bir göndermeyle “Imagine Home” ismini taşıyan bu kampanya büyük başarı sağlamış.

Kampanyanın akabinde Rudi, gençlerin için bir şeyler yapmaya devam etmeye karar vermiş. Böylece “Imagine Home” projesini bir adım ileri taşıyarak internet ortamında ilginç bir bağış kampanyasına dönüştürmüş. Proje ile amacı her şeylerini geride bırakıp yeni bir ülkede yeni bir yaşama adım atan mülteci gençlere yardım sağlamak. Bunu da onları evlerinde hissettirecek, huzur verecek bir yol olarak müziği kullanarak yapıyor. “Imagine Home” müziğin savaş ve terörle yüzyüze kalan insanlaırn yaşamındaki rolüne değinerek umudu simgeliyor.

Künye:
Proje Adı: ‘Imagine Home’
Reklamveren:  Rudi Vranckx – Canvas
Reklam Ajansı: Mortierbrigade
Ses Stüdyosu: RayGun

Görsel: Imagine Home