Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Travis Scott’tan Hristiyan Tarihine Selam: Stop Trying To Be God

Travis Scott’tan Hristiyan Tarihine Selam: Stop Trying To Be God

Travis Scott'ın son müzik videosu Stop Trying To Be God, çiçeği burnunda anne ve Travis'in kız arkadaşı Kylie Jenner'a da yer vererek birçok Hristiyanlık ve İncil göndermesi içeriyor.

Artık müzik videoları birer referans cenneti. Müzisyenler şarkılarının içlerindeki simgeleri basit videolarla göstermek istemiyorlar. Ya da yazdıkları sözlerin imgesel olmasını arzuladıklarından videoları bu kadar yükseltiyorlar. Düşünün eski müzik videolarını, ne kadar doğalında ilerleyen süreçlerdi hepsi. Ama şu an özellikle hip-hop dünyası video konusunu alıp götürdü. Eh tabii, müzisyenler farkında, insanlar birbirine sadece komik kedi videoları atmıyor, arkadaşlarıyla birbirlerine güzel müzik videoları da atıyor. Childish Gambino’nun This is America videosu gündeme paraşütle atılmıştı. Beyoncé ve Jay-Z, The Carters adıyla Everything is Love albümünü ve sanat dersi tadındaki videoları APESHIT’i yayınlamıştı. Tierra Whack işitsel-görsel albümüyle her mecrada kendine hayran bırakmıştı sevenlerini. Şimdi de gündemimizde Travis Scott var.

View this post on Instagram

ASTROWORLD 8/3/18 @david_lachapelle

A post shared by flame (@travisscott) on

Travis Scott, üçüncü albümünü 3 Ağustos’ta yayınladı. Astroworld adını taşıyan albüm rap ortamlarına hızlı bir giriş yaptı. Albüm şimdiden 500 bin kopya satıldı ve altın statüsüne yükseldi. Drake’in son albümü Scorpion’u çat diye birincilikten indirdi. Albüm kapağı David Lachapelle’e ait ve gören herkesin beğendiği bir tasarıma sahip. Ve tabii ki düştüğü yeri ateş gibi yakan bu albümün ilk müzik videosu da Stop Trying to be God şarkısına geldi. Video Dave Meyers tarafından yönetildi. Kendisi Kendrick Lamar’ın HUMBLE. ve Missy Elliott’un Lose Control gibi şarkılarının da videolarının yönetmenliğini yapmış önemli bir yönetmen. Çiçeği burnunda anne ve Travis’in kız arkadaşı Kylie Jenner’ın da bulunduğu müzik videosu birçok Hristiyanlık ve İncil göndermesi içeriyor. Sadece Kylie Jenner yok ama videoda; Kid Cudi, Philip Bailey, Stevie Wonder ve James Blake de var.

İlk göndermemiz önünde bir koyun sürüsüyle yürüyen Travis Scott sahnesinde. Bu sahnede koyunlara çobanlık yapan Travis onları bir şehir bloğunun içerisine doğru güdüyor. İncil özellikle başından sonuna Lord yani yaratıcı hakkında, onun bir çoban olduğu ve bizleri nasıl güttüğü ile ilgili bölümlerle dolu. Mesela Yuhanna:10. Der ki: Kapıdan giren ise koyunların çobanıdır. Kapıyı bekleyen ona kapıyı açar. Koyunlar çobanın sesini işitirler, o da kendi koyunlarını adlarıyla çağırır ve onları dışarı götürür. Kendi koyunlarının hepsini dışarı çıkarınca önlerinden gider, koyunlar da onu izler. Çünkü onun sesini tanırlar. Bir yabancının peşinden gitmezler, ondan kaçarlar. Çünkü yabancıların sesini tanımazlar.”  Travis’te burada Lord’un ayakkabılarını geçiriyor ayağına ve onu tanıyan koyunların yolundan şaşmaması için arkalarından onlara göz kulak oluyor.

Tanrı Olmayı Bırak, Sen O Değilsin

Bu göndermedeyse Kylie Jenner konuğumuz. Kylie, bekar bir anne olarak çocuğunu doğurmasıyla zaten Bakire Meryem’in rolüne oturuyor. Ki Travis Scott, sevdiceğini bu şekilde, Tanrı’nın en sevdiği kızı olarak konumlaması da gayet normal. Kylie’yi Meryem olarak altınlara boyanmış olarak görüyoruz. Kendisi kıyamet alevlerinin arasında parıldıyor, çünkü o günahsız ve bütün günahları sahiplenen, İsa büyürken. İsa çarmıha gerildikten sonra Meryem’in onu kucağında haçtan indirdiği bir sahne vardır. Bu sahneyi Fransız kardinal Jean de Billheres, kendi dönemi hatırlansın diye Michelangelo’dan ölümsüzleştirmesini ister. Daha doğrusu kardinal ölümsüzleşmek ister ama onun dönemini bu imgeyle anlatır Michelangelo ve adına da La Pièta der. La Pièta, sanatçının imzasını taşıyan tek eseri ve tek bir mermer bloğundan oyularak yapılıyor. Yani hatasız ve mükemmel. O dini sembolleri adeta Michelangelo sadece düşünmüyor aynı zamanda zanaatında da o inceliği kullanıyor ve kendini kutsuyor.

