Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Candaş Şişman

Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Candaş Şişman

Yeni Yaratıcılar'ın sekizinci buluşmasında çokdisiplinli sanatçı Candaş Şişman ile birlikteydik.

Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 11 Eylül’de ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar’ın sekizinci etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşımaya devam ediyoruz. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğimizin konuğu sanat, tasarım ve teknoloji etrafında disiplinlerarası deneyimler üreten Nohlab’in ve görsel-işitsel performanslar üreten işbirliği platformu NOS’un kurucularından çok disiplinli sanatçı Candaş Şişman idi. Candaş ile kişisel sanat projelerinin altındaki düşünce yapısı, geliştirme süreci, Nohlab ve NOS ile imza attıkları projeler üzerine konuştuk.

Beş duyunun ötesini algılatan eserler

İzmir doğumlu Candaş Şişman, çokdisiplinli dünyasıyla etkileşime ve sürece odaklı sanat yerleştirmeleri yaratıyor. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümü olan Candaş Şişman, bu zaman diliminin bir kısmında da Hollanda’da multimedya tasarımı eğitimi aldı. 2011’de de Deniz Kader ile birlikte Nohlab’ı kurdu. Nohlab ile sanat, tasarım ve teknoloji çevresinde örülmüş disiplinler arası deneyimler üretmekte. Ayrıca görsel-işitsel performanslar üreten NOS‘un kurucuları arasında yer alıyor. Ve tüm bunlara ek olarak çeşitli üniversitelerde ses ve görsel ilişkisi üzerine ders veriyor.

Candaş, sanat projelerini geliştirirken odağındaki temel kavram algı oluyor. Beş duyunun ötesinde ve duyunun birbiri arasındaki geçişkenlikle değer yaratıyor. İnsanın ışık, renk, ses, gibi etkenleri algılayabilme eşiği bir canlı olarak sınırlarımızı gösteriyor. Bu nedenle de farklı duyular arasında senaryolar geliştirerek eserin sadece izleyici olarak görülmesini değil, deneyimlenmesi gerektiğini söylüyor. Yeni mecralar, araçlar ve yapılar kullanarak süreç içerisinde her yeni işinde kendisi de baştan bir öğrenme sürecine giriyor.

Etkinliğe katılanlar Candaş Şişman’ın üretim ve çalışma sürecini ve eserlerin altındaki felsefeyi anlama, Nohlab ve NOS gibi farklı yapılarla kişisel projelerini nasıl ayrıştığını görme şansı yakaladı. Etkinliğin sonunda ise katılımcılar Candaş Şişman ile tanışıp soru sorarak fikirlerini paylaştı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinlikleri için bizi takip edin!

Görsel: Bigumigu