Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nohlab’in Fotonların Yolcuğunu Betimleyen Deneyim Tasarımı: Journey

Nohlab’in Fotonların Yolcuğunu Betimleyen Deneyim Tasarımı: Journey

Nohlab'in işi Journey, fotonların gözün katmanlarını geçerek optik sinirlere ve beyne yolculuğunu betimleyen görsel ve işitsel bir deneyim sunuyor.

Nohlab kapsayıcı deneyim tasarımı Journey ile izleyicilere bütüncül bir deneyim sunuyor. 2011 yılında Candaş Şişman ve Deniz Kader tarafından kurulan Nohlab sanat, tasarım ve teknoloji etrafında disiplinler arası deneyimler üreten bir stüdyo. Teknolojinin sanat ve tasarımla olan ilişkisini sorgulamak Nohlab’in öncelikleri arasında yer alıyor.

Işığın temel parçacıklarının beş farklı katmandaki yolculuğu

3 bin metrekarelik projeksiyon yüzeyini bir kanvas gibi kullanarak ziyaretçilere görsel-işitsel bir deneyim sunan ve sarmalayıcı bir hikaye anlatımı içeren Journey de Nohlab tarafından yaratıldı. Işığın temel parçacıkları olan fotonların gözle olan teması ve sonrasındaki yolculuğu anlatan proje beş farklı katmandan oluşuyor.

Yolculuk fotonların boşlukta oluşması ile başlıyor. Fotonlar giderek göze yaklaşıyor ve deneyimleyen kişi kendini irisin kılcal yapısı içinde bulunuyor. Işık parçacıklarının bir sonraki durağı ise kristalize bir yapı olan lens oluyor. Işık lenste kırılarak renkli ve fraktal bir dünyanın kapısını aralıyor. Deneyimlenen her katman olay kurgusu içerisinde farklı mekansal hisler oluşturması amacıyla birbirine benzemeyen spesifik sahnelerden oluşuyor. Gittikçe hızlanan bir tempo ile kırılan ışıkların arasında gezinirken optik siniri temsil eden kılcal damarlardan oluşan yapıya geçiliyor. Giderek seyrekleşen bu yapının ardından ışık partikülleri nörona ulaşıyor. Yolculuğun sonuna gelen fotonlar birer sinyale dönüşüyor ve beyinde algılanabilir somut imgeler ortaya çıkıyor.

Animasyon ve ses sanatçıları yolculuğun her bölümüne özgü bir dil yarattı

5 farklı sahneyi kavramsal olarak betimleyen animasyonlar ve sesler her bölüme özgü görsel ve işitsel bir dil oluşmasını sağladı. Beş animasyon ve üç ses sanatçısı tasarlanan beş ayrı sahnenin üretimi ve süreçten sorumlu olması için ekibe katılmaya davet edildi. Böylelikle her bölüm için özgün bir dil yakalanırken her yönüyle bütüncül bir deneyim yaratıldı.

Journey, Immersive Art Festival’de üç ödüle layık görüldü

Nohlab, Journey ile dünyanın en önemli görsel-işitsel sergi mekanlarından biri olan Paris’teki Atelier Des Lumières‘in düzenlediği Immersive Art Festival kapsamındaki yarışmaya katıldı. 18-23 Ekim tarihleri arasında halka ve jüriye açık gösterimler gerçekleştikten sonra 24 Ekim’de ödül töreni gerçekleştirildi.

Kazananları deneyimli ve tanınmış kişilerden oluşan jüri ve festival süresince mekanı ziyaret eden on bini aşkın ziyaretçinin bizzat verdiği oylar belirledi. Journey diğer dokuz uluslararası projenin önüne geçerek büyük ödülü kazandı. Bu ödül dışında Jüri ödülü ve en iyi ses tasarımı olmak üzere verilen 5 ödülden üçüne layık görüldü.

Journey büyük ödülü sonucunda 2020’de 10 ay boyunca daha Atelier Des Lumières’te ziyaretçilerle buluşmaya devam edecek. Bununla birlikte Nohlab festivalin ve Atelier Des Lumières’in prodüktörü Culturespaces Foundation tarafından benzer bir proje için de davet edilecek. Journey kapsayıcı deneyim tasarımının finalistler arasında yer aldığı bir diğer yarışma ise 2020 Ace of M.I.C.E oldu. Journey’nin “Ses, Işık ve Görüntü Teknolojisi” dalında finalistler arasında olduğu etkinliğin kazananları Nisan 2020’de ödül töreniyle açıklanacak.

Künye

Tasarım ve Yönetim: Nohlab
Görsel Sanatçılar: Nohlab, Enes Özenbaş, Fehmican Gözüm, Tiber Ergür, Fuat Değirmenci
Ses Tasarımcıları: Gökalp Kanatsız, Zelig Sound, Giray Gürkal
Teknik Yönetmen: Fehmican Gözüm
Dokümantasyon: John Mascaro (video), Camille McOuat (fotoğraf)
Teşekkürler: Atelier Des Lumières, Michael Couzigou, Eva Hoogland

Görsel: Nohlab