Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Önce Müzik Videosunun Ardından Müziğin Yapıldığı Sıra Dışı Bir Proje

Önce Müzik Videosunun Ardından Müziğin Yapıldığı Sıra Dışı Bir Proje

Caz grubu Ill Consended ile çalışan Hollandalı sanatçı Vincent de Boer, müzik videolarındaki yaratım sürecini tersine çevirerek "The Stroke" adlı bir projeye imza attı.

Animasyon müzik videolarında yaratıcılığın sınır tanımadığı örneklerle karşılaşıyoruz. Alican Yazıcıoğlu’nun (Phallen) No Way Back isimli parçasının müzik videosu, Tame Impala’nın Breathe Deeper parçası için yaratılan saykodelik video ve Jeremy Messersmith’in Mixtape for the Milky Way projesi kapsamında çıkan bir parçası için eski oyunların canlandırıldığı müzik videosu son dönemde rastladığımız etkileyici örneklerdendi. Bu defa ise Ill Considered’ın The Stroke parçasına ait olan ve yaratım süreci açısından çok çok farklı bir müzik videosu var sırada.

Müzik videolarındaki geleneksel iş akışını tersine çevirmek

Müzik videolarının yaratım sürecinde, önce müziğin yapılmasına ardından da onun için bir video çekilmesine alışkınız. 2017’den bu yana caz dörtlüsü Ill Consended ile çalışan Hollandalı sanatçı Vincent de Boer bu geleneğin dışına çıkmaya karar vermiş. 4 yıldır grubun büyük ölçüde doğaçlama olan melodilerini takip eden, bunlara uygun soyut animasyonlar ve albüm kapakları (11 adet) yaratan biri olarak birlikte çalıştığı müzisyenleri iyi tanımış olması da elbette önemli bir etken.

Fırça darbesini onurlandıran bir müzik videosu

Vincent de Boer, yaratıcı ortağı Hans Schuttenbeld’in yardımıyla; karanlık, geometrik şekillerden hayali yaratıklara ve bir trippy kompozisyonundan diğerine geçiş yapan 4.056 karelik elle çizilmiş bir animasyon yaratmış. Fırça darbelerini basit, iddiasız çizgilerle tasvir ederek onurlandıran sanatçı bu animasyonu, “bir fırça darbesinin hikayesi: sanatçının enstrümanı olan fırça ile gerçekleştirdiği bir hareketin izi” olarak nitelendiriyor.

Tamamlandığında de Boer projeyi, Ill Consrated ile paylaşmış. Grup daha ilk izleyişinde animasyon için tamamen doğaçlama bir parça kaydetmiş. Parça, videodaki görüntülerle ve hareketlerle uyumlu ilerliyor. Dolayısıyla iki sanat formu arasında oluşan müthiş bir etkileşim örneği.

Aşağıdaki videoda animasyonun yapım süreci ve parçanın kayıt süreci dahil olmak üzere projenin kamera arkasını görmeniz mümkün. Kapakta ve iç kısımda de Boer’in 12 orijinal sanat eserinin bulunduğu The Stroke’un longplay’ini de Bandcamp üzerinden satın almak mümkün. de Boer’in projelerini Instagram’ı ve Vimeo kanalı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo