Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nehirden Çıkarılanlarla Döşenen Çöp Ev

Nehirden Çıkarılanlarla Döşenen Çöp Ev

McCann Worldgroup Colombia tarafından hazırlanan The River Apartments, Bogotá Nehri'ni kirleten atıklara dikkat çekiyor.

Denizlere, akarsulara, okyanuslara her yıl tonlarca çöp atılıyor. Plastik atıklar, eskimiş eşyalar ve daha niceleri. Bu atıkları sürdürülebilir bir gelecek için toplayıp geri dönüştüren işlere birçok defa yer verdik. Okyanustaki plastik atıkları yapı malzemesine dönüştüren ByFusion, adidas’ın plastikleri geri dönüştürerek ürettiği ayakkabı ve formalar, Rob Arnold’ın kişisel projesi için sahilden topladığı atıklar, okyanuslardan toplanan plastik ve tekstil atıkları kullanılarak hayvanlar için üretilen ürünler gibi çeşitli geri dönüştürülmüş atık haberlerine yer vermiştik.

Çöplerle dolu Bogotá Nehri

Pet şişelerin, küçük plastik oyuncakların, pipetlerin yanı sıra sulara hacimsel açıdan daha büyük çöpler de karışıyor. Paslanmış yaylarıyla eski kanepeler, kırılmış mutfak eşyaları, beyaz eşyalar, perdeler hatta otomobil parçaları gibi. Bu ve benzeri atıklarla karşılaşılan yerlerden biri Bogotá Nehri. Yaklaşık 375 kilometre uzunluğa sahip nehir, dokuz milyondan fazla nüfusu olan başkent Bogotá da dahil olmak üzere 47 yerel yönetim bölgesinden geçiyor. Dolayısıyla atılan ürünlerin çeşitliliği ve kirliliğin boyutu akıl almaz noktalara erişiyor. Nehirde her ay 270 ton ağırlığında atık toplanıyor.

Kolombiya’nın ilk ticari bankası olma özelliği taşıyan Banco de Bogotá bu duruma dikkat çekmek için bir kampanya hazırladı. Nehirdeki kirliliğe dikkat çeken ve farkındalık yaratmayı amaçlayan kampanya McCann Worldgroup Colombia imzası taşıyor.

Çöp evi çevrimiçi gezmek mümkün

The River Apartments kampanyası salgın öncesinde halka açık bir alanda gösterilmek üzere planlanıyor. Ancak pandemiyle birlikte yaratıcı ekip durumu yeniden değerlendirip insanların çevrimiçi ziyaret edebilecekleri bir daire hazırlıyor. McCann Worldgroup Colombia ekibi proje için bulunan dubleks dairenin her bir köşesini nehirden toplanan atıklarla düzenliyor. Daire, internet sitesi üzerinden gezilebiliyor.

river apartments

İnsan hayatının en önemli kaynakları arasında olan suyun bu denli kirletilmesi hem ekonomik hem de ekolojik sorunlara sebep oluyor. Banco de Bogotá, ülkedeki tarımsal üretimin yüzde 28’ine katkı sunan ve enerjinin yüzde 8’ini üreten bu nehrin ekonomik açıdan ne kadar değerli olduğunu gösterirken çöplerin ve atıkların ne derece büyük bir sorun olduğunu vurguluyor.

Künye

Müşteri: Banco de Bogotá
Ajans: McCann Worldgroup Colombia
Yaratıcı Yönetmen: Diana Triana
Sanat Yönetmeni: Jairo Restrepo

Görsel: The River Apartments