Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
ScoobaFish’ten Çöp Hayvanlar

ScoobaFish’ten Çöp Hayvanlar

Annesinin yolundan 30 yıldır giden İtalyan sanatçı ScoobaFish, güzel kumsallarımızda saklanmış nesneleri ve yol kenarına dökülen çöpleri sanata dönüştürüyor.

Sanatçı ya da tasarımcı olarak yıllarınızı geçirirseniz malzeme bilginiz giderek katlanır. İlk başlarda malzeme pek tanınmaz, bilindik malzemelerden gidilir fakat yıllar içerisinde her malzemenin alt türüne kadar herbiri öğrenilir. Plastikten yapılacaksa hangi tarz plastik ve nasıl üretileceği gibi konular çünkü önemlidir. Malzeme nasıl yemekte tat verir, sanat ve tasarımda da öyledir çünkü. Görsel tat oluşturur. Hele bir de geri dönüştürülebilir atıktan bir şey üretiyorsanız orada da malzemenin dokusu en önemli hususlardandır. İtalya’da yaşayan Maurizio Sergiusti namıdiğer ScoobaFish de güzel kumsallarımızda saklanmış nesneleri ve yol kenarına dökülen çöpleri sanata dönüştürüyor. Atık malzemeden yapılmış hayvanlarıyla bizi bazı bazı steampunk durabilecek dünyalara çağırıyor.

Etrafımızdaki Atıklar Yeniden Sanata Dönüşürse?

İtalyan sanatçı ScoobaFish geri dönüşüm projesine ve genel olarak geri dönüşüme çok inançlı biri. Sadece hayvanlar da yapmıyor. Geri dönüştürülen atıktan yapılmış tipografi çalışmaları, portreleri, karakterleri, duvar heykelleri ve lambaları da var. Kısacası atıkları bir dizi sanat eserine dönüştürerek onlara hayat vermeyi seviyor. İşin toplama kısmını da seviyor sanatçı ama.

Sanatçı dünyayı temizlemenin bir yolunun atıkları sanata dönüştürmek olduğunu düşünüyor. Geri dönüşüm felsefesini ve sonrasında ortaya çıkan güzellikleri ise takdir ediyor ve bu takdir onda daha fazla yaratma isteği yaratıyor. %100 elde üretiyor ScoobaFish eserlerini.

ScoobaFish, Pet Portraits serisine bir Kickstarter projesi olarak başlamış ve sonuç pek başarılı bir fonlanma süreci olmamış ama yine de sanatçı bu projeyi hayata geçirmiş. Sanatçı bu seride sadece geri dönüştürülebilir atık kullanmıyor, sonrasında onları boyuyor ve karışık medyalardan faydalanıyor. ScoobaFish bu projede yüksek kaliteli çöp kullandığını belirtiyor ama. Yemek atığı ya da organik atık kullanmamış, iyi monte edilmiş dayanıklı geri dönüşüm atıklarını kullanmış.

Sanatçının bir de “Found Object Font” diye bir tipografi projesi var. Bu projede Adobe San Francisco’da Yaratıcı Yönetmen olan Kashka Pregowska-Czerw ile birlikte çalışıyor. Tipografi projesindeki hiçbir harf bilgisayarda oluşturulmamış. Bunun yerine alfabenin her harfi bulunan nesneler kullanılarak oluşturulmuş. Harkleri oluşturan metallerin parlaklıkları farklı. Bu projenin çıkış noktası da terk edilmiş nesneleri alışılmadık bir şekilde harfe dönüştürerek onlara ikinci bir yaşam tanımaktı.

Geri dönüşüm birçoğumuzun sevdiği ve neler yapılıyor diye takipte kaldığı bir konu. Eski oyuncakların çocuk mobilyasına dönüştüğü, pet şişelerin avize yapıldığı, reklam panolarının çanta olduğu geri dönüşüm haberlerini bizler de sizlerle paylaşmıştık. Bakalım ileride daha neler geri dönüştürülebilecek ve hayatımızda yeniden ikinci şansı elde edecek?

ScoobaFish’i kendi sitesinden, FacebookInstagram ve Behance’den takipleyebilirsiniz.

 

Görsel: Instagram