Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Plastik Şişeler Hayvanlar için Sürdürülebilir Ürünlere Dönüşüyor

Plastik Şişeler Hayvanlar için Sürdürülebilir Ürünlere Dönüşüyor

Project Blu plastik ve tekstil atıklarını kullanarak yüksek kalitede, sürdürülebilir evcil hayvan ürünleri üretiyor.

Evde veya sokakta aynı hayatı paylaştığımız tüylü dostlarımızın ihtiyaçlarını geri dönüşüm veya ileri dönüşüm tekniğiyle karşılamak sıkça başvurulan bir çözüm. Geri dönüşüme ayrılan beyaz eşyalar hayvanlar için yürütece, hasarlı mobilyalar kedi evine dönüşebiliyor örneğin. İngiltere merkezli startup Project Blu ise geri dönüştürülmüş plastik, tekstil ve deri gibi malzemelerden sürdürülebilir evcil hayvan ürünleri üreterek hem gezegenimiz hem de patili dostlarımız için fark yaratıyor.

Project Blu dünyadaki plastik salgınıyla mücadele ediyor

Her Project Blu ürünü, 1-300 civarı plastik şişe kullanılarak üretiliyor. Kar amacı gütmeyen kuruluş Plastic Bank ile yaptığı ortaklık sayesinde her satışta, okyanuslardan ve sahil şeridinden bir pound (0,45 kg) daha plastik temizlemeyi taahhüt ediyor.

Project Blu

Project Blu’nun kurucusu Geryn Evans misyonlarını şöyle açıklıyor: “Her yıl 12,7 milyon tona kadar plastiğin karıştığı okyanuslarımız plastik salgınının yükünü taşıyor. Daha fazla atık açığa çıkarmak yerine, zaten okyanuslarımızda bulunan plastik şişeleri ve balık ağlarını toplamak ve bunlardan yüksek kaliteli evcil hayvan ürünleri üretmek için çalışıyoruz.”

View this post on Instagram

Aaand…relax. #upcycled #projectblu

A post shared by Project Blu (@projectblusocial) on

Planet Blu’un ürünleri için kullanılan plastiğin çoğu, plastik kirliliğinden en çok etkilenen dünya ülkelerinden Hindistan’daki Maharashtra eyaletinde toplanıyor. Geri dönüşüm sürecinde, plastik taneciklere ayrılıyor ve polyester ipliğe dönüştürülmeden önce peletler halinde eritiliyor. İplikler ise pamuk ipliğine dönüştürülecek atık kumaşlardan elde ediliyor. Deri geri dönüştürme ise biraz daha karmaşık. Atık deri eşyalar liflerine ayrılıyor ve bir hidro-bağlama işleminden geçirilerek kompozit hale getiriliyor. Bu sayede atık deri malzemeler tek bir malzeme rulosuna dönüştürülüyor. Daha sonra İtalyan zanaatkarlar bu malzemeyle şık tasmalar yapıyor. Süreç zararlı kimyasal kullanımı içermiyor. Sıradan evcil hayvan ürünü imalatından daha az su kullanılıyor ve karbon nötr.

Project Blu

Görsel: Project Blu