Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İç Mekanların Hava Kalitesini Ölçen Minik Kanarya

İç Mekanların Hava Kalitesini Ölçen Minik Kanarya

Canairi, havadaki karbondioksit miktarını takip eden sensörü ile iç mekanlardaki hava kalitesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Ev ve iş yeri arasında gidip gelen bir düzene sahip birçoğumuz için gün içinde harcadığımız vaktin büyük bir kısmı kapalı alanlarda geçiyor. Ofis ortamı, işten dönüşte evde geçirilen vakit ve uyku süresi de eklenince bu oran yüzde 90’a kadar çıkıyor. Durum böyle olunca kapalı alanlarda geçiridğimiz havanın temizliği de kişinin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor. Kötü hava kalitesi uyku bozukluğu, yorgunluk, baş ağrısı, astım gibi durumlara neden olabiliyor.

Bu tasarım kapalı alanlarda hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı oluyor

Hans Høite Augustenborg ve Andreas Kofoed Sørensen’in kurucusu olduğu Canairi, iç mekanlardaki temiz hava kontrolü için tatlı ve işlevsel bir çözüm sunuyor. Bu minik sarı kanarya aslında çok basit bir çalışma prensibine sahip. Kapalı alandaki temiz hava miktarı uygun seviyede olduğunda kanarya canlı bir şekilde duruyor. Eğer hava kalitesi kötüyse kuş baş aşağı düşüyor ve ortam yeniden havalandırılana kadar öyle kalıyor.

Canairi, fonksiyonel bir ürün olduğu kadar tasarımıyla da iç mekanlar için estetik bir yaklaşım sunuyor. Tasarımının arkasında ise kömür madencilerinin karbonmonoksiti tespit etmek için kullandıkları kanaryalar yer alıyor.

Kanaryalar, henüz gaz dedektörleri icat edilmemişken, oksijen ve metan gazına hassasiyetleri insana göre çok daha yüksek olduğu için maden ocaklarında kullanılıyordu. Ortamda yeterli temiz hava olmadığı ya da gaz tehlikesinin olduğunda kanaryalar ötmeyi durduruyor, bayılıyor ya da maalesef kimi zaman ölüyordu ancak bu durumda işçiler tehlikeyi sezip dışarı çıkabiliyordu. Şimdilerde maden ocakları için gaz dedektörleri kullanıyor. Canairi yaratıcı ekibi ise kanarya tasarımının baş aşağı düşmesini yani bir nevi bayılmasını iç mekandaki yetersiz temiz hava durumunu göstermek için kullanıyor.

Canairi düşüp bayılırsa pencereleri açma vakti gelmiş demektir

Bu sade ve basit tasarım, dünya çapında sağlık otoriteleri tarafından önerilen karbondioksit eşiği geçildiği anda uyarı veriyor. Cihazın içinde yer alan sensör, karbondioksit seviyesi 1.000 ppm’yi geçtiği zaman kuşu harekete geçiriyor. Ortam yeteri kadar havalandırdığında minik kanarya yeniden canlanıyor. Duvara montaj edilebilen ürün şarj edilebilir pillere sahip. Üretiminde ise geri dönüştürülmüş plastik malzemeler tercih ediliyor. Tasarım, Design Educates Awards‘ta ürün tasarımı kategorisinden de ödüller dönüyor.

Aniden çalan rahatsız edici bir ses, telefona uygulama üzerinden gelen bir uyarı dışında böylesine bir görsel sunum ile temiz hava seviyesini göstermek kişiyi harekete geçirmek açısından da etkili bir çözüm. Sonuçta cansız da olsa hiç kimse duvarda asılı duran bir sarı kanaryanın ölmesini istemez.

Evlerde, ofislerde, okullarda, kapalı herhangi bir alanda temiz hava seviyesini ölçmeye yardımcı bu tatlı tasarım Kickstarter üzerinden fonlanıyor. Haberi yazdığımız sırada sürecin bitmesine daha 10 gün varken kampanya için konulan hedef katbekat aşılmış durumda. Bu da Canairi’nin basit, şık ancak fonksiyonel özelliğinin ne kadar etkili olduğunu ve tüketicilerin dikkatini çektiğini gösteren bir metrik olarak karşımıza çıkıyor.

Görsel: Canairi, Kickstarter