Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Oyun Sokağı

Oyun Sokağı

Maltepe Belediyesi, Yalı Mahallesi'nde yaya trafiğinin yoğun olduğu bir noktayı çocuklar için oyun alanına dönüştürdü.

Açık havada zaman geçirebilmenin ne kadar önemli olduğunu, küresel salgında hep birlikte en ağır şekilde deneyimledik. Eve kapanmanın neden olduğu hareketsizlik ve ruh sağlığı sorunları da salgın kadar mücadele gerektirdi. Açık havada ortak yaşam ve çalışma alanları sunan Shadow Housing gibi projeler bu dönemde daha fazla ilgi toplamaya başladı. Yine çocuklara yönelik olan açık hava sınıfı CLOUDROOM, minimalist hayvan heykelleriyle yaratılan oyun alanı Animal Factory de dikkat çekenler arasındaydı. Bu güneşli pazartesi gününde ise İstanbul’da çocuklar için yaratılan Oyun Sokağı isimli bir sokak dönüşümü projesine yakından bakacağız.

Çocuklar için sokaklar

Maltepe Belediyesi, kendi deyimiyle “çocukların özgür ruhları, kentlerin katı çizgilerine sıkışmasın diye” yaya trafiğinin yoğun olduğu bir noktayı Oyun Sokağı’na dönüştürdü. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ndan önceki gün açılışı yaparak bu rengarenk alanı çocuklara hoş bir bayram hediyesi olarak sundu. Oyun sokağı için Maltepe Yalı Mahallesi’nde bir okulun önündeki gereksiz bir park alanı tercih edilmiş. Her gün yüzlerce öğrencinin ve velinin kullandığı bu noktada sokak tasarımını kullanarak araç hızlarını düşürmeyi hedeflemişler. Şimdi bu nokta, herkesin vakit geçirebileceği güvenli ve eğlenceli bir açık alan. Fotoğraflara bakınca yalnızca çocukların değil onlara eşlik eden yetişkinlerin de bu alandan memnun olduğunu görebiliyoruz.

Proje SUPERPOOL, Global Designing Cities Initiative ve Maltepe Belediyesi ortaklığında yürütülüyor. Hayrettin Günç’ün açıklamalarına göre, geçici malzemelerle hızlı bir şekilde uygulanan pilot proje önümüzdeki aylarda mahalleliden gelen geri dönüşlere göre gözden geçirilerek kalıcı projeye dönüşecek. Haziran’da gerçekleşecek projenin ikinci etabında sahildeki bisiklet yoluyla bu alan arasında bağlantı sağlanacak.

Bu gelişmenin en güzel yanlarından biri, Marmara Belediyeler Birliği organizasyonundan çeşitli belediyelerin temsilcilerinin de taktiksel kentleşme yöntemiyle hazırlanan bu sokağı yerinde incelemiş olması. Bu inceleme, belediyeler için düzenlenen şu sokak dönüştürme eğitim programı kapsamında yapılmış. Tüm bu gelişmeler Marmara genelinde yaşanabilecek bir sokak dönüşümüne dair ümit verici sinyaller. Daha çok çocuğun güvenle oyun oynayabileceği alanlara kavuşması dileğiyle…

Mimar ve kentsel tasarımcı Hayrettin Günç, projede imzası bulunan isimlerden. Gelişmeleri de ilk onun Twitter paylaşımları üzerinden keşfettik. Aslında bunun Maltepe için ilk olmadığını da belirtmiş. 2019 yılında da yine uluslararası multidisipliner tasarım stüdyosu SUPERPOOL ve Yigit Aksakoğlu ile birlikte Maltepe’de benzer bir projeye imza atmışlar. Zümrütevler mahalle meydanında bir park alanını oyun alanına dönüştürmüşler. Bu arada bu tür projelerin hayata geçmesinde belediye işçisinden gönüllü boya ekibine çok kişinin bu emeği olduğunu da vurguluyor Günç.

Hayrettin Günç, SUPERPOOL ile gerçekleştirdiği bir başka güzel gelişmeyi de aktarmış. Oyun Sokağı’na benzer tasarımları ve sokak tasarımıyla ilgili teorik bilgiyi bir araya getiren rehberin Türkçe çevirisini “Çocuklar için Sokaklar Tasarlamak” başlığıyla erişime açmışlar. Bu rehberin dijital versiyonuna ücretsiz olarak buradan erişebilirsiniz.

Bu haber ilginizi çektiyse Kalamış Parkı’ndaki dönüşüm haberine ve sokak basketbolunun gelişmesi için tasarlanan sanat eseri niteliğindeki basket sahalarına göz atmak isteyebilirsiniz.

Görsel: Hayrettin Günç