Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2018 Sualtı Fotoğraf Yarışmasının Kazananları Açıklandı

2018 Sualtı Fotoğraf Yarışmasının Kazananları Açıklandı

İngiliz Sualtı Fotoğraf Yarışması bu senenin en güzel sualtı karelerini ödüllendirdi.

Sualtı, üstünden çok daha farklı bir dünya. Su seviyesinin üzerinde, karadaysanız geçmişin üzeri sürekli toprakla örtülüdür. Ama suyun altında olan biten her şey orada kalır. Üzeri belki örtülür ama zamanı geldiğinde tekrar görünür olur. Daha farklı bir şekilde korunur. Birçok hayvana belki avlanacak bir alan ya da yaşayacak bir yuva olur bazı batık gemiler. Bu yüzden de birçok fotoğraf yarışmasından daha farklı güzellikler sonuç veriyor su içeren fotoğraf yarışmaları da.

İngiltere’de düzenlenen Sualtı Fotoğraf Yarışması okyanusun, göllerin ve hatta yüzme havuzlarının dahi suyun altındaysanız fotoğrafını çekip katılabileceğiniz bir yarışma. İngiliz fotoğrafçı Phil Smith ilk Yılın Sualtı Fotoğrafı’nı çektiği 1965 yılından beri de yarışma devam ediyor. Yarışmada bugün 11 kategori bulunuyor. Fotoğrafçılar makro, geniş açı, davranış ve enkaz fotoğrafçılığı gibi kategorilerde yarışabiliyorlar. Ayrıca İngiliz sularda özel olarak çekilen fotoğraflar için de üç kategori bulunuyor. Bu sene yarışmaya 5 bin civarından fotoğraf başvurdu.

Sular Altında 5 bin Fotoğraf

Bu sene Alman fotoğrafçı Tobias Friedrich, Kızıldeniz’de denizin altındaki bir gemi enkazının güvertesinde yer alan İngiliz II. Dünya Savaşı askeri araçlarını panoramik olarak fotoğrafladığında herkesi kendine hayran bıraktı ve Yılın Sualtı Fotoğrafı ödülünü kazandı. Friedrich’in “Cycle War” isimli fotoğrafı, dünyanın dört bir yanından gönderilmiş 5000 sualtı fotoğrafını geçerek zafere ulaştı. Cycle War, uzun süredir fotoğrafçının yakalamak istediği bir kareymiş fakat Friedrich görüntüyü nasıl tek kareye sığdıracağını bilmiyormuş. Çare olarak da seri olarak fotoğraflar çekmiş ve bunları birbirine bağlayarak panoramik bir görüntü elde etmiş. Fotoğraf Mısır’da çekilmiş.

Yılın İngiliz Sualtı Fotoğrafı ödülü ise Yeni Zelanda’da yaşayan fotoğrafçı Grant Thomas’a gitti. “Love Birds” isimli fotoğrafı Loch Lomond İskoçya’da yakaladı. Karede iki kuğuyu birlikte gölde suyun altına kafasını sokmuş bir şekilde görüyoruz. Fotoğraf jüriyi en çok içerisindeki simetriden dolayı kendine hayran bırakmış.

Up & Coming kategorisindeyse Malezyalı Man BD’nin “Roar” isimli çektiği fotoğraf hem ona ödül getirdi hem de jüriyi dramatik olduğu için etkiledi. Endonezya’da çekilen fotoğraf, ardı ardına morina yılanbalığı ile bir çift deniz salyangozu gösteriyor.

Fotoğraf Yarışması’nın tüm kazananlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yılın Sualtı Fotoğrafı: ‘CYCLE-WAR’
Tobias Friedrich (Almanya)


Yılın İngiliz Sualtı Fotoğrafı: ‘Love Birds’
Grant Thomas (İngiltere)


Up & Coming Yılın Sualtı Fotoğrafı : ‘ROAR’
Man BD (Malezya)


Most Promising Yılın İngiliz Sualtı Fotoğrafı: ‘How many pike?’
Tony Stephenson (UK)


Geniş Açı Kategorisi Kazananı: ‘Humpback whale spy hopping’
Greg Lecoeur (Fransa)


Makro Kategorisi Kazananı: ‘Seahorse Density’
Shane Gross (Kanada)


Batık/Harabe Kategorisi Kazananı: ‘CYCLE-WAR’
Tobias Friedrich (Almanya)


Davranış Kategorisi Kazananı:  ‘The Fisherman’
Filippo Borghi (Italya)


Portre Kategorisi Kazananı: ‘A sand tiger shark surrounded by tiny bait fish’
Tanya Houppermans (ABD)


Siyah & Beyaz Kategorisi Kazananı: ‘Crocodile reflections’
Borut Furlan (Slovenya)


Kompakt Kategorisi Kazananı: ‘Dancing with the giants’
Simone Matucci (Yeni Zelanda)


İngiliz Makro Kategorisi Kazananı: ‘Battle of the Tompots’
Henley Spiers (İngiltere)


İngiliz Kompakt Kategori Kazananı: ‘Scratchy Seal’
Vicky Paynter (İngiltere)

Görsel: UPY 2018