Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
NFT’lerin Yılı [Bigumigu’da 2021]

NFT’lerin Yılı [Bigumigu’da 2021]

Bigumigu’da 2021’i özetliyoruz: Radarımıza takılan NFT merkezli projeler, yaratıcı fikirler ve koleksiyonlar.

2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ülkelerin ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. 2021 yılını geride bırakmaya hazırlanırken yılın öne çıkan konularını inceleyip belirli kategoriler altında yılın fark yaratan en çarpıcı haberlerini derliyoruz.

2021’in her anlamıyla NFT’ler (Non-fungible token) için bir atılım yılı olduğu söylenebilir. Dijital sanat eserlerinin popülerliği her geçen gün artarken NFT’ler farklı projelerde kimi zaman tasarımıyla bazı zamanlarda ise iyi düşünülmüş uygulamalarla karşımıza çıktı. Araştırmalara göre NFT pazarının toplam piyasa değeri 7 milyar dolara ulaşmış durumda. CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, Cool Cats gibi koleksiyonların yüksek profilli satışları, Beeple gibi sanatçıların on milyonlarca dolara satılan işleri, büyük müzayede evlerinin açık artırmaları bu büyümenin nedenleri arasında. Toplam satış hacminin 12 milyar doları aştığı NFT piyasasında yıl içinde Bigumigu radarına takılan işlere ya da gelişmelere birlikte bakalım.

beeple

69 Milyon Dolarlık NFT

Beeple’ın “The First 5000 Days” adlı NFT sanat eseri gerçekleşen müzayedenin sonucunda 69,3 milyon dolara satıldı. Everydays: The First 5000 Days, Beeple tarafından 13 yıl içerisinde 5000 resmin kolajıyla oluşturuldu. Bu kolajın içeriğinde Donald J. Trump, Kim Jong-un ve Hillary Clinton gibi politikacılardan Pokemon ve Mickey Mouse gibi çizgi film karakterlerinin görsellerine kadar geniş bir mozaikte farklı tarzlarda düzenlenmiş çalışmalar yer alıyor. Everydays: The First 5000 Days isimli dijital eser müzayedenin en yüksek bedelli satışları arasında yerini aldı. Müzayede evine göre bu satış Beeple’ı yaşayan en değerli üç sanatçıdan biri konumuna getiriyor.


rtfkt

Nike Sanal Spor Ayakkabı Şirketini Satın Aldı

Nike, NFT koleksiyonları üreten sanal spor ayakkabı şirketi RTFKT’yi satın aldı ve metaverse deneyimleri için dijital dönüşümünü hızlandırdı. Geçtiğimiz yıl Benoit Pagotto, Chris Le ve Steven Vasilev tarafından kurulan RTFKT, NFT olarak sunulan özel koleksiyonları ve sanal spor ayakkabı tasarımlarıyla metaverse teknolojisini merkezine koyan sanal bir ayakkabı şirketi. Nike’nin bu hamlesi sadece yenilikçi ve yaratıcı topluluklara destek olmak, dijital alandaki varlığını büyütmek ve sanal ürünler yaratmak değil. Giderek büyüyen NFT ve metaverse ekonomisi içerisinde söz sahibi olan ilk şirketlerden olmak, genç jenerasyon içerisinde marka bilinirliğini korumak ve artırmak da önemli hedefler arasında.


Visa NFT Dünyasına Adım Attı

Visa, NFT tabanlı dijital avatarlardan biri olan CryptoPunk 7610’u 150 bin ABD doları karşılığında satın aldı. Visa, 3.840 farklı kadın karakterden biri olan CryptoPunk 7610 eserini 18 Ağustos’ta satın aldığını duyurdu. NFT ticaretini geliştiren yaratıcılara ve koleksiyonerlere desteğini göstermek isteyen şirket, bu özel seride yer alarak NFT pazarına giriş yaptı. Visa’nın bu adımı aynı zamanda büyük şirketlerin de kripto dünyasında ilerleyen zamanlarda daha da aktif olacağının habercisi oluyor.


