Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sokaklardan İlham Alan Sokak Mobilyaları

Sokaklardan İlham Alan Sokak Mobilyaları

Jumbo, sokak protestolarından ve çitlerden ilham alan mobilya tasarımlarıyla dikkat çekiyor.

Justin Donnelly ve Monling Lee tarafından kurulan New York City merkezli tasarım ofisi Jumbo, ilginç mobilya tasarımlarına imza atıyor. Jumbo’nun projelerinin genel anlamda uygulama, teknik ve tasarım açısından keyifli işler olmasının ardında tasarımsal yaklaşımları yatıyor. İkili redüksiyonizm (indirgemecilik) yaklaşımıyla işler üretiyor. Redüksiyonizm olayların ya da olguların, onları oluşturan daha basit olguları çözümleyerek anlaşılabileceğini savunan felsefi akım. Karmaşık olguların, bu olguların daha basit ve temel yapıtaşları kullanılarak açıklanmasını savunuyor.

Bu yıl ürettikleri Snow Fence Chair ve geçen yıla ait Barricade Chair’i mercek altına alarak Jumbo’nun işlerine yakından bakalım.

Bizi ayırmak için tasarlanan nesneler belki de bizi birleştiriyor

Nisan 2023’te International Objects’teki “Local Objects”de sergilenen Snow Fence Chair (Kar Çiti Koltuğu), pandemi sırasında ortaya çıkmış. O zamanlar, dış mekan oturma alanlarının ve aniden yalnızca yayalara açık hale gelen sokakların kordon altına alınması için kar çiti gibi ucuz malzemeler kullanıldığını gözlemlemişler. Snow Fence Chair, esnek polipropilenin sabit bir 2 kişilik koltuk olarak yeniden tasarlanmış hali.

Mayıs 2022’de Emma Scully Gallery’deki Anti Chairs’de sergilenen Barricade Chair (Barikat Sandalyesi) de tam bir efsane. Black Lives Matter (BLM) ve kadınların kürtaj haklarını ellerinden alan yasaya karşı yapılan Dobbs protestoları bu koltuğun ilham kaynağı olmuş. Barricade Chair, koltuk konseptini, siyasi katalizör olarak yeniden ele alan bir tasarım.

Protestolarda kullanılan barikat, bükülerek ikili koltuk şeklini almış. Bu da insanları bölmek/ayırmak için kullanılan bir nesnenin tersine onları bir araya getirebileceğini ortaya koyuyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

JUMBO.NYC (@jumbo.nyc)’in paylaştığı bir gönderi

Yer verdiğimiz diğer yaratıcı sokak mobilyalarına buradan  ve şuradan göz atabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

JUMBO.NYC (@jumbo.nyc)’in paylaştığı bir gönderi

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

JUMBO.NYC (@jumbo.nyc)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: Jumbo