Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Banksy’nin Finanse Ettiği Gemi Sığınmacıları Kurtarıyor

Banksy’nin Finanse Ettiği Gemi Sığınmacıları Kurtarıyor

Banksy tarafından finanse edilen ve Akdeniz’de faaliyet gösteren Louise Michel adlı gemi Avrupa’ya geçmeye çalışan ve zor durumda kalan sığınmacıları kurtarıyor.

Dünyanın en ünlü sokak sanatçıları arasında yer alan Banksy her işiyle heyecan yaratmayı başarıyor. Sanatçı, 2018 yılında İngiltere’de bir müzayedede 1,4 milyon dolara satılan Balonlu Kız eserini satışının hemen ardından imha etmişti. Geçtiğimiz yıl ise ismini çalmak isteyen bir şirkete karşı taktiksel bir hamle yapıp Londra’da Gross Domestic Product adlı bir mağaza açmıştı. Mağazada; medyayı, hükümeti ve mülteci krizini ele alan sanat çalışmaları yer alıyordu. COVID-19 karantina sürecinde de üretime devam eden sanatçı sokağı evine taşımış evinin banyosuna yaptığı eseri paylaşmıştı.

Louise Michel gemisi kurtarma görevinde

Banksy bu sefer bir sanat eseriyle değil sığınmacı kurtarma gemisiyle gündeme geldi. Sanatçı, Akdeniz’i geçip Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıları kurtaran bir gemiyi finanse ediyor. Sanat eserlerinin satışından elde edilen geliri kullanarak sığınmacıları kurtaran geminin giderlerini karşılıyor.

Arama ve kurtarma gerçekleştirmek üzere özelleştirilmiş eski Fransız donanma gemisi adını ünlü feminist anarşist Louise Michel’den alıyor. Pembe ve beyaz renkli Louise Michel gemisinin üzerinde bir de Kırmızı Balonlu Kız eserinin bir benzeri yer alıyor. Kız kalp şeklindeki kırmızı bir balon yerine can yeleğini tutuyor.

banksy

Faşizme karşı mücadele

31 metre uzunluğundaki Alman bayraklı geminin kaptanı ise Pia Klemp. İnsan hakları aktivisti kaptan, 2019 yılında birçok STK için kurtarma görevlerine kaptanlık etti. Gemi 10 kişilik Avrupalı aktivist mürettebat tarafından yönetiliyor.

Klemp, The Guardian’a verdiği demeçte Banksy’nin ona bir e-posta üzerinden ulaştığını söylüyor. Denizdeki kurtarma görevini insani bir yardım olarak değil, faşizmle mücadelenin bir parçası olarak gördüğünü de ekliyor. Banksy’nin gemiyle tek ilişkisinin para sağlamak olduğunu bildiriyor.

Geçtiğimiz Salı günü Valensiya yakınlarındaki bir limandan yola çıkan Louise Michel gemisi ik görevini gerçekleştirdi. Gemi 27 Ağustos günü Akdeniz’de zor durumda olan 89 kişiyi kurtardı.

Görsel: louisemichel.org