Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Evdeki Yaratıcılar – Birce Kirkova

Etkinliğin Ardından: Evdeki Yaratıcılar – Birce Kirkova

Instagram canlı yayını üzerinden gerçekleşen Evdeki Yaratıcılar serimizin on üçüncü konuğu Birce Kirkova ile işlerini, pandemi sürecini ve sonrasını konuştuk.

Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu 2018’de fiziksel bir alana taşıdık. 2018 yılının Ocak ayından bu yana Yeni Yaratıcılar etkinliği ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Ancak COVID-19 zamanı bir araya gelemediğimiz için bu etkinliğimize ara verme kararı aldık. Bu süreç içerisinde Evdeki Yaratıcılar isimli yeni bir etkinliği hayata geçirdik. Bu formatımızda sanatçılar ve yaratıcılar ile Instagram canlı yayınları gerçekleştiriyoruz.

Evdeki Yaratıcıların on üçüncü konuğu Birce Kirkova

Evdeki Yaratıcılar serisinin on üçüncü konuğu farklı disiplinlerde işler üreten sanatçı Birce Kirkova oldu. Birce Kirkova ile salgın döneminde uğraştığı işler, karantina zamanı ve sonrasındaki üretim süreci gibi konular üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Birce çoğunlukla tasarım ve illüstrasyon ilgileniyor olsa da müzikten oyunculuğa kadar pek çok farklı alanlarda işler üretiyor veya üretenlerin yanında yer alıyor.

Güzel sanatlar lisesi mezunu olan Birce lisede aldığı temel eğitimin ve kendi yaratıcılığını birleştirmenin, bol bol üretmenin ve bunu zamana yaymanın önemine değiniyor. Mektepli değil alaylı olmanın avantajları ve dezavantajları oluyor. Sık sık çizim yapmak ve işin peşinde koşmak bu süreçte en önemli faktör oluyor. Yıllar içerisinde oluşturduğu karakterler, bir harmoniyle bir araya geliyor ve ortaya bir bütünlük çıkıyor. Bir süre sonra artık kendi tarzını oluşturuyor.

Birce bir ajansta, sınırlı bir yaratıcılık alanında çalışmak yerine serbest çalışmayı tercih ediyor. İlk zamanlarda zorluk çekse de arkadaş çevresinin geniş olması sayesinde çok çalışmasının meyvelerini kısa sürede alıyor. Bununla birlikte oyunculuk, çizimler, halkla ilişkiler gibi farklı alanlarda çalışmanın getirdiği dağınıklık, üretim sürecini de sekteye uğratıyor.

Pandemi sürecinde üretim

Pandemi süreci ise Birce için biraz zorlu geçiyor. İşlerinin durmasıyla ekonomik sıkıntılar çekiyor. Bu süreç içerisinde ev değiştirmesi ve yeni bir ortama girmesiyle üretkenliği de artıyor. Müzikle daha çok uğraşmaya başlıyor. Üretim sürecinin yanında işin yapımcılık kısmına da ağırlık veriyor. “Sürü Kolektif” adını verdiği kolektif fikri de pandemi döneminde ortaya çıkıyor ve gelişmeye başlıyor. Bu sayede diğer sanatçılarla iletişime geçme ve kolektif bir ortam yaratma şansı yakalıyor.

21 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilen yayın yaklaşık 40 dakika sürdü. Bigumigu ve ATÖLYE sayfalarından gerçekleştirilen yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Görsel: Instagram