Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Orman Yangınlarına Karşı Yapay Zekâlı Erken Tespit Sistemi

Orman Yangınlarına Karşı Yapay Zekâlı Erken Tespit Sistemi

Pano AI; yangını ilk anlarında algılayabilen yapay zekâlı kameralarla birlikte yangın müdahale ekiplerine hız ve sürekli bilgi akışı sağlayan gelişmiş bir sistem sunuyor.

Orman yangınlarını önlemek için yapay zekânın nasıl bir rol oynayabileceği, 2 yıl önce genç girişimci Ryan Honary’nin SensoRy AI projesiyle gündeme gelmişti. Honary’nin düşük maliyetli sistemi, mini meteoroloji istasyonlarına ve yangın dedektörlerine dayanıyordu. Yangının hangi yöne büyüyeceğini tahmin etme kısmında ise yapay zekâ devreye giriyordu. San Francisco merkezli Pano AI ise 5G bağlantılı kameralarla daha kapsamlı ve etkili bir sistem sunuyor.

Yangını kameralarla algılayıp uzmanlara bildirim gönderen Pano AI, doğrulama için onlara detaylı görüntüler sunuyor

Pano AI, kulelere ve yüksek yapılara kurulu gözetleme kameralarını kullanarak orman yangını olaylarını otomatik olarak algılamak, doğrulamak ve sınıflandırmak için derin öğrenme yapay zekası kullanıyor.

Pano AI’ın sistemi, orman yangını uyarılarının gerçek zamanlı olarak görüntülenmesini ve öncelik sırasını belirlenmesini sağlamak için yapay zeka destekli bir yazılım kullanıyor. Ayrıca bilgileri sahaya ulaştırmak için yerleşik iletişim araçlarına güveniyor. Pano AI’nın kameraları, çeşitli kaynaklardan olası yangınları algılayabiliyor. Bir yangın tehdidi algılar algılamaz, orman yangını uzmanlarına otomatik uyarılar gönderiyor. Ayrıca yetkililere, daha yakından inceleme için yakınlaştırılabilen, yangına odaklanan gelişmiş görüntüler sağlıyor.

 

Hızlı doğrulamanın ardından uzmanların yangın müdahale ekipleriyle hızlı bilgi paylaşımına da imkan tanıyor

Bu sistem, yangın izleme uzmanlarının gerçekten bir yangın olup olmadığını ve tam olarak nerede bulunduğunu hızlı bir şekilde doğrulamasına yardımcı oluyor. Bu hızlı doğrulama çok önemli. Çünkü itfaiye ekiplerinin yangını söndürmek ve yayılmasını önlemek için hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmesine olanak tanıyor. Genişletilmiş ilk müdahale ekibi ve diğer ilgili personel hemen bölgeye sevk edilebiliyor.

Pano AI, yerleşik uyarılara sahip. Örneğin ilk müdahale ekiplerinin her zaman en son hızlandırılmış görüntülere ve yangının nerede olduğu ve nasıl hareket ettiğine ilişkin önemli ayrıntılara sahip olmasını sağlamak için mobil cihazlara bildirimler gönderiyor. Bu, orman yangını olaylarına daha yüksek doğruluk ve kontrolle yanıt vermelerine yardımcı oluyor. Böylece yetkililer, yangınla etkili bir şekilde mücadele etmek ve daha fazla yayılmasını önlemek için bilinçli kararlar alabiliyor. Hızlı bir şekilde eyleme geçebiliyorlar.

Pano AI kameraları, özel Pano İstasyonlarına veya kule, tepe gibi yüksek noktalara kurulabiliyor. Yapay zekâlı kameralar, manzaranın ayrıntılı görüntülerini yakalayabiliyor. Pano İstasyonlarının temel işlevi, yaklaşık 24 kilometrelik bir mesafe içindeki geniş bir alanı sürekli olarak izlemek. Pano AI, yangın profesyonelleri için tasarlanmış akıllı ve bağlantılı bir platform olarak tanımladığı sistemini “Pano Rapid Detect” (Pano Hızlı Tespit) olarak adlandırıyor.

