Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zoom Görüşmelerinden Kaçmak İçin Zoom Escaper

Zoom Görüşmelerinden Kaçmak İçin Zoom Escaper

Sam Lavigne’ın tasarladığı Zoom Escaper, uzun Zoom görüşmelerinde enerjisi tükenenlerin görüşmeden kaçmasını kolaylaştırıyor.

Görüntülü görüşme en temel iletişim biçimlerinden biri haline gelirken ve Zoom da bu iletişim için en çok kullanılan araçlardan biri oldu. Hem sosyal yaşamda hem de iş yaşamında yüz yüze görüşmelerin yerini Zoom görüşmeleri aldı adeta. Öte yandan görüşmeler haddinden fazla uzadığında ya da çok sık yapıldığında tıpkı fiziksel toplantılarda olduğu gibi verimi düşürebilen ve hayatı sekteye uğratabilen bir iletişim biçimi olduğu da konuşuluyor. Pandemi sonrası yapılan araştırmalarla ortaya konulan görüntülü görüşme yorgunluğu/Zoom yorgunluğu kavramını duymuş olabilirsiniz. Santa Kupča’nın yorgan rahatlığındaki videolu görüşme giysileri bu konuya espriyle yaklaşan işlerdendi. Teknoloji, veri, dil işleme ve otomasyon ile ilgili çalışmalar yapan sanatçı Sam Lavigne’ın mizahlı projesi Zoom Escaper ise kullanıcılara görüşmeden kaçış yolları sunuyor.

“Zoom Escaper” ile görüşmelere minik sabotajlar yapmak

İnternet altyapısının çok da iyi sayılmadığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Hatta benzer sorunları yurt dışında yaşayan arkadaşlarımız da dillendiriyor. Dolayısıyla görüntülü toplantılarda glitch’ler, donmalar, ses kesintileri gibi sorunlar sıkça yaşanıyor. Peki toplantılardan kaçınmak ya da kaçmak için sanal aramaların doğasında var olan bu garipliklerden yararlanabilseydiniz ne olurdu? New York’ta yaşayan sanatçı ve eğitimci Sam Lavigne Zoom Escaper’ı bu yaklaşımla tasarlamış.

Zoom Escaper bir internet sitesi olarak hizmet veriyor. Temelde bir dizi rahatsız edici ses efektini görüşmelerinizi kısa kesmek için kullanabilmenizi sağlıyor. Seçenekler arasında yankı, inşaat, kötü bağlantı, üzgün bir bebek ve ağlayan bir adam efekti bulunuyor. Bu efektlerin birden fazlasını aynı anda kullanmak mümkün. Yine hangisinin daha baskın olacağı da kullanıcı tarafından ayarlanabiliyor. Zoom Escaper’ı kullanmak için herhangi bir uygulama indirmeye gerek yok. Ancak aracı Zoom’a entegre edebilmek için VB-Audio adlı bir eklenti yüklemek gerekiyor.

 

Zoom Escaper, “Zoom yorgunluğu”na dikkat çekmesi açısından önemli

Zoom Escaper herkes tarafından bilinen bir site haline geldiğinden elbette kısa sürede inandırıcılığı tükenecek bir araç. Ancak asıl amacı da göründüğünden farklı bence. Görüşmelerden kaçmayı sağlamaktan öte belki de insanlara bu görüşmelerin kısa tutulması gerektiğini hatırlatmak istiyor. Ben kendi adıma iş yaşamımda ve arkadaşlarımla olan görüşmelerimde böyle bir sıkıntı yaşamıyorum. Fakat arkadaşlarımın 4-5 saate varan Zoom toplantılarından nasıl olumsuz etkilendiklerine dair pek çok hikaye dinledim. Dolayısıyla gerek iş gerekse arkadaş toplantıları düzenlenirken Zoom yorgunluğu kavramının dikkate alınması gerekiyor belki de. YouTube videosunun altındaki yorumlarda pek çok insanın böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu yazdığını görebilirsiniz. Pek çok şirkette kalıcı bir evden çalışma düzenine geçildiğine göre bu toplantı sürelerine kısıtlama gelmesi önemli görünüyor. Siz ne dersiniz?

Görsel: Unsplash/Gabriel Benois