Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ölüm Sonrası İnsan Vücuduna Doğal Çürüme İmkanı Sunan Tesis: Recomposte

Ölüm Sonrası İnsan Vücuduna Doğal Çürüme İmkanı Sunan Tesis: Recomposte

Olson Kundig Architects ve Katrina Spade'in projesi Recomposte ölüm sonrası insan bedeninin doğal çürüme sürecini hızlandırarak sürdürülebilir alternatif bir seçenek sunmayı hedefliyor.

Amerikan şirketi Olson Kundig Architects, Seattle’da insan vücudunu komposte ederek organik gübreye ve toprağa dönüştürüleceği ölüm sonrası bir tesis için planlar yapıyor. Ölü yakmaya ve gömülmeye alternatif sunmak üzere kurulan şirket 1,719 metrekarelik merkezde hizmet verecek. Recomposte ismi verilen proje, 2018’de Washington’un insan kompostunu yasallaştıran ilk ABD eyaleti olmasının ardından ortaya çıktı. 2021 yılında tamamlanması planlanan tesisin tamamlanması ve ölüm sonrası büyük ölçüde doğal çürümeyi öneren ilk tesis olması bekleniyor.

Doğal çürüme işlemi yakılmaya ve gömülmeye oranda daha çevreci ve sürdürülebilir

Ekip, ölüm sonrası bakım için dünyadaki ilk sürdürülebilir seçenek olma hedefiyle yola çıktı. Şirket doğal çürümenin diğer seçeneklere kıyasla daha sürdürülebilir ve çevre dostu olduğunu vurguluyor. Süreç insan vücudunun besin bakımından zengin bir toprakla kaplı küpün içinde yerleştirilmesi ile başlıyor.

Yakılma işlemi için gereken enerjinin sekizde biri kadar enerji gerektiren işlem yakılma ile karşılaştırdığında bir ton karbondioksit tasarrufu sağlıyor. Bununla beraber gömülme işlemine kıyasla daha az alan kullanıyor. Doğal çürüme sonrası çıkan toprak gübreleme için kullanılabiliyor. Merkez odada bedenlerin hazırlandığı alan, hareketli tabutlar ve kabinler yer alıyor. böylelikle tabutların kabinlere kolayca taşınması da sağlanmış oluyor. Bu alanda toplamda 75 adet kabin bulunuyor. Bedenler burada 30 gün içerisinde dönüşümünü gerçekleştiriyor.

Recomposte katılımcı deneyim ve törensel bir veda imkanı sunuyor

Kemikler ve dişler dahil olmak üzere bütünsel bir dönüşüm sağlanıyor. Sistem ısıyı seven (termofilik) mikropların ve faydalı bakterilerin her şeyi oldukça hızlı bir şekilde parçalamasına olanak sağlayacak bir ortam yaratıyor. Yeniden oluşturma işleminde ayrışmanın tamamen sağlanması için işlem sırasında malzemelerin karışması gerekiyor. Karbon, azot, oksijen ve nem oranı kontrol edilerek bu canlıların gelişmesi için optimum seviye korunuyor.

Tesis yeniden oluşturma kabinlerine ev sahipliği yaparken aynı zamanda ritüel bir toplantı için de önemli bir alan olacak. Olson Kundig müdürü Alan Maskin mekanın ölüm ve yaşamın kutlanması ile ilgili doğrudan, katılımcı bir deneyim ve diyalog geliştireceğine vurgu yapıyor.

Elde edilen insan bazlı toprağı almak istemeyenler gübre bazlı toprağı bağışlayabilecek. Recompose kar amacı gütmeyen koruma örgütü ile anlaşarak toprağı önceden belirlenmiş 700 dönümlük alana gönderecek. Toprak burada önceden yeşillikler içinde olan arazinin yeniden ormanlaştırılması için kullanılacak.

Görsel: designboom