Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yüzlerce Sembolden Oluşan Kelebek

Yüzlerce Sembolden Oluşan Kelebek

Seb Lester, "Butterfly" isimli serigrafi çalışmasında çağdaş ve geleneksel sembolleri evrensel bir felsefeyle birleştirerek altın rengi bir kelebeğin gövdesine işlemiş.

İngiltere’de çalışmalarını sürdüren Seb Lester, dünyanın farklı bölgelerine ait yazı kültürlerinden ve geleneklerinden ilham alarak zarif kaligrafi sanatı işleri yaratıyor. Butterfly isimli en yeni çalışması, karmaşık sembolleriyle ve dekoratif süslemeleriyle tezhip sanatından ilham alıyor. Lester’ın “küçük başyapıt” olarak nitelendirdiği bu çalışmanın tamamlanması 1.000 saatten fazla sürmüş. Sınırlı sayıda üretilen iş, koyu mavi kağıt üzerine uygulanan altın renkli bir serigrafi çalışması.

Hakikat, güzellik ve iyilik

Seb Lester, Butterfly’ın, Transcendentals (Aşkınlar/Transandantaller) veya Platonic Triad (Platonik Üçlü) olarak da bilinen gerçek, güzellik ve iyilik erdemlerini görselleştirme girişimi olduğunu belirtmiş. “Hakikat”, “güzellik” ve “iyilik” kelimeleri süslü bir metinle yazılmış ve kelebeğin gövdesi içinde dairesel sınırlarla çerçevelenmiş Sanatçıya göre, antik zamanlardan beri, bu kavramların derin bir öneme sahip olduğu, hayatımıza değer ve anlam veren şeyin temel taşı olduğu düşünülmüş.

butterfly

Kelebek, çevresel bir alt metin de dahil olmak üzere pek çok anlamı barındırıyor. Lester bunu “Kelebek tüm narin güzelliğiyle gezegenimizi sembolize ediyor, kanatlar açıkça tanımlanmış ikiliği görselleştiriyor: kültür ve doğa ya da insanlık ve doğal dünya.” şeklinde açıklıyor. Eski Mısır görüntüleri, Ortaçağ tasarımları ve hatta internette kullanılan modern semboller dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından dekoratif sanat unsurları, semboller ve ikonografi kullanarak kültürü veya insanlığı tasvir ediyor sanatçı. Kuşlardan maymunlara, tilkilere, tavşanlara ve geyiğe kadar eklektik bir hayvan yelpazesiyle oluşturulmuş çiçekli bir asma yaprağı doğal dünyayı temsil ediyor. İki kelebek kanadının simetrisini kullanarak, “bu güzel ve kırılgan gezegende” insanlık ve doğa arasındaki uyumlu(?) ilişkiyi görselleştiriyor.

75 adet basılan bu sınırlı sayıdaki baskı işine Lester’ın çevrimiçi mağazasından da göz atabilirsiniz. 29 Kasım 2021’den itibaren küresel teslimatlara başlayacakmış.

butterfly

Görsel: Instagram