Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yeni Yıla Bir Kala [Bigumigu’da 2021]

Yeni Yıla Bir Kala [Bigumigu’da 2021]

Bigumigu’da 2021 yılını özetliyoruz: Umutla, heyecanla ve çeşitli hedeflerle girmeye hazırlandığımız yeni yıl için hazırlanmış olan reklam filmlerini derledik.

2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ülkelerin ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. 2021 yılını geride bırakmaya hazırlanırken yılın öne çıkan konularını inceleyip belirli kategoriler altında yılın fark yaratan en çarpıcı haberlerini derliyoruz.

Yeni yıl döneminde her senenin sonunda olduğu gibi markalar ve reklamverenler çeşitli kampanyalarla karşımıza çıktı. Animasyon filmlerinin ağırlıklı olduğu yeni yıl kampanyalarında umut, birliktelik ve sevgi gibi temalar ön plandayken çevre, sürdürülebilirlik, insan ilişkileri gibi farkındalık yaratma odaklı reklam filmleri de dikkat çeken işler arasındaydı. Yeni yılın yeni umutlar ve aynı zamanda çeşitli sorumluluklar da getirdiğini hatırlatan kimi zaman gülümseten ve iç ısıtan bazen zamanlarda da topluma ve diğer insanlara karşı sorumluluğumuzu hatırlatan 2021 yılının yılbaşı ve Noel temalı reklam filmlerine gelin birlikte bakalım.

Hadi Artık Sıra Yenide

BLAB imzalı mini seri tadındaki üç bölümlük HADİ Mİ; hikayesi, kurgusu ve oyuncularıyla yeni bir yıla geçişi harikulade bir mizansenle aktarıyor. Meyhanedeyiz.biz için hazırlanan üç bölümlük mini bir seride oyunculuk ve senaryo ön plana çıkarken her bölümün kendine ait bir teması bulunuyor. Hikayesini ve senaryosunu BLAB’ın hazırladığı, yönetmenliğini Ozan Açıktan gerçekleştirdiği HADİ Mİ’nin oyuncu kadrosunda İrem Sak, Bora Akkaş, Serkan Keskin yer alıyor. Prodüksiyon sürecini PTOT Film’in üstlendiği mini serinin müziklerini ise Jingle Jungle hazırlıyor.


Twitter Kullanıcısının Tweet’inden Doğan Noel Kampanyası

Twitter, @DanannMcAleer isimli Twitter kullanıcısının 7 yaşındayken yazmış olduğu, iki kar tanesinin macerasını anlatan hikayesini reklam filmine dönüştürdü. Passion Pictures tarafından hazırlanan animasyonun yönetmen koltuğunda Roxane Campoy yer alıyor. Animasyon film, bir çocuğun gerçeküstü hayal dünyasını ve absürt hikayesini içeriyor.


kar tanesi

Kar Tanesi Olmak İsteyen Yağmur Damlası

Alman süpermarket zinciri EDEKA, Noel dönemi için hazırladığı animasyon film ile sürdürülebilirlik ve iklim krizi konusunda da mesajını veriyor. Film, bulutların üzerinde bir yerde kar olarak gezegene düşmek için bekleyen bir yağmur damlasının hikayesini anlatıyor.Umudun, beklentinin ve hüznün bir arada olduğu animasyon filmi, yaklaşık 90 saniyelik süreçte iklim kriziyle ilgili önemli bir mesaj veriyor. EDEKA, bu mesajı ile birlikte gezegenin hayatta kalması için bizim de değişiklikler yapmamız gerektiğini hatırlatıyor.


real magic

Noel Baba’nın Hediyeleri İçin Kartondan Baca

Coca-Cola’nın birlikteliğe ve yardımlaşmaya odaklandığı kampanyasında apartman sakinleri Noel Baba için kartondan baca hazırlıyor. Arkadaşlığın, sevginin, bağlılığın ve birlikte çalışmanın ön planda olduğu Coca-Cola kampanyasında izole geçirdiğimiz zamanların ardından bir araya gelmenin getirdiği neşe de vurgulanıyor. İlham vermek ve harekete geçirmek bu reklam filminin temel stratejisini oluşturuyor.


stepdad

Aile Olmanın Büyüsü

Disney, The Stepdad adlı filmiyle sevimli bir ailenin iç ısıtan hikâyesini anlatırken geçtiğimiz yılki kampanyasıyla da bağlantı kuruyor. The Stepdad, geçen yılki “Lola” isimli kısa animasyonun devamı niteliğinde. Bu yılki animasyon geçtiğimiz filmdeki torunun kendi aile hikâyesine odaklanıyor. Nicole’un çocukları Max ve Ella ile eve taşınmaya hazırlanan üvey baba Mike’ın aile dahil oluş süreci ve hayatlarındaki bu yeni sayfanın onları nasıl etkilediğini görüyoruz. Disney ve Pixar’dan ünlü karakterler kitabın sayfalardan kalkıp ailenin ortak hayal gücünü ve merakını ateşleyerek birlikte okumanın yarattığı sihri kutluyor.


