Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toprağa Daha Hızlı Karışan Miselyum Tabutlar

Toprağa Daha Hızlı Karışan Miselyum Tabutlar

Loop tarafından tasarlanan ve miselyumdan yapılan Living Cocoon ölü bedenlerin toprakla bütünleşme sürecini daha hızlı ve çevreci bir hale getiriyor.

Yüzlerce yıldır insanlar geleneklerine uygun bir şekilde cenaze törenleri gerçekleştiriyor. Diğer canlılarda olduğu gibi insan bedeni de belirli bir süre geçtikten sonra çözünerek doğaya karışıyor. Peki bu süreci hızlandırmak ve daha çevreci bir defin süreci gerçekleştirmek mümkün mü?

Toprak altındaki bir bedenin ağaca dönüştüğü Capsula Mundi veya ölüm sonrası insan bedeninin doğal çürüme sürecini hızlandırarak sürdürülebilir alternatif bir seçenek sunan Recomposte alternatif ve çevreci örnekler arasında yer alıyor. Tabuta dönüşebilen kitaplık Shelves for Life ise defnedilme işlemlerinde hala en çok kullanılan tabut ile gömülme sürecine çok fonksiyonlu bir yaklaşım getiriyor.

Çözünme sürecini hızlandıran “yaşayan tabutlar”

Hollandalı bir biyoteknoloji şirketi olan Loop’un kurucusu Bob Hendrikx mantar ve bitki köklerinden üretilmiş biyolojik olarak parçalanabilir tabutu Living Cocoon ile tabutun ve bedenin toprağın içindeki çözünme sürecini hızlandırıyor. Aynı zamanda tabutta kullanılan malzemeler insandaki toksik maddeleri topraktan uzaklaştırarak bitkilerin büyümesi için daha verimli koşullar oluşturuyor.

Delft Teknoloji Üniversitesi‘nde araştırmacı olan Hendrikx yaşayan tabut olarak tanımladığı ürününü çevreci bir seçenek olarak sunuyor. Recomposte projesinde olduğu gibi ölümden sonra vücudun kompostlama sürecini kısaltıyor.

Living Cocoon yaklaşık bir ayda toprağa karışıyor

Doğanın geri dönüştürücüsü olarak tanımalan miselyum yer altında büyüyen mantarın iplik benzeri bir parçası. Bu doğa dostu malzeme alternatif deri üretimi içinde ucuz ve çevreci bir seçenek olarak sunuluyor. Miselyumun toprağı tekrar verimli hale getirmek için çiftçiler tarafından da kullanıldığını söyleyen Bob Hendrikx insanın yaşam döngüsünün sonunda doğaya daha verimli bir şekilde katkı sağlaması için bu malzemenin kullanılabileceğini düşünüyor.

Miselyum besin kaynaklarını parçalamak için enzimler salgılıyor. Her tabutun oluşturulma süreci yedi gün içerisinde gerçekleşiyor. Bu süreç içerisinde herhangi bir ısı ve ışık kaynağına gerek duyulmuyor. Bob Hendrikx ve ekibi miselyumu organik bir alt maddeyle harmanlayıp tabutu hazırlıyor. Miselyum bir süre sonra içinde bulunduğu kabın şeklini alıyor ve üç boyutlu bir yapı oluşturuyor. Beden bu tabutun içerisinde konulduktan sonra toprağa veriliyor.

Yaklaşık üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan Living Cocoon yaklaşık 30 ila 45 gün içerisinde toprağa karışıyor. Bu diğer tahta tabutlara göre oldukça kısa bir zaman dilimi. Yaşayan tabutun içinde bulunan bedenler de miselyumun etkisiyle üç yıl içerisinde tamamen toprağa karışıyor. Bu süreç standart defin işlemlerinde on yıl kadar sürüyor.

İnsanların doğayla bütünleşme sürecini kısaltmayı hedefleyen Loop, yaşayan tabutlarıyla hem daha çevreci bir cenaze töreni sunuyor hem de bedenlerin çürüme sürecini hızlandırıyor.

Görsel: YouTube, LoopInstagram