Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tabuta Dönüştürülebilen Kitaplık

Tabuta Dönüştürülebilen Kitaplık

William Warren tarafından tasarlanan Shelves for Life, sahibinin hayat boyu kullanabileceği bir kitaplıkken sonrasında da tabuta dönüştürülebiliyor.

Ölüm sonrası insan bedenin toprağa karışma süreci ile ilgili alternatif girişimler bulunuyor. Vücudu kompost ederek organik gübreye ve toprağa dönüştürebilen tesis Recomposte, ağaca dönüşen küllerin yer aldığı Bios Urn veya direkt ağacın bir mezar taşı olduğu Capsula Mundi gibi örnekler bulunuyor. Ancak defnedilme işlemlerinde hala en çok kullanılan yöntemlerin başında tabut ile gömülmek geliyor.

Shelves for Life kullanıcısının son yolculuğuna kadar yanında

Sadece defin işlemleri zamanı kullanılacak bir ürünü çok fonksiyonlu bir şekilde sunmak isteyen tasarımcı William Warren, ekolojik sorumluluk sahibi tabutu ile bu hedefini gerçeğe dönüştürüyor. Temelde üçlü raflı sisteme sahip ürün sahibinin son yolculuğunda yanında olmak için dönüştürülebiliyor. Söz konusu tasarım olduğunda, Shelves for Life, beşikten mezara kadar tanımını tamamen karşılıyor. İnsan hayatının son anına kadar ve hatta sonrasında da yanında oluyor.

Mobilya ve ürün tasarım danışmanlığı yürüten William Warren, Shelves for Life projesini ilk olarak 2005 yılında Londra Tasarım Festival’inde lanse ediyor. Ürün o zamandan bu yana geliştiriliyor ve siparişler hala kabul ediliyor. Tasarımlarında duygusal deneyimler yaratmak isteyen ve bunu mizahla harmanlamayı tercih eden Warren, kişiye özel tasarımlar için de ölçü aldığını ve bunları ücretsiz olarak paylaştığını söylüyor.

Shelves for Life, halihazırda var olan bir mobilyanın yeniden kullanılabilecek olmasını sağlıyor. Fazladan bir ağacın kesilmesini engellerken ekstra harcamalardan ve enerjiden de tasarruf sağlıyor. Tasarımın sol alt köşesinde yer alan pirinç plaka sahibin ismi ve bilgilerinin yazılması için ayrılmış. Tasarımın, kitaplıktan tabuta dönüştürüme aşaması da William Warren tarafından detaylı olarak gösteriliyor.

Görsel: William Warren, boredpanda