Fractal İstanbul’un NFT Yolculuğu

Fractal İstanbul projesiyle tanıdığımız Tarık Tolunay’ın NFT pazarında elde ettiği başarıyı ilk duyuranlar arasındaydık. Tüm eserlerinde İstanbul’un farklı noktaları en ince ayrıntısına kadar işleyen Tarık, bir sanat eseri ortaya koymasının yanı sıra aslında İstanbul’u kayıt altına alıyor. Fractal Istanbul için rekor sayılabilecek bir ücretle Fractal Istanbul Pandemi’in tek kopyasını dijital olarak açık artırmaya çıkaran Tarık Tolunay’ın NFT macerasına giriş sürecini ve NFT dünyasına bakışını ilk büyük satışını gerçekleştirdikten hemen sonra henüz Mart ayındayken konuşmuştuk.


sweetblock

Twitter Sansürüne Karşı NFT Pastaları

Brezilya Araştırmacı Gazetecilik Derneği’nin kampanyasında devlet yetkilileri tarafından engellenen Twitter kullanıcıları kimlerin kendilerini engellediğini kendilerine özel hazırlanan NFT pastaları sayesinde görebiliyor. SweetBlock kampanyası için özel olarak hazırlanan internet sitesine giriş yapan kullanıcılar hesaplarını eşleştirdikten sonra pastalarına sahip olabiliyor. Sistem engellenen kişiler için her biri özel ve sertifikalı kripto pastaları oluşturuyor. Pastanın şekli ve malzemeleri ise kullanıcının kimler tarafından engellendiğini gösteren işaretleri barındırıyor. Örneğin kare şeklindeki bir pasta kullanıcının bir kongre üyesi tarafından engellendiğini gösterirken üzerindeki krema muhalif bir siyasi görüş nedeniyle bu engeli yediğini tanımlıyor. Pastanın dokusu ise giriş yapan kullanıcının hangi işte çalıştığını gösteriyor.


louis the game

Louis Vuitton’dan Maskot Vivienne’li Mobil Oyun

Lüks moda marka Louis Vuitton, kurucusunun 200. doğum gününü çeşitli iş birliklerinin yanında bir mobil oyunla kutluyor. 6 farklı evrende geçen Louis the Game macera oyunundaki şehirler ise Paris, Londra, New York ve Pekin’den esinlenerek tasarlanıyor. Oyunda seviyeler ilerledikçe yeni dünyaların kapıları açılırken ödüllerle bu eğlencenin seviyesi de artırılıyor. Vivienne, doğum günü partisine ulaşmaya çalışırken dijital sanatçılar tarafından 30 NFT’ye erişme şansı yakalıyor. Bu eserlerin 10 tanesi ise “The First 5000 Days” adlı NFT sanat eseri ile NFT dünyasında rekor bir satışa imza atan Beeple (Mike Winkelmann) tarafından tasarlanıyor. Oyuncular bu büyülü evrende ilerledikçe NFT afişleriyle karşılaşıyor ve bu eserleri edinme şansı yakalıyor.


very peri

Pantone’dan 2022 Yılın Rengi Very Peri için NFT koleksiyonu

Pantone Renk Enstitüsü, 2022 yılı için seçtiği dinamik, yenilik hissi veren, yaratıcılığı teşvik eden Very Peri ile kataloğuna yepyeni bir renk ekledi. 2022 yılının rengi Very Peri için son yılların trendine de ayak uyduran Pantone Renk Enstitüsü bir de NFT koleksiyonu hazırlıyor. Koleksiyon, sanatçı Polygon1993 tarafından tasarlanan ve her biri 2022 yılının rengini içeren 6 parça NFT’yi içeriyor. Hazırlanan NFT koleksiyonu ise Tezos ağında yayınlıyor.


NFT Creator Program

Visa’dan Sanatçılara NFT Eğitimi: NFT Creator Program

Visa, NFT Creator Program ile dijital içerik yaratıcılarının NFT piyasasını ve kripto para kullanmayı öğrenmelerine destek oluyor. Visa dijital yaratıcıları yükselen pazar ve potansiyeli hakkında eğiterek onların piyasaya giriş bariyerlerini biraz olsun indirmeyi hedefliyor. NFT ve kripto para eğitimi niteliğindeki program, ünlü NFT sanatçısı Micah Johnson yönetiminde gerçekleşiyor


Bonus:

nft

Sanatçıların Gözünden NFT

NFT konusunda merakı olan ancak henüz bir şey üretmemiş ve ne yapacağını düşünen sanatçılar için NFT hareketliliğinin başladığı 2021 yılının ilk aylarında Yalçın Pembecioğlu’nun Uçman Balaban ve Burak Şentürk’ü konuk ettiği canlı yayının kaydına bu bağlantıdan ulaşabilir konu ve üretim süreci hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Görsel: Christie’s