Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fractal İstanbul’un NFT Yolculuğu

Fractal İstanbul’un NFT Yolculuğu

İstanbul’u en ince detaylarına kadar işlediği Fractal İstanbul projesiyle tanıdığımız Tarık Tolunay ile NFT pazarında elde ettiği başarıyı konuştuk.

Kendini bir kentçizer olarak tanımlayan Tarık Tolunay’ı Bigumigu’da hem Yeni Yaratıcılar etkinliğimizden hem de 2010 yılında başlayıp süregelen Fractal İstanbul işlerinden dolayı yakından tanıyoruz. 2017 yılında bitirdiği Tarihi İstanbul yarımadasının haritalamasının ardından 2019’un son günlerinde serinin ikinci eseri Haydarpaşa Panorama’yı duyurmuştu. Fractal İstanbul’un üçüncü etabı ise pandemi döneminde karşımıza çıktı. 8 aylık bir çalışmanın ardından 2,5 milyar pixellik Fractal İstanbul Pandemi projesini nihayete erdiren sanatçı bu sefer Eminönü, Galata Köprüsü ve Karaköy’e odaklanıyordu.

Tüm eserlerinde İstanbul’un farklı noktaları en ince ayrıntısına kadar işleyen Tarık, bir sanat eseri ortaya koymasının yanı sıra aslında İstanbul’u kayıt altına alıyor. Eserlerinin her bir köşesinde kentin tarihi ulaşım araçlarına, kenarda köşede kalmış mimari yapılara, kaybolmaya yüz tutmuş geleneklere ışık tutuyor. Dolayısıyla ortaya hikayesi olan ve insanla direkt birebir bağlantı kurabilen eserler çıkıyor.

Fractal İstanbul serisi NFT pazarında

Tarık Tolunay, daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz gibi bu işleriniz Shopier hesabı üzerinden satışa sunuyor. Fractal İstanbul serisinden farklı boyutlarda posterler, sınırlı sayıda imzalı fineart baskılar ve puzzle’lar bu hesap üzerinden satışına devem ediyor. Öte yandan tüm Fractal İstanbul koleksiyonunu özenle kriptolayan Tarık, Blockchain teknolojisi sayesinde hızla yükselişe geçen NFT dünyasında yerini alanlar arasına ismini yazdırıyor.

Hızla yükselişe geçen non-fungible token (NFT) sisteminin sanat eserlerinde kullanımı üzerine bir sohbetimizi geçtiğimiz haftalarda Instagram canlı yayını üzerinden konuklarımız Uçman Balaban ve Burak Şentürk ile konuşmuştuk. Tarık Tolunay da geçtiğimiz hafta girdiği NFT pazarında eserleriyle dikkat çeken ve bir de büyük bir satışa imza atan kişiler arasına adını yazdırdı.

Bir NFT Pazarı olan Foundation platformu üzerinden Fractal Istanbul Pandemi’in tek kopyasını dijital olarak açık artırmaya çıkaran Tarık Tolunay, az önce sona eren satış sonrası eserini Fractal Istanbul için rekor sayılabilecek bir ücretle sonlandırmış oldu. Bu son gelişmesi sonrasında Bigumigu olarak yakından takip ettiğimiz Tarık Tolunay ile konuşma fırsatı yakaladık. NFT evrenine giriş serüvenini, eserlerini kriptolama sürecini ve Fractal Istanbul için rekor sayılacak teklifle sonuçlanan açık artırmayı sorduk. Röportajımızın tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Tarık Tolunay’ın Twitter, Rarible ve Foundation hesaplarına buradan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar!

Tarık Tolunay’ın NFT macerası nasıl başladı?

Nft’yi ilk olarak nereden duydun? Crypto art dünyasına giriş sürecini bizimle biraz paylaşır mısın?

Tarık Tolunay: İlerleyen yaşıma rağmen gardımı düşürmüyorum. Yenilikleri takip etme konusunda kendimi zorluyorum. Blockchain dünyasını uzaktan takip etmekte idim zaten. Ve bu teknolojinin sadece paradan ibaret olmayacağını biliyordum. Görsel sanatlar ilginç bir sekilde müzik ve sinemadan çok daha atak davranarak öncü bir sekilde konumlandı bu dünyada. Bizim de zaten yıllardır coğrafyamızdan taşarak dünyaya açılma hayallerimiz malum. Bunun doğru bir mecra olduğunu anlamamla beraber araştırmalarımı hızlandırdım.

Eseri kriptolama sürecini nasıl gerçekleştirdin?

Tarık Tolunay: Aslında kendimce biraz daha sağlam adımlarla bu süreci inşaa etme niyetinde idim. Belki 1-2 hafta sonrasını tarihlendirmiştim girişimi için. Beklenmeyen bir iki gelişme oldu ve erken girişimi yapmak durumunda kaldım. İnsanlar benim market açmamı beklemeden NFT’lerimi ön siparişle satın almaya başladılar. Hemen ardından hızlıca bir market açtım Rarible’da. Neden Rarible? Çünkü asıl hedefim Nifty Gateway ve Foundation biraz daha seçici siteler. Ve davetiye sistemi ile çalışıyorlar. Rarible benim için hızlı çözümün adresi oldu açıkçası.

“NFT dünyasında müthiş bir yardımlaşma var.”

Eserin satışa çıktığını duyurmak için nasıl bir iletişim çalışması yürütüyorsun? Diğer sanatçılar yeni girdiğin NFT evreninde bu konuda destek oluyor mu yoksa çetin bir rekabet mi var?

