Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
[Bigumigu’da 2015] Mülteci Krizi

[Bigumigu’da 2015] Mülteci Krizi

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Mülteci krizine karşı hem sosyal girişimler hem teknoloji devleri değer yaratan çözümler üretti.

Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Mülteci Krizi

Orta Doğu’daki savaşlar ile başlayan ve dünyayı etkileyen mülteci krizi tüm dünyayı doğrudan ilgilendiren sonuçlar yaratıyor. Google, Kickstarter gibi şirketler yardım kampanyaları kurgularken Almanya’daki sosyal girişimler de yaşamı kolaylaştıracak farklı çözümler üretiyor. Günümüzde savaş odaklı yaşanan mülteci krizi, gelecek yıllarda su kaynaklarının azalmasıyla farklı yönlere doğru da kayacağı öngörülüyor.

Google’dan Mülteci ve Göçmen Krizi İçin Dev Yardım Kampanyası

Google, dünyanın yaşadığı bu krize karşılık büyük bir bağış çağrısında bulundu. 10 Milyon Dolar toplamayı hedefleyen Google, 1:1 oranıyla yapılan yapılan her bağışa karşılık kendi de aynı miktarda destek sağlayacak. 5 Milyon Doları dünya vatandaşlarından toplayıp kalan miktarı da Google tamamlayarak Sınır Tanımayan Doktorlar, Uluslararası Kurtarma Komitesi, Çocukları Kurtarın Vakfı ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği kuruluşlarına bağışlayacak.


Birleşmiş Milletler ve Kickstarter İşbirliğiyle Göçmenlere Destek Kampanyası

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kickstarter’ın platform ve The Guardian’ın medya desteğiyle bir kitlesel fonlama tabanlı destek kampanyası başlattı. Her bir katkının değer yarattığı kampanyada bir kişinin uyku ihtiyacını karşılayabildiği mat ve uyku tulumu desteğini 15 Dolar ile, 50 kişinin içme suyu ihtiyacını ise 30 dolarlık yardım ile karşılayabiliyorsunuz.


İnsanlığın Utancı Mülteci Kamplarına IKEA’nın Eli Uzanıyor: Yeni Nesil Mülteci Barınakları

IKEA Vakfı, dünyanın çeşitli yerlerinde sığınmacı olarak yaşamını sürdürmek durumunda kalan insanlar için hazırladığı daha güvenli, daha dayanıklı ve “ev gibi” olabilecek, IKEA usulü kendin-yap barınakların üretimine geçti. İlk etapta 10.000 adet üretilecek barınakların dağıtımını UNHCR üstlenecek. Klasik IKEA kutularında mülteci kamplarına gönderilecek evlerin ve gerekli elektrik- su tesisatının kurulması için kutuların içinden çıkan aletler dışında bir alet çantasına gerek kalmıyor.


Macaristan Hükümeti ve JWT Budapest’in Yasa Dışı Göçmenlik Karşıtı Kampanyası

Macaristan hükümeti Ağustos ortasında da küresel reklam ajansı JWT Budapeşte’ye komisyon sağlayarak Yunanistan, Sırbistan ve Makedonya’da konumlanacak bir kampanya hazırlığına başlamıştı. Stay out of Hungary mesajını veren kampanyanın Suriye ve Afganistan’daki yerel gazetelerde, broşürlerde ve billboard’larda da yer alacağı belirtildi. Kreativ adlı derginin bir editörü, kampanya haberinin Macar reklam sektörünü şaşkınlığa uğrattığını aktardı.


Berlin’e Gelen Mülteciler İçin Hayat Kolaylaştıran Harita

Arriving in Berlin isimli haritalama girişimi mültecilerin günlük yaşamı için farklı bir koldan hayati bir damara temas ediyor. Hamidullah Ehrari, Mohammad Yari, Farhad Ramazanali, Alhadi Aldebs tarafından geliştirilen harita; dili, kültürü, yaşam standartları bambaşka olan bir topluma gelen göçmenlerin daha kolay iletişim kurabilecekleri ve acil durumlarda yardım alabilecekleri noktaları listeliyor.


Mülteciler İçin Airbnb: Refugees Welcome

Almanya’da kurulan Refugees Welcome isimli girişim, mültecilerin toplama kampı gibi belirli yerlerden ziyade insani koşullarla insani evlerde yaşamasını hedefliyor. Refugees Welcome; Afganistan, Burkina Faso, Gana, Kamerun, Mali, Nijerya, Pakistan, Somali, Suriye, Tunus gibi ülkelerden gelen mültecilerle Almanya ve Avusturya’da kentte yaşayan “sizin bizim gibi” insanları buluşturuyor. Girişim, bugüne kadar 134 mülteci için barıncak alan yarattı.


Unicef Türkiye, Sanal Gerçeklikle Bizi Suriyeli Sidra İle Tanıştırıyor

Unicef Türkiye Milli Komitesi, çeşitli AVM’lerde kurduğu standlarda ziyaretçileri sanal gerçeklik gözlükleriyle Ürdün’deki bir mülteci kampına götürüyor. 1,5 yıldır kampta yaşayan 12 yaşındaki Sidra’nın kendi öyküsünü anlattığı filmde Sidra ve diğer çocukların bir gününe tanık oluyoruz ve bir taraftan Sidra’yı dinliyoruz.


Senegalli Bir Göçmenin Avrupa’ya Kaçak Yolculuğunu Anlatan Instagram Selfieleri

İspanyol film yapımcısı Tomás Peña, Instagram’da yarattığı @abdoudiouf1993 isimli sahte hesapla bir anda binlerce insanın ve medyanın ilgisini çekmeyi başardı. Sözde Senegalli bir adamın Afrika’dan İspanya’ya yasa dışı yollarla göç ederken yaşadıklarını çektiği selfielerle paylaştığı hesap; “Paylaşmadıysan, yaşamamış sayılırsın” düşüncesiyle insanlara devamlı selfie çektiren “Batılı Eğlencesi”ne de dikkat çekiyor.


Mültecilerin 40 Yıllık Hareketiyle Doğan Müzik

Veriyi kullanarak farklı gerçeklikleri müziğe dönüştüren Brian Foo, Data-Driven DJ projesinin 6. parçasında mültecilerin dünya üzerindeki 40 yıllık hareketini ele aldı. Birleşmiş Milletler’in verisine dayanarak geliştirdiği parçada 1975 ve 2012 arasında dünyanın herhangi bir noktasından herhangi bir noktasına sığınmacı olarak giden insanların ritmi melodiye dönüşüyor.

Görsel; UNHCR, Kickstarter