Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Deniz Seviyesini Taşıyan Sualtı Heykeli

Deniz Seviyesini Taşıyan Sualtı Heykeli

Resiflere yerleştirilen Ocean Atlas heykeli deniz seviyesiyle de etkileşime geçiyor.

Her heykelin farklı bir hikayesi oluyor. Bu hikayeler kimi zaman çok ikonik durumlarla, kimi zaman da çevresiyle olan etkileşimiyle değer kazanıyor. Anamorfik heykeller belirli bir açı ile bakıldığında anlamlı bir çehreye sahip oluyor. Jonty Hurwitz ve Bernard Pras gibi sanatçıların bu konudaki işleri dünya çapında ilgi uyandırıyor. Kimi zaman perspektifin dünyayı anlamlı kılan yegane tanım olduğunu gösteren bu heykeller farklı açılarla anlamsız ve bütünlükten noksan parçalar olarak görünüyor.

Heykellerin hikayelerinin nerede başlayıp nerede biteceği asla tahmin edilemiyor. Seattle kentinin Fremont bölgesi bu ilginç hikayelerden birinin son durağı. Bölgenin büyük meydanlarından birinde Vladimir Lenin’in 5 metre uzunluğunda ve 7 ton ağırlığında bir heykeli bulunuyor. Sovyet Rusya döminde heykeltraş Emil Venkov tarafından Çekoslovakya’da yapılan bu heykel, Sovyet rejimin sona ermesiyle bölgedeki bir çöplüğe gidiyor. Orada Amerikan tarihçi ve öğretmen Lewis Carpenter tarafından bulunuyor. Bu hazineyi satmak için Amerika’ya getiriyor ancak amacına ulaşamadan Lewis Carpenter trafik kazasında vefat ediyor.

Ekim 2014’te ise Lenin heykeli ile aynı büyüklükteki bir heykel Bahamaların başkenti Nassau’nun batı sahilinde sualtına bırakıldı. Ocean Atlas ismindeki bu heykel, Antik Yunan dönemindeki Titan Atlas heykelinden referans alınarak sanatçı Jason deCaires Taylor tarafından hazırlandı. Bahamalı bir kızın deniz seviyesini omuzlarında taşmasını sembolize eden heykelin bir özelliği de sualtına yerleştirilen en büyük heykel olması.

Bahama Resif Ortamı Bilgilendirme Vakfının (B.R.E.E.F) desteği ile hazırlanan heykelin doğal yapıyı bozmaması için azami özen gösterildi. pH değerleri ile üzerindeki mineral yapısını bozmayarak resif doğasına katkıda bulunacak. Vakıf, sanat mirasına bir değer katarken aynı zamanda denizlerin ve resiflerin büyük tehlike ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekmeye çalışıyor. Aşırı avlanma, çevresel bozulma, küresel ısınma, su kirliliği, okyanusların asit dengesinin bozulması gibi sorunlar doğal yaşamı tehdit ederken doğal ve kültürel zenginliği korumak için de bilinç arttırmayı amaçlıyor.

Görsel; underwatersculpture.com