Tarık Tolunay: Sosyal medya bizim duyurularımız için uygun platform. NFT kavranması zor bir kavram. Takipçilerimizi de bu sürece dahil ederek öğrenme sürecimizi birlikte yürütüyoruz. NFT dünyasında müthiş bir yardımlaşma var. Ben Tesadüf eseri konunun önde gelen isimleri ile tanışma ve onlardan birçok bilgiyi hızlıca alma şansına eriştim. Aytunç Yıldızlı (Nam ı diğer Squanch) ve Devrim Danyal ile çok güzel paslaşmalar yaşıyoruz. Ve ayrıca Evelanche Türkiye grubunun yardımları için müteşekkirim.

Sanatçılar eserlerini NFT’ler aracılığıyla token’laştırıp NFT pazarlarında satışa sunuyorlar. Birçok platform bulunuyor bunun için. Senin tercih ettiğin platformlar arasında Rarible’ı ve Foundation’ı görüyorum.Başka platformlara da geçmeyi düşünüyor musun? Neden bu iki platformu tercih ettin?

Tarık Tolunay: Rarible benim zorunluluğum oldu. Foundation ve Nifty Gateway hedefim. Foundation a kabul edilmiş durumdayım. Nifty de üyelik onayımı bekliyorum. Zamanın çok hızlı aktığı bir dünya… Yeni adına ne gelişirse başımızın üstünde yeri var. Uyum sağlamak için çabalarız.

Alıcılar dijital eserlerin yanında fiziksel bir kopyaya sahip olacak mı? Yoksa sadece dijital kopyalar üzerinden mi ilerlemeyi düşünüyorsun?

Tarık Tolunay: Ben bilindiği üzere hali hazırda Shopier üzerinden fiziki ürünlerimi insanlara ulaştırıyorum. NFT için ilk soru sanal bir eserin sahibi olmanın anlamsızlığı üzerine. Bu bir algı bariyeri. Elbet aşılacak. Ve ben bir yenilik getirerek NFT alan herkese fiziki ürünü ulaştırıyorum. Böylelikle sahiplik her iki dünyada da tescillenmiş oluyor. Ve insanlar bunu sevdiler. Şimdilerde eskiden poster, puzzle ve fineart’larımı alan eski alıcılarımız fiziki eserlerini NFT ile pekiştirmek istemekteler.

Bu iki platformdaki dağılıma bakınca kendi içinde bir gruplandırma yaptığını görüyorum. Rarible’daki işler daha fazla dijital kopyayla satışa çıkarken Foundation biraz daha koleksiyon odaklı gidiyor gibi. Böyle bir ayrım yaptın mı? Bu konu bir tercih miydi yoksa kendiliğinden mi gelişti?

Tarık Tolunay: Rarible’daki marketimi Shopier marketimin bir izdüşümü olarak yapılandırdım. Foundation ve Nifty Gateway de tekil satışlar olacak.

tarık tolunay

Fractal İstanbul Pandemi’nin Foundation’da yer alan tek kopyası 20 ETH’a (yaklaşık 36 bin dolara) satıldı

Foundation platformunda tek bir eser satışa çıkardın (Fractal İstanbul Pandemi). Aynı eserin Rarible’da da yer alıyor. Bu iki iş arasında bir fark var mı?

Tarık Tolunay: Evet. Foundation’daki calışma Fractal İstanbul Pandemi bin bir başka versiyonu. Ve tekil olarak satışa sunuldu.

Foundation’da bulunan eserin satışa çıktıktan kısa bir süre sonra teklifini aldı ve Türkiye’den satılan en değerli işler arasında yerini aldı. Bu konudaki hislerini öğrenebilir miyiz? İlerleyen zamanlarda tek kopyası bulunan başka Fractal işleri de görecek miyiz?

Tarık Tolunay: Çok hızlı gelişti her şey. Ben gece yarısı işimi yükledim Foundation’a. Düşünün ki yeni biri olarak oradayım. Ve hatırı sayılır bir taban fiyatlandırma yaptım. Ve 5 saat sonra teklif aldı. İranlı ünlü bir koleksiyoner şu anda 20 ETH olarak alıcı görünüyor. Son dakikada yeni bir teklif gelmez ise… Bu satış 36,000 Usd üzerinden gerçekleşecek. (Röportajı gerçekleştirdiğimiz anda açık artırmanın son dakikaları gerçekleşiyordu. Fractal İstanbul Pandemi’nin Foundation’daki tek kopyası @mondair hesabına sahip İranlı NFT koleksiyonerine 20 ETH’a satıldı)

Eseri alan kişiyi tanıyor musun? Kendisiyle iletişime geçtiniz mi? Eserin dijital alanda teslimi nasıl gerçekleşecek?

Tarık Tolunay: İranlı bir NFT koleksiyoneri. NFT dünyasında bilinen biri. Twitter dan bana ulaştı. Ve çalışmayı çok beğendiğini ve açık artırmanın kendisinde kalmasını ümit ettiğini belirtti.

Sanatçılar dijital eserlerinin bir sonraki satışlarından da pay alabiliyor. Senin eserinde bu durum söz konusu mu? Ne dersin ilerleyen günlerde Fractal İstanbul Pandemi daha yüksek bir fiyatla yeni alıcısına gider mi?

Tarık Tolunay: Blockchain’in en güzel özelliği eserinizi kriptolarken üçüncü şahıslara satışlardan pay alabilmeniz. Kendinizin belirlediği bir oran üzerinden eser yaşadığı ve el değiştirdiği sürece komisyonunuz baki. Bu sanat dünyasındaki tüm matematiği değiştirir. Bu durumda… Yaşasın NFT 🙂

Görsel: Twitter