Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tarık Tolunay’dan Fractal İstanbul’un Yeni Etabı: Haydarpaşa Panorama

Tarık Tolunay’dan Fractal İstanbul’un Yeni Etabı: Haydarpaşa Panorama

Tarık Tolunay, Fractal İstanbul projesinin ikinci ayağı Haydarpaşa Panorama ile İstanbul'u ince detaylar eşliğinde göstermeye devam ediyor.

[Güncelleme: 23.07.2020 – 13:35]

Haydarpaşa Panaroma’nın 2000 parçalık puzzle’ı ön siparişle satışa çıktı. Siparişler Ağustos ayı içerisinde teslim edilmeye başlanacak. 66 x 96 cm boyutlarındaki puzzle’ı sipariş vermek için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfettiğimiz Yeni Yaratıcılar’ın ilk konuğu Tarık Tolunay olmuştu. Kendisiyle aktif olarak beş yıllık bir emeğinin sonucu olan Fractal İstanbul projesini ve projenin oluşum sürecini konuşmuştuk.

2010 yılında başladığı projenin temellerini aslında 2000 yılında atan Tarık Tolunay, o zamanki bilgisayar teknolojisi ve yazılımların yetersizliğinden ötürü projesine bir hayli geç başlamak zorunda kalıyor. Uzun soluklu bir çalışmanın ardından tarihi yarımadanın detaylarla dolu illüstrasyonu ortaya çıkıyor. Ardından 2018 yılında Anatolian Puzzle iş birliğiyle 3 bin parçalık, 120×85 cm ebatlarında bir yapboza da dönüşüyor.

Fractal İstanbul projesinin ikinci etabı: Haydarpaşa Panorama

Proje, Tarihi İstanbul yarımadasının haritalamasının yanı sıra Yerebatan Sarnıcı’nın yanında olan Milyon Taşı gibi ince ince işlenmiş detaylara da sahip. Tarık Yolunay’ın 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz haberde de belirttiğimiz gibi İstanbul’a dair göstermek ve çizmek istediği çok fazla detay bulunuyor. Fractal İstanbul projesini genişletmek ve büyütmek isteyen çizer projenin ikinci parçasını geçtiğimiz günlerde bitirdiğini duyurdu.

2017 yılında sona erdirdiği projesine gösterilen ilginin ardından inzivaya çekilen Tarık Tolunay İstanbul’un belirli bölgelerini parçalara bölerek yeni planına girişti. Son iki senedir yeni projeye yoğunlaştı. Özellikle son iki ay gecesini gündüzüne katarak Fractal İstanbul projesinin yeni etabı olan Haydarpaşa Panorama’yı ortaya çıkardı.

2010 yılında geçirdiği yangından sonra uzunca bir süredir restorasyonda olan Haydarpaşa Garı İstanbul’un önemli noktaları arasında yer alıyor. Haydarpaşa Panorama, tarihi yarımada projesinde de olduğu gibi yüzlerce ayrıntı barındırıyor. İstanbul’un her zaman hayat damarlarından biri olan Anadolu’nun son noktası Haydarpaşa Garı birçok filmde de Anadolu’dan gelen karakterlerin İstanbul ile tanışma noktası oluyor. Çizer bu ayrıntıyı haritalandırma sürecine de yansıtıyor.

İstanbul’un tarihini kayıt altına alan illüstrasyon

Tarık Tolunay’ın yaptığı iş bir illüstrasyon olduğu kadar İstanbul’u kayıt altına alma anlamını da taşıyor. Bu yüzden önceki projede olduğu gibi Haydarpaşa Garı için de ayrıntılı bir dokümantasyon çalışması yapıyor. Garın hangi üslupla kimin tarafından yapıldığını araştırarak mekanın ruhuna uygun bir eser ortaya koyuyor. Çizerin lejant notunda da belirttiği gibi halkın ortak mülkü olan Haydarpaşa Garı’nı korumak ve gelecek nesillere aktarmak ise bizlerin sorumluluğunda. Eserde de yer alan notun tamamı şöyle:

Alafranga “panorama” tabir edilen ferah seyir tasviri, zatına “kentçizer” diyen Tarık Tolunay tarafından miladi 2019 senesinin nihayetinde, görülen lüzum üzerine, meşakkatli bir mesai neticesinde hazır edilip cemiyetin takdirine tevdi eylenmiştir.

Eser, cihan şehri İstanbul’un nadide mahallerinden Haydarpaşa Garı ve civarını nokta-i nazarına alarak ol mekânı çizgi lisanıyla tasvir eder.

Bu muhitin cemiyet hayatında bıraktığı tesirler, berhava olmayıp tarihe kaydolsunlar maksadıyla ince ince poligonlara ve de piksellere taksim edilerek üç buutlu aleme nakşedilmiştir. Bilumum hayvanat, nebatat ve dahi tabiat harikası da bu tasvire duhûl olarak 540 milyon piksellik, cüssede büyük bir çalışmanın parçasına dönüşürler.

İllüstrasyon, ata yadigârı ve cümle halkın ortak mülkü olan Haydarpaşa Garı vasıtasıyla gelecek nesillere yadigâr bırakma ve kıymetlerimizi muhafaza etme nev’inden vazifelerimizi hatırlatır.

Fakir hayal eder. Ama ister ki hülyası hakikate intikal etsin ve cemiyetin şehir hayatı şenlensin. Herkes bu tasviri hanesinin ve de kârhanesinin bir duvarına assın, sırf taşı toprağı değil bizatihi kendisi altın olan Şehr-i İstanbul’un hemşehrisi olmanın vakarını tecrübe etsin, Haydarpaşa’nın sihri ile hülyalara gark olsun.

Şayet muhafaza edilemez, kurda kuşa yem edilirse de, şol Haydarpaşa Garı, nedametin vesilesi, ibretin nişanesi olsun.

Proje 21 Aralık’ta gerçek ölçülerinde İllüstratörler Karma Sergisinde gösterilecek

2010 yılından bu yana üzerinde çalıştığı illüstratif Fractal İstanbul projesinin ikinci ayağı Haydarpaşa Garı çizimi gerçek ölçülerinde 21 Aralık’ta Barış Manço Kültür Merkezi’nde, İllüstratörler Platformu 1. Karma Sergisi’nde gösterilecek. Sergiye gidemeyecek olanlar Haydarpaşa Panorama projesini gerçek boyutlarına buradan ulaşabilir detayların içinde kaybolabilirsiniz. Fractal İstanbul ve Haydarpaşa Panorama’nın 71 X 120 cm ölçülerindeki posterlerini edinmek isteyenler fractalistanbul.com üzerinden iletişime geçebilir veya bu adres üzerinden sipariş verebilir.

Görsel: Twitter