Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Okyanustaki Plastik Atıklardan Tuğla Üretmek

Okyanustaki Plastik Atıklardan Tuğla Üretmek

Amerikalı girişim ByFusion, okyanuslardaki plastik atıkları yapı malzemesi olarak değerlendiriyor.

Dünya nüfusu, her yıl yaklaşık 300 milyon ton plastik atık üretiyor. Denizlerdeki ve okyanuslardaki atıkların büyük çoğunluğunu plastik atıklar oluşturuyor. Plastik, su altı yaşamına zarar veriyor. Pek çok deniz canlısının yok olmasına sebep oluyor. Neyse ki çevreci ve yaratıcı insanlar, bu atıkları temizlemenin yollarını arıyor.

Amerika merkezli ByFusion girişimi, okyanustan toplanan plastik atıkları değerlendirmek için bir teknoloji geliştirdi ve geri dönüştürülen okyanus plastiklerinden dayanıklı tuğlalar oluşturmaya başladı. Böylece, değerlendirilen plastiklerden başka bir atık oluşturmadan ve son derece önemli su kaynaklarına zarar vermeden birçok şey inşa edilebilecek.

Yeni Zelandalı mühendis Peter Lewis’in dahiyane fikriyle ortaya çıkan RePlast teknolojisi, modüler bir platformun plastik atıkları sıkıştırarak farklı şekillerde ve yoğunluklarda bloklar haline getirmesi prensibiyle çalışıyor. RePlast sistemi taşınabiliyor, elektrikle veya yakıtla çalışabiliyor, plastiklerin ayrıştırılmasına ya da yıkanmasına gerek kalmıyor. ByFusion’ın internet sitesinde de yer alan bilgilere göre RePlast ile tuğlalar %95 karbon nötr, zehirsiz bir üretim aşamasından geçiyor.

Tuğlaları oluştururken yapıştırıcı ara bir maddeye ihtiyaç olmadığı için sürdürülebilir yapı malzemeleri alanında yeni bir kapı açan RePlast, çevre dostu projelerin yaratılmasına da zemin hazırlayacak.

RePlast, her çeşit plastik atığın bir araya gelmesiyle oluştuğu için, geleneksel tuğladan daha renkli bir görüntü oluşturuyor. Şimdiye kadar okyanustan çıkarılan plastiklerden yapılan tuğlalar ile duvar ve yol bariyerleri inşa edildi. Ancak, şirketin aklında hayata geçirmek istediği daha büyük projeler var.

Pilot çalışmalar yürüten, bu çalışmaları, geleceğe dair planlarını tüm dünyayla paylaşmak ve gerçekleştirmek istedikleri projeler için çevre dostlarından destek bekleyen ByFusion, Indiegogo’daki kampanya ile fonlanıyor.

Görsel: ByFusion, Vimeo