Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tekniği, Kurgusu ve Diliyle Yılın Dikkat Çeken Müzik Videoları [Bigumigu’da 2019]

Tekniği, Kurgusu ve Diliyle Yılın Dikkat Çeken Müzik Videoları [Bigumigu’da 2019]

Bigumigu'da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Yıl boyunca radarımıza takılan, reklam kampanyası ve sanat projesi gibi anlamları da olan müzik videolarını derledik.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. Bigumigu’da 2019’un öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Müzik videoları, müzisyenler ve müzik gruplarının kendi parçalarını çaldığı ve bu sırada icra edenlerin sırayla yer aldığı kurgudan uzaklaştıkça müzik videoları kendine özgü bir mecraya dönüştü. Animasyon, kolaj, kamera hileleri ve kandırmacaları gibi pek çok farklı teknik ve yöntem kullanılarak müzik videoları üretiliyor. Kimi zaman ise müzik videoları sadece reklam kampanyalarının bir parçası olarak konumlandırılıyor. Bu haliyle de hikaye, kurgu, dil, teknik gibi pek çok açıdan müzik videoları popüler kültür içinde değer kazanıyor. Öyle ki kimi zaman müzik videoları ait oldukları müzisyenlerin de üzerine çıkarak kendi başına bilinirliğe sahip oluyor.

Biz de bu bağlamda Bigumigu olarak sene boyunca takip ettiğimiz ve yer verdiğimiz müzik videolarını derledik.

Foals’dan Küresel Sorunlar ve Referanslarla Dolu Müzik Videosu: Like Lightning

İklim krizinin yadsınamaz bir gerçek olduğu bu zamanlarda elini taşın altına koyan her kesimden insan kendi ilgi alanları doğrultusunda değişimi sağlamak amacıyla konuya dikkat çekiyor. Mart ayında Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1 albümü ile piyasaya dönen indie rock grubu Foals da bunlardan biri. Albümün ikinci kısmını ekim ayında yayınlayan grup ikinci albümde yer alan “Like Lightning” parçası için yayınladığı müzik videosu ile iklim krizine vurgu yapıyor.


Birbirinden Bağımsız Motifleri Birleştirip Hareketlendiren Müzik Videosu

İrlandalı ressam, çağdaş sanatçı ve film yapımcısı Páraic Mc Gloughlin; gerçekliği soyutlayıp saykodelik görüntülere dönüştürdüğü deneysel videolarıyla dikkat çeken bir isim. Stilini ve yeteneğini, deneysel elektronik müzik yapan sanatçılar için çektiği videolarla da en güzel şekilde ortaya koyuyor. Örneğin geçtiğimiz yıl, bir otoyol üzerinde 19 saatlik tek plan çekim yaparak Max Cooper’ın Platonic isimli parçası için nefis bir video hazırlamıştı. Şimdi ise Weval’ın ikinci albümü The Weight‘ten Someday adlı parçası için yaptığı video var karşımızda.


A$AP Rocky’den Dick Tracy Esintili Müzik Videosu: Babushka Boi

Yönetmenliğini Nadia Lee Cohen’in gerçekleştirdiği müzik videosu A$AP Rocky’nin yanı sıra A$AP Ferg, ScHoolboy Q, A$AP Nast, ve Kamil Abbas yer alıyor. Banka soyan çetenin giyimi ise Chester Gould’un ikonik çizgi romanın uyarlaması 1990 yapımı “Dick Tracy” filminden esintiler sunuyor. Gangsterlere karşı mücadele veren bir dedektifin maceralarının yer aldığı Dick Tracy’de Warren Beatty, Al Pacino, Dustin Hoffman ve Madonna gibi ünlü isimler yer alıyordu. Çete üyelerine yapılan abartılı makyajla da filmin sanat yönetimine gönderme yapılıyor. A$AP Rocky ise eşarbı ve mafya takımıyla birlikte renkli ve bir o kadar çılgın duruyor.


Surma’dan Endüstriyi ve Banliyö Hayatını Anlatan Distopik Müzik Videosu

Portekizli sanatçı Surma (Débora Umbelino) 2017 yılında çıkardığı ilk albümü Antwerpen ile o dönem Avrupa’nın en iyi albümleri arasına girmeyi başarmıştı. Son birkaç yıldır Eurosonic, Primavera Sound gibi uluslararası festivallerde yer alan Surma, SXSW 2018’de de sahne aldı. Sanatçı 30 Ekim’de çıkan yeni şarkısı “Wanna be Basquiat” ile müzikal ve sanatsal sınırları zorlamaya devam ediyor.

Surma’nın Wanna be Basquiat adlı parçasının ilham kaynağı yaptığı resimlerle ve graffitilerle hafızalarda yer edinen Jean-Michel Basquiat. New York’ta graffiti sanatçısı olarak ün kazanan Basquiat dışavurumcu tabloları ile uluslararası bir üne kavuşmuştu.


2 Chainz’in Müzik Videosundaki Her Fişi Masraf Gösterebilirsiniz

3 Şubat’ta gerçekleşen Super Bowl, kıyasıya bir mücadeleye tanıklık etti. Pazar günü gerçekleşen NFL’in final karşılaşmasındaki 13-3 skoru ise Super Bowl’daki en düşük sonuç oldu. New England Patriots‘un şampiyonluğuyla sonuçlanan Super Bowl LIII kadar reklam aralarında gösterilen filmlerle de konuşuluyor. 2 Chainz ve Adam Scott‘un yer aldığı müzik videosu, Expensify’ın hem televizyonda hem de Super Bowl sırasında yayınladığı ilk reklam filmi oldu. 25 Ocak’ta 2 Chainz’in YouTube kanalı üzerinden paylaşılan müzik videosu, bugün itibariyle 10.544.573 kez izlendi.


Koff Animation’dan Selami Şahin’in Şarkısı için Animasyon Müzik Videosu

Müzik tarihine damga vurmuş isimlerin hayatlarına kısa bir yolculuk yapan ve sanatçıların hayat öykülerini sevenleri ile buluşturan İstanbul merkezli animasyon stüdyosu Koff Animation Selami Şahin’in “Baştan Başa Sen” albümünde yer alan “Nerde Akşam Orda Sabah” şarkısı için müzik videosu hazırladı. Stüdyo, Zeki Müren, Müslüm Gürses ve Müzeyyen Senar’ın biyografik animasyonlarında oluşturduğu görsel dili ve yapıyı Selami Şahin’in müzik videosunda da uyguluyor.


İnsanın Ormanları Yok Etme Hırsına Direnen Titrek Kavak

Türkiye’nin bu yılki orman yangını bilançosu oldukça ağır oldu. Geçtiğimiz ay, bir günde 27 yangının çıktığına şahit olduk. Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre yalnızca son bir ayda 1.244 futbol sahası büyüklüğünde bir alan kül oldu. Bu yangınların söndürülmesi için yapılan çalışmaların yetersizliği ve “imara açılır” endişeleri de içimizi yakan ayrı bir yangın elbette. Dünyanın akciğerleri olan Amazon ormanları da insanın yok edici etkisinden payını aldı. Geçen yıla göre %84 artan Amazon yangınları ölçülebilen en yüksek yangın rekoruna ulaştı. Arina Shabanova’nın, Jimmy Stofer’ın The Trembling Giant (Titreyen Dev) adlı parçası için hazırladığı animasyon da insanın ormanları yok etme konusundaki bu azmini konu alıyor.

Görsel: Surma – Wanna be Basquiat