Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engelliler İçin Mobil Ödemeyi Kolaylaştıran Cihaz

Görme Engelliler İçin Mobil Ödemeyi Kolaylaştıran Cihaz

Shimmer, görme engellilerin pratik ve güvenli bir şekilde ödeme yapmasını ve almasını sağlayan braille düğmeli giyilebilir bir cihaz.

Engelleri aşmak için yapılan her yenilik, her insan için hayati öneme sahip. Çünkü her insan potansiyel bir engelli. Er ya da geç her insan yaşlandığında, geçici sakatlıklar yaşadığında ya da herhangi bir hastalığa yakalandığında engelleri deneyimliyor. Birazdan görme engellilerle ilgili bir projeye yakından bakacağız. Son zamanlarda bu alanda neler yapıldığını görmek isterseniz, görme engellilerle ilgili yer verdiğimiz yeniliklere ve yaratıcı projelere göz atabilirsiniz.

Şıklığı hissetmek

Kredi kartlarının bir çoğunda ne yazık ki braille alfabesi bulunmuyor. QR kodları ise zaten görsel yapıda ve onları kullanmak için yine kameralarla görsel olarak işlem yapmak gerekiyor. Peki görme engelli insanlar nasıl ödeme yapıyor, hiç düşündünüz mü? Arkadaşlarından veya ailelerinden onlara transfer edilen edilen parayı nasıl yönetiyorlar? Hatta tüm bunların ötesinde cüzdanlarındaki farklı kartları birbirinden nasıl ayırt ediyorlar? (Kartları ayırt etme kısmında, Mastercard görme engelliler için sunduğu çentikli kartlarla bir çözüm önermişti.). İşte Shimmer adı verilen giyilebilir cihaz, tüm bu sorunlara toptan çare olacak gerçek bir çözüm niteliğinde.

görme engelli mobil ödeme braille

2022’de iF Design Award kazanan Shimmer, görme engelli kişilerin ödeme yapmasına ve ödeme kabul etmesine olanak tanıyan; boyuna takılan temassız bir ödeme terminali. Cihaz braille klavye, etkinleştirmesi kolay ve kullanıcı dostu bir kamera ve ödeme kabulünü kolaylaştırmak için bir QR kodu gösteren ekran ile donatılmış. Kamerası ise QR kodla ödeme yapmayı kolaylaştırıyor. Cihaz, Hefei LCFC Information Technology imzasını taşıyor.

Kullanıcının boynuna asabildiği Shimmer, erişemediği geleneksel çözümlere ihtiyaç duymadan para harcamasına veya almasına olanak tanıyor. Cihaz, bir ucunda braille tuş takımı, diğer ucunda ekran bulunan kullanışlı bir tasarıma sahip. Ortadan geçen bir ayırma çizgisi, kamerayı da ortaya çıkarmak için üst ve alt yarıları ayırmaya olanak tanıyor. Kamera, yukarıda da söylediğim gibi QR kodlarını taramaya ve ödeme yapmaya yardımcı oluyor. Ödeme alırken ekran kendi QR kodunu gösteriyor. Braille tuş takımında ayrıca, ödemelerin kimliğinin doğrulanmasına yardımcı olmak için yerleşik bir parmak izi tarayıcı bulunuyor. Bu da tasarımı kullanımı kolay ve güvenli hale getiriyor.

Shimmer, yalnızca işlevselliğe değil şıklığa da önem verilerek yaratılmış. Kullanıcıya dokunduğunda keskin bir stil duygusu veren metalik bir kaplaması var. Aynı zamanda görenler açısından da şık. Kullanıcının yapılan veya alınan ödemelerin sesli onaylarını almasına imkan tanıyan yerleşik kulaklıklarla birlikte geliyor. Cihaz bir ürün olarak 2022’de Asya pazarında piyasaya sürülmüş.

 

Görsel: iF Design Award