Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bağımsız Çalışanlar için Ücret Hesaplayıcı

Bağımsız Çalışanlar için Ücret Hesaplayıcı

Dolar cinsinden ücret hesaplayan "Freelance Rate Calculator" adlı araç, tüm freelance çalışanlar için örnek alınabilecek uyarlanabilir bir fikir olarak ilgi görüyor.

İnternet dünyasında bazen öyle ilginç çevrim içi araçlarla karşılaşıyoruz ki, bunların kullanışlılığı bir yana yapım amacı bile tartışma yaratabiliyor. Sam Lavigne’ın tuzun Zoom görüşmelerinde enerjisi tükenenlerin görüşmeden kaçmasını kolaylaştırmak amacıyla tasarladığı Zoom Escaper bunlardan biriydi. Freelance Rate Calculator da aynı şekilde hem freelance dünyasının sıkıntılarını yeniden gündeme getirebilecek hem de işleri kolaylaştırabilecek bir araç gibi görünüyor.

Pandemiyle birlikte bağımsız çalışmaya olan ilgi artıyor

Pandemi nedeniyle dünya, daha önceden pek kabullenemediği uzaktan çalışma modelini benimsemek zorunda kaldı. Bu da bağımsız çalışanların çalışma şeklinin daha iyi kavranılmasını sağladı. İşten çıkarmaların yanı sıra bu distopik ortamda daha özgür çalışma ya da daha fazla kazanç isteği de bağımsız çalışma motivasyonunu artırmış durumda. Ülke sınırları da artık engel değil. Özellikle tasarım ve yazılım gibi alanlarda “global çalışanlar”ın sayısı gittikçe artıyor. Bu anlamda uzmanlığın ve iş gücünün daha ucuz olduğu yerlerden daha değerli olduğu ülkelere bir yetenek akışı söz konusu olabilir. Türkiye’deki bir freelance tasarımcı, ABD’ye gitmeden oradaki ajanslar ve şirketler için çalışabilir. 99designs tarafından hazırlanan Design Without Borders: The Freelance Revolution raporunda da görebileceğiniz üzere bağımsız çalışanlar için pek de fena olmayan bir dönemden geçiyoruz. Elbette ülkemizdeki bağımsız çalışanların yorumları, bu coğrafyadaki gerçekliği daha sağlıklı bir şekilde ortaya koyacaktır. Çünkü pandeminin neden olduğu mali dengesizlik olumsuz etkiler de yaratmıştır diye tahmin ediyorum.

Bu alandaki yaygın sorunlardan biri, serbest çalışan yaratıcıların hizmetlerini ne kadar fiyatlandırmaları gerektiği konusunda yaşadığı kararsızlıklar. Bu konudaki belirsizlikleri ve varsayımları kaldırmak isteyen web developer David Miranda ve veri yönetimi uzmanı Zach Collins Freelance Rate Calculator (Serbest Ücret Hesaplayıcı) adlı aracı yaratmış.

Freelance Rate Calculator, ABD dışındaki bağımsız çalışanlar için de iyi bir örnek

Dışa aktarılabilir bir Google tablosu ile birlikte gelen ücretsiz araç, kullanıcının hedeflerine ve harcamalarına göre müşterilerden alması gereken minimum ücret oranlarını belirliyor. Hesaplayıcı sadece tasarrufları, vergileri ve masrafları hesaplamıyor. Serbest çalışanların tatiller için de izin almaları gerektiğini veya bir araba için para biriktirmeleri gerekebileceğini de göz önünde bulunduruyor. Tüm bu faktörler, hizmetlerin saatlik, günlük veya haftalık olarak ne kadar fiyatlandırılacağını belirlemeye yardımcı oluyor.

Aracın geliştiricileri, bu hesaplayıcının bağımsız çalışanların hayatını kurtaran bir şey olmadığının altını çiziyor. Ücret konusunda daha isabetli karar vermelerine ve ekonomik olarak iyileşmelerine yardımcı olması için yaratılmış bir araç bu. Döküman ABD’deki vergi oranlarını esas alarak dolar türünden ücret öneriyor. Ancak kopyasını alıp üzerinde değişiklikler yapmak mümkün. Dolayısıyla ABD dışındaki çalışanlar için de taslak teşkil edebilir ya da yeni yaratılacak bir araç için örnek olarak kullanılabilir.

Yukarıdaki şirin Freelance Rate Calculator logosunu David Miranda kendisi çizmiş.

Görsel: Freelance Rate Calculator