Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Göçmen Kutup Ayılarının Yürek Burkan Hikayesi

Göçmen Kutup Ayılarının Yürek Burkan Hikayesi

Migrants, küresel ısınma nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve sürgün edildikleri habitatta yeni zorluklarla karşılaşan göçmen iki kutup ayısının hikayesini anlatıyor.

İklim krizi ve göçmen sorunu ülke ya da kimlik fark etmeksizin tüm insanlığın yaşadığı ortak bir problem. Yangınlar kasırgalar ve buzulların erimesiyle döngüsünü hızlandıran iklim değişimi pek çok canlıyı yuvasından ederken savaşlar, geçim sıkıntısı ya da iklim krizinin bir başka etkisi kıtlık sonucunda yaşadıkları toprakları terk etmek durumunda kalan insanlar da yine diğer canlılar gibi bilmedikleri topraklara göç ediyor. Her iki sorunun da temelinde insanlığın kendisini yatıyor.

Toplumu ilgilendiren güncel konular hakkında bir film yapmak isteyen Fransa’daki Pôle 3D okulu 5. sınıf öğrencileri Zoé Devise, Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak ve Lucas Lermytte anne kutup ayısı ve yavrusunun yürek burkan hikayesiyle her iki konuya da parmak basıyor.

İklim krizi nedeniyle alışık olmadıkları ortamda yaşam mücadelesi veren iki kutup ayısı

Migrants isimli kısa animasyon filmi gezegenimizdeki iklim değişikliği nedeniyle evlerini kaybeden ve hiç bilmedikleri yeni topraklarda göçmen konumuna düşen iki kutup ayısının hikayesini işliyor. İklim krizinin ortaya çıkardığı sonuçlar nedeniyle eriyen buzulların ortasında kalan ve evlerinden bir hayli uzaklaşan anne kutup ayısı ve yavrusu adeta alışık oldukları tek ortamdan sürgün ediliyor. Gözlerini hiç bilmedikleri bir toprakta açtıklarında ise yaşadıkları çevreden ve iklimden çok uzakta kendilerini buluyor.

Anne ve yavrusunun bu yeni habitatta karşılaştıkları zorluklara bölgenin asıl hakimi boz ayılar da eklenince hayatta kalma mücadelesi bir başka boyuta taşınıyor. İklim krizi sorunuyla başlayan yolculuk bu noktada bir mülteci krizi hikayesine dönüşüyor. Yavru kutup ayısının ormanda bir başına yaşadıkları ve annesinin onu koruma çabaları baskın boz ayılar tarafından defediliyor.

Migrants, Aquarius insani yardım gemisinin bir hikayesinden ilham alıyor

2018 yılındaki Aquarius gemisi krizinden etkilenen ekip mülteci sorununa odaklanırken aynı zamanda tüm insanlığın bir diğer ortak sorunu olan iklim krizine de parmak basıyor. Bu olayda 600’den fazla göçmeni kurtaran Aquarius bir insani yardım gemisiydi. Akdeniz’de kurtardıkları göçmenler için hiçbir ülke limanını açmayınca uzunca bir süre açık denizde beklemek zorunda kalmış ve gemidekiler bu nedenle açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

migrants

Bu hikayeden esinlenerek konularını belirleyen beş öğrenci Migrants kısa filminin yapım aşamasında da görevleri kendi içinde paylaşıyor. Dijital üretilen sahneleri, stop-motion tekniğini çağrıştıran karakter tasarımları ve hareketleriyle ekip kendi içinde tamamlayıcı bir görev dağılımı yapıyor. Görsel efektlerin, animasyonların, karakter tasarımların ve post prodüksiyon sürecinin her aşamasında kendi üzerinde düşen görevleri yerine getirip ortaya el birliğiyle hazırlanmış duygusal bir hikaye çıkarıyor.

Bu hafta Short of the Week seçkisinde yer bulan 2020 yapımı Migrants; Short Shorts Asia, Cleveland International, SIGGRAPH 2021, VES Awards gibi bir çok festivalde ve yarışmada gösterildi. Toplamda 90’dan fazla ödül aldı. Filmin yaklaşan 94. Akademi Ödülleri’nde Oscar için de yarışması bekleniyor.

Görsel: IMDb, Barnefilmfestivalen, YouTube