Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Parmakla Göz Tansiyonunu Ölçmek

Bir Parmakla Göz Tansiyonunu Ölçmek

Giyilebilir biyomedikal cihaz HOPES, kullanıcının evde kendi başına göz içi basıncını ölçmesine ve göz tansiyonunu kontrol etmesine imkan tanıyor.

Göz tansiyonu (Glokom) göz içi basıncının artmasına bağlı olarak görme sinirlerinin hasar görmesine neden olan ve görme kaybına kadar gidebilen bir hastalık. Küresel ölçekte 80 milyon insandan fazla kişi bu hastalıkla karşı karşıya ve göz tansiyonu görme kaybına yol açan en büyük hastalıklardan biri.

Günümüzde göz tansiyonun ölçülmesi için yaygın olarak kullanılan birkaç yöntem bulunuyor. Gözü damlayla uyuşturup hastanın gözüne cihaz değdirilerek yapılan mekanik ölçüm veya damla kullanmadan hava püskürtülerek yapılan ölçüm en yaygın olarak kullanılanlar arasında. Hastalığın tedavisi olsa da teşhis için düzenli olarak muayene gitmek gerekmekle birlikte bazı durumlarda hastalığın belirtileri net bir şekilde ortaya çıkmıyor ve bu nedenle hastalığı taşıyan kişiler hastaneye gitmiyor.

İnsanların evlerinde göz basıncı testini ağrısız bir şekilde kolayca yapmasına imkan tanıyan giyilebilir biyomedikal cihaz HOPES, hastalığın erken aşamada tespit edilmesi için tüm kolaylıkları sunuyor.

hopes

HOPES ağrısız, düşük maliyetli, hızlı sonuç verebilen göz içi basıncı testi imkanı sunuyor

Kelu Yu, Si Li ve David Lee tarafından tasarlanan HOPES (Home Eye Pressure E-skin Sensor) parmak ucunda sensörü bulunan bir eldiven. Kullanıcı bu testi gerçekleştirmek için eldiveni takması, akıllı cihazı üzerinden işlemi başlatması ve test sonuçlanana kadar parmağını göz kapağının ortasına bastırması gerekiyor.

Parmak ucunda yer alan sensör, kullanıcının gözünün dinamik basınç bilgilerini milisaniyenin altında hassasiyetle yakalayabiliyor ve doğru bir şekilde hesaplama yapmak için makine öğrenimi algoritmasını kullanıyor. Eldivende toplanan veriler bluetooth aracılığıyla eşleştirilen cihazla paylaşılıyor ya da doktorların incelemesi amacıyla buluta yüklenebiliyor.

Uygulamanın ağrısız bir şekilde evde kolayca gerçekleştirilebiliyor olması, sisteme doğrudan yüklenebilmesi kişinin semptom göstermeden dahi bu hastalığa yakalanma riski varsa öğrenmesine imkan tanıyor. Cihazın düşük maliyetli, ileri dönüştürülmüş ürünler kullanılması, herkes için erişilebilir olmasına imkan tanıyor.

Giyilebilir cihazın ortaya çıkmasındaki ilham kaynağı ise tasarım ekibinin içinde bulunan Kelu Yu’nun babası. Babasının, göz ve baş ağrısı nedeniyle hastaneye başvurması ve göz tansiyonu teşhisi konulmasının ardından bu alanda araştırmalar yapan Kelu Yu, hastalığın teşhisi için düzenli olarak kontrolün önemli olduğunu ve bu kontrolü rahat bir şekilde yapmanın ne denli önemli olduğunu görüyor. Bu nedenle güvenli, kolay ve düşük maliyetli bir ürün için çalışmalara başlıyor ve HOPES ortaya çıkıyor.

HOPES bu yılki Uluslararası James Dyson Ödülü’nün kazananı oldu. National University of Singapore’da uzman hekimlerle çalışmalarını sürdüren ekip ilk aşamada klinik deneyler yoluyla daha fazla veri toplamak ve cihazı ticarileştirmeden önce son kullanıma hazırlamak istiyor. The James Dyson Award’da kategorilerinde uluslararası ödülü kazanan diğer girişimlere buradan ulaşabilirsiniz.

hopes hopes

Görsel: National University of Singapore, James Dyson Award