Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Gizemli Odanın Sırrı Ne?

Bu Gizemli Odanın Sırrı Ne?

Addict Aide, son kampanyasında etkileşimli bir oyun yaratarak insanları Laurence isimli bir kadının yaşadığı evi inceleyerek sırrını çözmeye çağırıyor.

2016’nın en çok ses getiren işlerinden biri, alkol bağımlılığı konusunda farkındalık yaratmak için çalışan Addict Aide için yaratılan Instagram kampanyasıydı. Sahte bir Instagram fenomeni yaratılarak, fotoğrafların içine gizlenen ipuçlarıyla insanlara alkolizmin hemen fark edilmeyebilecek bir tehlike olduğu anlatılıyordu. Cannes Lions ve pek çok uluslararası yarışmada ödülleri toplayan bu kampanyayı şimdi de benzer mantıkta bir başka güçlü çalışma izliyor.

BETC Paris tarafından yaratılan “Laurence’s Secret” (Laurence’ın Sırrı) isimli çalışma yine ipuçları üzerine kurulu. Ancak bu sefer sadece bir Instagram profili yaratılmamış, odadan kaçış oyunlarına benzer bir oyun kurgulanarak insanların hem internet üzerinde hem de gerçek hayatta Laurence isimli bir kadının sırrının ne olduğunu çözmeleri istenmiş.

Oyun için Paris’te, öylece bırakılıp gidilmiş gibi görünen bir apartman dairesi yaratılmış. Amaç ise bu odada ne olduğunu çözmek. Oda, ipucu olabilecek pek çok dikkat çekici detayla dolu. Kırık aynalar, şifreli notlar, halıdaki kırmızı lekeler, yarım bir parfüm şişesi, kanlı bir diş fırçası… Oyuna katılanlar dilerlerse apartmana giderek kendilerine ayrılan 25 dakika içerisinde, dilerlerse de internet üzerinden odayı gezerek ipuçları toplama ve eşyaları inceleme şansı bulmuş ve gizemi çözmeye çalışmış.

Kimsenin Çözemediği Sır

1 ay boyunca açık olan oyuna katılan 7000 kişiden pek çok teori gelmiş. Kimileri Laurence’ın öldürüldüğünü söylerken kimileri kaçırıldığını savunmuş. Kadının bir vampir olduğu sonucunu çıkaranlar bile olmuş. Ancak, bu 7000 kişiden hiçbiri Laurence’ın gerçek sırrını çözememiş. Oysa aslında ortada gizem dolu bir suç hikayesi yok, ölümcül sınırlara ulaşmış bir alkol bağımlılığı var.

Kampanyanın sonunda açıklanan sır, Laurence’ın bir alkolik olduğu. Odadaki her şey aslında buna dair ipuçlarından oluşuyor. Halıdaki kırmızı leke kan değil; dökülmüş kırmızı şarap. Kanlı diş fırçası karaciğer tahribatının bir sonucu olarak kanayan diş etlerinden ötürü. Etraftaki şifreli notlar, kadının içkiyi bırakmak için kendine yazdığı hatırlatmalar. Parfüm şişesi, alkol bittiğinde sığınabilecek bir yedek aslında.  Kırık ayna parçaları, insanın kendisine duyduğu nefretin bir sonucu.

Laurence Cottet’nin Gerçek Hikayesi

Çalışmanın en vurucu tarafı ise bu sır değil; bunun gerçek bir kadının hikayesine dayanması. Gördüğümüz bu ev; zengin ve kariyer sahibi bir kadın olan Laurence Cottet’nin 2004-2010 yılları arasında yaşadığı gerçek evi. Cottet’nin o dönemde bizzat kullandığı kıyafetler ve eşyalarla en ince detayına kadar yeniden yaratılan bu ev; apartmanın 13 Mayıs 2009’daki halini yansıtıyor. Cottet, gerçek hayatta 10 yıl boyunca alkol bağımlılığı ile boğuşmuş ve bunu yenmiş biri. Oyunun sonunda sırrının ne olduğunu kendisi yapıyor ve odadaki tüm objelerin o dönemdeki hayatı ile ilişkisini, ne anlama geldiklerini bir bir açıklıyor.

alkol bağımlılığı_betc paris_addict aide_laurence's secret_fransa_bigumigu

alkol bağımlılığı_betc paris_addict aide_laurence's secret_fransa_bigumigu

Alkol Bağımlılığı İçin Farkındalık

Kampanyanın amacı, Instagram kampanyasında olduğu gibi, alkol bağımlılığın her an yanı başımızda olabileceğini ama bunu gözden kaçırabileceğimizi anlatmak. Kampanya; Laurence gibi arada sırada içiyor sandığımız, toplum içinde saygın bir yeri olan ve hayatının harika olduğunu düşündüğümüz pek çok insanın, gizliden gizliye ciddi bir bağımlılıkla boğuşuyor olabileceğini gösteriyor. Bunu yaparken bizleri yakınımızdaki belirtilere daha dikkatle bakmaya çağırıyor.

Kampanya bunun yanı sıra kadınlarda alkol bağımlılığı gibi üzerinde çok da konuşulmayan bir konuyu gündeme getiriyor. Addict Aide tarafından verilen istatistiklere göre Fransa ‘da 500 bin ile 800 bin arası kadın alkol bağımlılığı riski altında. Dolayısıyla kampanyanın bir amacı da kadın alkol bağımlılığı sorununu gündeme getirmek.

Kampanyayı anlatan videonun yanı sıra site üzerinden hala oyunu oynamak mümkün. Ayrıca dileyenler de apartman içerisinde sanal olarak gezinerek ipuçlarının ne anlama geldiklerini öğrenebiliyor, alkolizm belirtileri hakkında bilgi alabiliyor.

alkol bağımlılığı_betc paris_addict aide_laurence's secret_fransa_bigumigu alkol bağımlılığı_betc paris_addict aide_laurence's secret_fransa_bigumigu alkol bağımlılığı_betc paris_addict aide_laurence's secret_fransa_bigumigu alkol bağımlılığı_betc paris_addict aide_laurence's secret_fransa_bigumigu alkol bağımlılığı_betc paris_addict aide_laurence's secret_fransa_bigumigu alkol bağımlılığı_betc paris_addict aide_laurence's secret_fransa_bigumigu

Künye:
Reklamveren: Addict Aide
Müşteri Yönetim: Michel Reynaud, Amine Benyamina
Reklam Ajansı: BETC
Ajansı Yönetimi: Catherine Emprin, Isabelle Picot
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Stéphane Xiberras
Sanat Yönetmeni: Rayhaan Khodabux
Reklam Yazarı: Rémi Campet
Trafik: Marie-Caroline Pupin, Morgane Tresal
Yapım Stüdyosu: Francine Framboise
Yapımcı: Stéphanie Huguenin
Konum Ortağı: Escape Lab
Oyun Tasarımı: Alexis Moroz
Yönetmen: Arthur Cemin
Set Tasarımı: Vincent Dizien, Christophe Bonnet
Kurgu: Manuel Guillon
Grafik Tasarım: Pierre Édouard Joubert
Post Prodüksiyon: Rita & Firm
Post Prodüksiyon Yapımcısı: Clément Lesgo
Ses Yapım: Gum
Aktivasyon Strateji: Julien Leveque, Charlotte Jacquety

Görsel: Addict Aide – Le Secret de Laurence