air canada

Farklı Dünyaların Buluşması

Air Canada, iki ayrı kar küresinin içinde yaşayan insanların hikayesi üzerinden sevginin ve kararlılığın aşamayacağı engel yoktur mesajı veriyor. FCB Canada imzalı ‘Tis the Season to Believe kampanyasının animasyonları Adult Swim animasyon dizisi Robot Chicken ve Titan Maximum’un yapımcılığını da üstlenen Stoopid Buddy Stoodios tarafından hazırlandı. Sevginin ve kararlılığın getirdiği dayanma gücünden ilham alan hikaye ailelerin ve sevenlerin yeniden bir araya geldiği bu dönemde Air Canada’nın üstlenmiş olduğu birleştirici role de vurgu yapıyor.


iga

Dede ve Torunun Arasındaki Buzları Eriten Hokey Sevgisi

Yemeğin birleştirici gücüne, aile bağlarına ve hokey sevgisine odaklanan IGA, Noel kampanyası için hazırladığı animasyonla bir dedenin ve torununun hikayesini işliyor. Sid Lee tarafından yaratılan animasyon filmi The Trophy, tatil zamanı dedesinin yanına ziyarete giden küçük kızın hikayesini işliyor. Sadece bir reklam yaratmaktan öte bir hikaye sunmak isteyen yazar ekibi izleyiciyi 90’lı yıllara götürüyor. Anneannesi henüz hayattayken ne kadar mutlu tatil dönemi geçirdiklerini hatırlayan kız ,artık içine kapanmış ve huysuz bir adam olmuş dedesini neşelendirmek için yemeğin gücünü kullanıyor.


Yılın En Mutlu Gününde Yalnız Olmak

Vodafone Macaristan, dokunaklı kampanyasıyla her evde neşeli bir kalabalığın olmadığını hatırlatıyor. Şirket, ülkenin her bölgesindeki yaşlıların aile fertleri ve arkadaşlarıyla rahatça bağlantı kurabilmesi, uzaktan da olsa sohbet edebilmesi için bu Noel’de yaşlı insanların evine ücretsiz internet erişimi sağlıyor ve onlara akıllı cihazlar bağışlıyor. VMLY&R Hungary ve BOLD tarafından yaratılan Break the Silence kampanyası da bu girişimi ön plana çıkarırken yalnız bir adamın hayatını anlatıyor.


la palma

Küllerden Doğan Bir Hikaye

LOLA MullenLowe Madrid tarafından La Palma Adası’ndaki yanardağın küllerinden hazırlanan kampanya, bölgedeki muz üreticilerinin durumuna dikkat çekerken ada halkının umut ışığı oluyor. Adanın muz üreticilerinden Plátano de Canarias iş birliğinde hayata geçirilen yeni yıl kampanyası adadaki durumu anlatmak ve La Palma Adası’nın yeniden inşası için gerekli desteğe vurgu yapmak için hayata geçiriliyor. 85 günün sonunda sönen Vieja Yanardağı’ndaki bu hareketlilik en uzun süre aktif kalan yanardağ patlaması olarak kayıtlara geçti ve adada birçok muz üreticisinin ürünlerine ya da yaşam alanlarına zarar verdi.


Merry Christmas Happy New Year

Minik Tavşanların Yeni Yıl Heyecanı

Keçe animasyonlardaki ustalığıyla tanınan Andrea Love, illüstratör Phoebe Wahl ile birlikte “Merry Christmas, Happy New Year” için sıcacık bir müzik videosu hazırladı. Bu animasyon, bir Ingrid Michaelson ve Zooey Deschanel düeti olan Merry Christmas, Happy New Year şarkısı için yaratıldı. Keçe karakterler Bunny, Rabbit ve onların tatile hazırlık yapan diğer arkadaşlarının tatlı hikayesini anlatıyor. 3 dakika 39 saniye süren film bolca keçe yılbaşı kazağı, çay fincanlarından yükselen yünlü buhar girdapları ve keçeden karlarla dolu.


Bu Yıl Nasıl Sarılacağız?

Özgün stop motion animasyonlarıyla tanınan Anna Mantzaris, The New Normal isimli kısacık yeni yıl filminde izleyiciyi duygulandırırken aynı anda gülümsetmeyi başarıyor. Film, Passion Pictures ortaklığıyla İngiltere’de pandemi dolayısıyla insanlara psikolojik destek sağlayan yardım kuruluşu New Normal Charity için hazırlanmış. Noel’i ailesiyle kutlamak için onların yanına giden genç bir adamın babası ve annesiyle selamlaşma hikayesi aslında herkesin yaşadığı kucaklaşma/tokalaşma ve sarılmama ikilimene dayanıyor.

Görsel: Coca-Cola