Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Foals’dan Küresel Sorunlar ve Referanslarla Dolu Müzik Videosu: Like Lightning

Foals’dan Küresel Sorunlar ve Referanslarla Dolu Müzik Videosu: Like Lightning

Foals, Like Lightning parçası için Virginie Kypriotis tarafından hazırlanan müzik videosuyla iklim krizi ve küresel çöküş konusunda insanların çözüm üretmesi gerekliliğini hatırlatıyor.

İklim krizinin yadsınamaz bir gerçek olduğu bu zamanlarda elini taşın altına koyan her kesimden insan kendi ilgi alanları doğrultusunda değişimi sağlamak amacıyla konuya dikkat çekiyor. Mart ayında Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1 albümü ile piyasaya dönen indie rock grubu Foals da bunlardan biri. Albümün ikinci kısmını ekim ayında yayınlayan grup ikinci albümde yer alan “Like Lightning” parçası için yayınladığı müzik videosu ile iklim krizine vurgu yapıyor.

“İklim krizi konusunda daha kızgın mesajlara ihtiyaç var”

“Like Lightning” gerek müzik videosu gerekse sözleri ile herkesi iklim krizi konusunda harekete geçmeye ve devrim yapmaya çağırıyor. Fransız animasyoncu Virginie Kypriotis tarafından hazırlanan video teknolojiye çaresizce bağlanan, ekran başından kafasını kaldırmayan insanlara sesleniyor. Yaşadıkları gezegen nereye gittiği konusunda farkındalığa ulaşmaları gerektiğini anlatmaya çalışıyor. Endüstriyel çiftliklerden, geri dönüştürülemeyen atıkların hayvanlara verdiği zararlara ve yok yere katledilen ormanlık alanlara kadar çeşitli konularda görsellerin yer aldığı animasyon çevre kirliği ve iklim krizi konusunda insanları uyarıyor.

Tüketim dünyasındaki insanların harekete geçmeyeceğinin farkına varan George isimli kahraman kafesinden kurtularak ekolojik felakete karşı kitlesel bir hareket başlatıyor. Kypriotis iklim krizi konusundaki mesajın genellikle aynı olmasına gönderme yaparak bir kuruluşa destek olmaktan ve plastik poşet kullanmamaktan fazlasının yapılmadığını söylüyor. Artık daha kızgın bir mesaj gerekli olduğuna inanan Kypriotis Foals için hazırladığı müzik videosunun bu öfkeyi somut olarak gösterdiğine inanıyor.

Betty Boop çizgi filiminden ve Forest Gump filminden esintiler

Şarkı sözlerinde kibir ve paranoya hissi vermek isteyen ekip ekolojik çöküşe değinerek yakın geleceğe ait sorunları gözler önüne seriyor. Sözlerden hareket ederek taslak oluşturan Kypriotis güncel haberlerden aldığı ilhamla yaratım sürecini gerçekleştiriyor. Plastik atıkların hayvanlara verdiği zararlar, haberlerde yer alan iklim krizini küçümseyen ve ciddiye almayan tavırlar ABD başkanı Trump’ın “Make Amerika Great Again” sözleri güncel başlıklardan bazıları.

Betty Boop gibi eski çizgi filmlerin esintilerini taşıyan animasyon bir diğer taraftan da Forrest Gump’a selam çakıyor. Kitlesel hareket için koşmaya başlayan George peşine insanları da takıyor. Yaklaşık iki ay süren animasyon işleminin kilit noktasını ise akıp giden görsellerin içinde sabit kalan kamera açısı oluşturuyor.

Görsel: Youtube