Platform yangın uzmanlarına gelişmiş araçlar ve teknoloji sağlayarak, yapay zekanın yardımıyla verileri hızlı bir şekilde analiz edebilen yüksek kaliteli kameralara ve sensörlere erişim sağlayarak çalışıyor. Tüm bilgiler tek bir yerde bir araya getirilerek yetkililere tabloyu eksiksiz bir şekilde gösteriyor. Yüksek çözünürlüklü kameralardan, uydu görüntülerinden, sahaya yerleştirilmiş sensörlerden, mevcut kameralardan ve hatta acil durum uyarılarından gelen verileri kendi içinde birleştiriyor.

Pano AI, Portland, Oregon’da yapay zeka destekli ve aktif orman yangını algılama özelliğine sahip 5G bağlantılı kameraları devreye almak için Eylül 2022’de T-Mobile ve Portland General Electric ile iş birliği yapmaya başlamış. Şirket Temmuz 2023’te, Portland General Electric ile birlikte dağın tepesindeki kamera ağının altı ek konuma genişletildiğini ve eyalet genelinde toplam sayının 33’e çıktığını duyurdu.

Pano AI: “Kendimizi, yaşamları korumaya adadık”

Sonia Kastner tarafından kurulan şirketin profil ve ekip bilgilerinde şu ifadelere yer verilmiş: “Pano; veri yönetimi, yapay zeka, makine öğrenimi ve teknoloji çözümlerinin start-up’lardan küresel işletmelere, bölgesel kuruluşlardan ulusal devlet kurumlarına kadar her büyüklükteki kuruluşa uygulanması konularında deneyime sahip teknoloji ve iş uzmanlarından oluşan büyük bir ekip.”

“Ekibimiz, orman yangını tehdidiyle mücadele eden yenilikçi teknoloji çözümleri oluşturmak için müşteriler ve paydaşlarla birlikte çalışma konusunda tutkulu. Çevresel sürdürülebilirlik ve dayanıklılık temel ekip değerlerimiz. Kendimizi kamu hizmeti ve yangın sektörlerindeki özel profesyonelleri desteklemeye, bu yolla dünya genelinde yaşamları, mülkleri ve geçim kaynaklarını orman yangınlarının etkilerinden korumaya adadık.”

“Her zaman ekibimize katılacak mühendislik, satış ve pazarlama yetenekleri arıyoruz. İklim çözümleri ve modern kurumsal ürünler oluşturma konusunda tutkuluysanız, sizinle konuşmak isteriz.”

Pano AI, yerel itfaiye teşkilatlarının ve kamu kuruluşlarının orman yangınlarını felakete dönüşmeden önce tespit edip kontrol altına almalarına yardımcı olmak için tam entegre orman yangını algılama ve istihbarat çözümünü kullanmalarından gurur duyduklarını belirtmiş.

Şirket ayrıca yapay zeka destekli kameralarını Washington ve Colorado eyaletlerine ve 28 Temmuz 2023’te Avustralya’nın Güney Doğusuna yerleştirerek ağını genişletti. Pano AI, Haziran 2023’te Kuzeydoğu ABD ve Kanada’yı saran orman yangınlarıyla ilgili olarak, Pano AI’lar gibi teknoloji çözümlerini acil durum yöneticilerinin ellerine teslim ederek, yapay zekanın orman yangınlarını henüz küçükken kontrol altına almalarına ve önlemelerine yardımcı olacak çok önemli bilgiler sağlayabileceğini yineliyor. Ayrıca şunu da ekliyor. “Bu araçlar olgun ve ölçeklenebilir durumda. Bugün mevcut olan ve giderek kötüleşen büyük yangınlar karşısında bunları hızla benimseme sorumluluğu politika yapıcıların üzerindedir.”.

Pano AI’ın çalışmalarını, Twitter’ı ve Linkedin sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Pano AI, T-Mobile