Morgan Freeman’dan sonraki ilk siyah Tanrı Travis Scott desek yalan olmaz sanıyorum. Kendisinin henüz dünya üzerinde Morgan Freeman kadar bir etkisi olmasa da bu videoda bir etkisi mevcut. Buradaki göndermede de Travis’i bulutların arasında biraz oynak bir Tanrı olarak görüyoruz. Travis bize göklerden üzerinde kırmızı ve işlemeli bir cübbeyle bakıyor. Bazen de gözlerinden lazer çıkarıyor. Tanrı’nın birçok resmedilişi olmasına rağmen bir İngiliz komedi klasiği olan Monty Python ve Kutsal Kase’de bu şekilde gördüğümüz Tanrı sanıyorum burda görmesek de en çok referans alınan olduğundan, aklımızda da en çok kalan. Çünkü Tanrı göklerdedir anlatılanlara göre, bizi oradan izler ve duyar.

Ve tabii ki ortada göndermeler ve Tanrı’yla sevilen oğlu İsa varsa, mutlaka Musa da olmalı ve resmedilmelidir. Sonuçta Musa ve çölde ellerini göğe açarak dile getirdiği 10 Emir’in unutulmaz sahnesini bilenler bilir. Denizleri yaran Musa, Mevla’nın gücünü ve sözlerini paylaşır Mısırlılarla, inanlar onunla yaşar, inanmayanlarsa dalgaların altında ölüp inanacakları hayata kadar gözlerini yumarlar. Ayrıca yine burada sadece dini bir göndermede bulunmuyor Travis. 10 Emir filmine de gönderme yapıyor. Burada da Travis Scott heyecanla ellerini göğe kaldırıyor ve onu takiben inananları da yine bir koyun edasıyla onun yaptığını yapıyor.

Yahya Suyla Vaftiz Edecek, İsa Ateşle

Dağın başındaki Musa göndermeli sahneden sonra Travis Scott büyük bir havuzun içerisinde beliriyor. İki yanı insanlarla çevrili. Bir taraf vaftiz edilenler, bir taraf ağlayarak vaftiz edilmeyi bekleyenler. Vaftiz edilenler mutlu ve Travis’in elinden kutsandıklarından dans ediyorlar. Diğerleri ise sıranın onlara gelmesini bekliyor. Yine tabii ki bu sahne Vaftizci Aziz Yahya’ya bir gönderme. Vaftizci Aziz Yahya, İsa’yı kutsayan ve ona her şeyi öğreten kişi. Der ki Yahya: “Ben sizi suyla vaftiz ediyorum. Benden sonra gelecek olan İsa sizi ateşle vaftiz edecektir ve ben onun çarığı bile olamam”. Yine Yuhanna İncil’inde “Tanrı’nın yolunu açmak için çölde yükselen sesim ben” der.

Ve buradan sonra bir anda Travis Scott ağzından alevler püskürten bir ejderhanın üzerinde göklerde beliriyor. Etrafı alevlere veriyor, Tanrı’ya kafa tutuyor. Tanrı da durur mu, atıyor gözlerinden alevi Travis’e ve onu küle dönüştürüyor. Burada da Vahiy kitabında bahsi geçen canavarlara bir gönderme var. Artık Tanrı onu oynamayı sürdüren insanları ben buradayım diyerek durduruyor.

Akabinde de bir anda bir mezarlığa geliyoruz. Bu sahne final olarak çok güzel çünkü mezarlıktaki sahneye Kid Cudi, James Blake, Stevie Wonder, Philip Bailey eşlik ediyor. Ayrıca Stevie Wonder’ın armonika çalışı, James Blake’in bir anda giren kısmı gerçekten çok güzel oturuyor. Sahnenin merkezinde yine altın altın parlayan Madonna rolündeki Kylie Jenner var. İsa’nın doğumunu yeniden tasarlayan bu sahnede Kylie, Madonna olarak elinde yavru bir kuzu tutuyor. Yavru kuzu tabii ki İsa’yı temsil ediyor. Onun günahsızlığını, masumluğunu. Ki zaten İncil’de de kuzu dünyanın acısını taşır. Özellikle Vahiy ilk 10 bölümünde bu konu uzunca anlatılır ve işlenir. Ve sonunda da video kuzunun “stop trying to be god” diyişiyle biter.

Travis Scott, bu şarkısıyla Tanrı kompleksi ve idol konularına kendince hoş bir şekilde yaklaşıyor. Kişisel olarak ben de sevdim. İlahlaştırılmayı ve insanların sizi sevdikçe sizin kendinizi Tanrı mertebesinde görüyor olmanızı güzel veriyor gerek görsel gerek işitsel mesajlarıyla. Bir de Kendrick Lamar’ın GOD. şarkısındaki “This what God feel like, huh, he-yeah / Laughin’ to the bank like, “A-ha!” sözlerine bir cevap olduğunu düşünülüyor bu şarkının. Kendrick o şarkıda Tanrı’nın ağzından konuşuyor. Travis’te ona “sen O değilsin” diyor.

Astroworld gibi müzik videosu da büyük başarı sergiliyor ve şu şu ana kadar yaklaşık 13 milyona kez izlendi.

Görsel: YouTube