Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tekniği ve Kurgusuyla Farklı Boyut Kazanan Müzik Videoları [Bigumigu’da 2021]

Tekniği ve Kurgusuyla Farklı Boyut Kazanan Müzik Videoları [Bigumigu’da 2021]

Bigumigu’da 2021’i özetliyoruz: Yıl boyunca radarımıza takılan yapım süreçleriyle farklı bir noktaya çıkmış müzik videolarını derledik.

2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ülkelerin ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. 2021 yılını geride bırakmaya hazırlanırken yılın öne çıkan konularını inceleyip belirli kategoriler altında yılın fark yaratan en çarpıcı haberlerini derliyoruz.

Müzik videoları geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da derleme listemizde kendi yer bulan başlıklar arasında. Kimi zaman prodüksiyon sürecinde harcanan emek kimilerinde sadece ufak ama etki bırakan yaratıcı bir dokunuş nedeniyle müzik videoları Bigumigu’da kendine yer buldu. Farklı tekniklerin ve yöntemlerin yer aldığı müzik videoları izleyici için görsel ve işitsel bir deneyim sunmasının yanı sıra paylaştıkları hikayeler ve bu hikayeleri anlatma şekliyle de öne çıkıyor. Gelin yılın dikkat çeken müzik videolarına birlikte bakalım.

colors and shapes

Rüyalar Alemine Dalan Minik Köpek

2018 yılında yaşamını yitiren rap sanatçısı Mac Miller’in Colors and Shapes parçası için hazırlanan animasyon müzik videosunda sanatçının köpeği Ralphie rüya alemine dalıyor. Psikolog Timothy Leary’nin sözleriyle açılan Colors and Shapes parçası; caz tınıları, koyu lirik teması ve sözleriyle sanatçının severleri tarafından Mac Miller’ın başyapıtı olarak da kabul görülüyor. Yönetmen Sam Mason, Miller’ın ailesiyle birlikte çalışarak onun hikayesinden önemli parçaları animasyon filme yerleştiriyor.


escapades

Gaspard Augé İlk Solo Albümünü Türkiye’den Sinematik Manzaralarla Tanıtıyor

Gaspard Augé, Escapades albümünün parçaları için Filip Nilsson yönetmenliğinde Türkiye’nin farklı yerlerinde çekilen 5 müzik videosu yayınladı. Ed Banger Records, Because Music ve Genesis ortaklığıyla yayımlanan albümde 12 şarkı bulunuyor. Tuhaf karakterlerle gerçeküstü sinematik bir evren yaratan Filip Nilsson, kendine has Fransız mizahını da hikayeye yedirerek her biri birbirinden farklı konulara sahip anlatılar sunuyor. Filmlerin çekimleri 2020 yılının Aralık ayında pandemi döneminde gerçekleştirildi. Müzik videoları ise geçtğimiz Mayıs ayında yayınlanmaya başladı.


google slaytlar

Google Slaytlar’da Gerçek Zamanlı Hazırlanan Müzik Videosu

The Academic’in Google Slaytlar üzerinden gerçek zamanlı olarak hazırlanan müzik videosu, geleneksel işlerin aksine beklenmedik ve eğlenceli sahneler sunuyor. Google Slaytlar üzerinden gerçek zamanlı olarak hazırlanan müzik videosu flipbook konseptini andırıyor. Bu stop-motion hikayede pandeminin yaşattığı izolasyon ve iç çatışma duygusu slayt sayfaları içine sıkışmış bir animasyon karakter üzerinden aktarılıyor. The Academic; BBDO New York, Capitol Records ve animasyon stüdyosu Open The Portal ile projeye imza atıyor.


phallen

Ayaklanan Oyuncaklar

Alican Yazıcıoğlu’nun (Phallen) No Way Back isimli parçasının müzik videosu, oyuncakların ayaklandığı fantastik bir dünyada geçiyor. Pomus Creative’in ödüllü yönetmenlerinden Ediz Anavi’nin yazıp yönettiği No Way Back müzik videosununda canlanıp ayaklanan oyuncaklar, filmde yer alan çocuklarla sahneyi paylaşıyor. Özenle hazırlanan oyuncak tasarımların arkasında Özgür Mert Yavru yer alıyor.


zeugl

Sadece Emojilerden Oluşan Bir Müzik Videosu

Emojilerin zengin kütüphanesini ve esnek renk çeşitliliğini kullanan ZEUGL, Paris merkezli müzik grubu Iñigo Montoya’nın Chasseur Chassé isimli parçası için tamamen emojilerden oluşan bir müzik videosu yarattı. Grafik tasarımcılar Lolita Do Peso Diogo ve Gabriel Wéber,  müzik videosunu hazırlamak için piksel sanatına dayalı bir teknik benimsiyor. Her sahnede kullanılan emojiler aynı zamanda şarkını sözleriyle anlamlı olacak şekilde seçiliyor. Hayvan emojilerden surat ifadelerine, seçilen eşyalardan oluşturulan genel görsele kadar hikayenin akışına uygun olacak şekilde bir video oluşturuluyor.


Önce Müzik Videosunun Ardından Müziğin Yapıldığı Sıra Dışı Bir Proje

Müzik videolarının yaratım sürecinde, önce müziğin yapılmasına ardından da onun için bir video çekilmesine alışkınız. 2017’den bu yana caz dörtlüsü Ill Consended ile çalışan Hollandalı sanatçı Vincent de Boer bu geleneğin dışına çıkmaya karar veriyor. Müzik videolarındaki yaratım sürecini tersine çevirerek The Stroke adlı bir projeye imza atıyor. Vincent de Boer, yaratıcı ortağı Hans Schuttenbeld’in yardımıyla; karanlık, geometrik şekillerden hayali yaratıklara ve bir trippy kompozisyonundan diğerine geçiş yapan 4.056 karelik elle çizilmiş bir animasyon yaratıyor.


kalt

Ne Kadar İlgincim Ne Kadar İlginç!

Sözlerini Ozan Akyol, Erman Çağlar ve Ender Yıldızhan’ın yazdığı Ne Kadar İlginç parçasının müzik videosu, organlarla dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Sözlerini Ozan Akyol, Erman Çağlar ve Ender Yıldızhan’ın yazdığı Ne Kadar İlginç parçasının müzik videosu, organlarla dolu bir yolculuğa çıkarıyor.


number thirteen

Şarkı Söyleyen Balığın Retro Macerası

Yönetmen Joel Plosz tarafından The Number Thirteen parçası için hazırlanan müzik videosu 8-bit grafiklerle retro hava estiriyor. Louis Prince’in ilk albümü olan Thirteen ağırlıklı olarak elektronik atmosfere sahip 13 parçadan oluşuyor. 2020’nin 13 Mart’ında çıkan albümde yer alan The Number Thirteen parçası da albümün geri kalanına uygun bir hava içeriyor. Aynı zamanda bir animasyon sanatçısı ve illüstratör olan yönetmen Joel Plosz tarafından ortaya çıkarılan müzik vidoesu vintage havayı sonuna kadar estiriyor. Parlak ve 8-bit grafikler, parçanın ritmine eşlik eden kaotik ortam ve bir o kadar zıt atmosfere sahip tatlı hayvanlar yer alıyor.

Görsel: Gaspard Augé