Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Doğanın Seslerini Yükselten Sandalye

Doğanın Seslerini Yükselten Sandalye

Han Nehri kıyısına yerleştirilen bu sandalyeler, nehrin ve ağaçların seslerini yükselterek bölge sakinlerini rahatlatıyor.

Amplification Of The Senses Chair isimli bu sokak mobilyası tasarımı, nehrin seslerini daha iyi duymayı sağlıyor. Bir bakıma karşınızdakini daha iyi duymak için elinizi kulağınıza götürdüğünüz anda yarattığınız etkiyi yaratıyor. Sandalye, Seul’deki Han Nehri kıyılarına yerleştirilmiş. Bölgede yaşayanlar, rahatlama ihtiyacı hissettiğinde, bu sandalyelerde dinlenip nehirle baş başa kalabiliyor.

rahatlatan sandalye

Kamusal alanda ASMR deneyimi ve görsel izolasyon

Seul yerel yönetimi, bu kamusal alan mobilyalarının tasarımı için stüdyo Mootaa çatısı altında kariyerini sürdüren Eun Whan Cho’ya sipariş vermiş. Tasarımcı, “Bu nehir, bu kirli şehirde doğayı hissedebileceğiniz birkaç yerden biri. Bu sandalyelere oturduğumuzda ağaçların ve nehrin sesleri yükseliyor” diyor. Koltuğun megafon benzeri arkalığı, yalnızca doğa seslerini duymayı kolaylaştırmıyor. Aynı zamanda kullanıcının çevresel görüşünü de engelleyerek tamamen önünde olana odaklanmasını sağlıyor. Böylece dikkat dağıtabilecek düşünce ve duyguların oluşması önleniyor.

Sandalyenin akıllı tasarımı, kullanıcının işitme duyusunu doğaya konsantre olmasını sağlayacak şekilde kanalize ederek oturmayı sıra dışı bir aktiviteye dönüştürüyor. Doğa, temiz hava, çimen kokusu, dalgalanan su sesleri, kuş cıvıltıları ve rüzgarda hışırdayan ağaç dalları ile çevrili bir deneyim sunuyor.

Bölgedeki plastik atıkları geri dönüştüren proje, 2026’ya kadar devam edecek

Sandalyenin doğayla ilişkili bir başka boyutu daha var. O da tamamen geri dönüştürülmüş plastik atıklardan yapılmış olması. Seul çevresinden toplanan plastik atıklar, ayıklanıp küçük parçalar haline getirilmiş. Bağlayıcı olarak reçine kullanılmış ve karışım büyük kalıplarda şekillendirilmiş. Reçine sertleştikten sonra, masif parçalar kalıptan çıkarılmış ve sandalyeleri oluşturmak üzere monte edilmiş.

Sandalyelerin yapımında kullanılan plastik atıklar 2018’de toplanmaya başlamış. Yerel yönetim, üretime devam etmeyi, 2026 yılına kadar sandalyeleri Han Nehri çevresindeki gezinti yolu boyunca bu sandalyelerden monte etmeyi planlıyor.

Özenle seçip haber yaptığımız diğer sokak mobilyası tasarımlarına buradan, kamusal alan projelerine ise şuradan göz atabilirsiniz.

rahatlatan sandalye

rahatlatan sandalye

Görsel: Mootaa