Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İç Mekanlarda Geçirdiğimiz Hayat Bize Ne Kadar İyi Geliyor?

İç Mekanlarda Geçirdiğimiz Hayat Bize Ne Kadar İyi Geliyor?

Pencere markası Velux, giderek içeride yaşamaya başladığımız hayatın sağlıksızlığını ve temiz havadan uzaklaşmanın etkilerini güçlü bir görsellikle anlatıyor.

Günümüzde hayatımızın %90’ını iç mekanlarda geçiriyoruz. Bir iş günü içerisinde ortalama bir çalışan gününün sadece 15 dakikasını açık havada geçiriyor. Temiz hava ve doğal ışıktan uzakta yaşıyoruz. Üstelik bunun üzerinde pek fazla da düşünmüyoruz. Oysa bilimsel araştırmalar açık havadan bu kadar uzaklaşmanın türümüz için sağlıklı olmadığını ortaya koyuyor. Danimarkalı pencere markası Velux da tüm bunları bize güçlü bir filmle anlatıyor.

İnsan İçeride Yaşamak İçin Uygun Bir Tür Değil

1800’lerde yaşamının %90’ını açık havada geçiren bir tür olan insanlar 2000’lere gelindiğinde zamanının %20’den azını dışarıda geçirir oldu. Yani insan, açık havada yaşayan bir canlıyken iç mekanlarda yaşayan bir kuşağa evrildi. Oysa bu bize aykırı bir şey. Gün ışığından uzak olmak, beden ritmimizi yanıltıyor, dolayısıyla uyku düzenimiz ve tabii buna bağlı olarak sağlığımız bozuluyor.

Aynı şekilde iç mekanlardaki havanın kalitesi de bizi etkiliyor. İç mekanlarda yemek pişiriyor, ütü yapıyor, mum yakıyor, çamaşırlarımızı kurutuyoruz. Tüm bunlar zaten çok da temiz olmayan havaya nem katıyor. Nem de bakteri üremesine neden olarak havamızı daha da kirletiyor. Astım ve diğer solunum yolu rahatsızlıkları, alerjiler, kalp rahatsızlıkları artışta. Öksürük, baş ağrıları, göz kuruluğu, boğaz hastalıkları içerideki havanın kirliliğine bağlı olarak daha sık ortaya çıkıyor.

Hep İç Mekanlarda Büyüyen Çocukların Dünyası

Uzun lafın kısası, insan hep içeride yaşamak için uygun bir canlı değil. Velux’un reklam ajansı &Co tarafından yaratılan filmi de bunu anlatıyor. “The Indoor Generation” isimli filmde solgun görünümlü bir kız çocuğu bizlere kuşağının hep iç mekanlarda büyütüldüğünü aktarıyor ve bunun sonuçlarını çarpıcı bir şekilde bize gösteriyor.

Çocuk; dünyanın yapay ışığa odaklı evler yaptığını, kimyasallar ve zehirli maddeler soluduğunu, temiz hava ve gün ışığının nasıl hep dışarıda tutulduğunu anlatırken artan hastalıkları, alerjileri, okullarda odaklanamayan çocukları güçlü bir görsellik içerisinde izliyoruz. Ve gelecekten istediğimizin bu olup olmadığını kendimize soruyoruz.

temiz hava_velux_&co_danimarka_the indoor generation_bigumigu_

Martin de Thurah tarafından yönetilen bu 3 dakikalık karanlık film; bir anlamda bir distopya ama çok da gerçekten uzak bir distopya değil. Hapsolduğumuz bir dünya sunmuyor bizlere, onun yerine bir pencere açarak ya da kendimizi dışarı atarak bu karanlıktan çıkabileceğimizi  vurguluyor. Yani bu distopyayı gerçek kılmamak için seçimin bizim elimizde olduğunu söylüyor. Tabii markanın da bir pencere markası olması, filmin sonunda ürüne bağlama açısından güçlü bir avantaj sağlıyor.

Kampanya, Velux’un “The Indoor Generation” isimli mikrositesi ile destekleniyor. Sitede konu hakkında detaylı bilgiye yer veriliyor, çeşitli araştırmalarla temiz hava ve gün ışığından uzaklaşmanın etkileri ele alnıyor.

Künye:

Reklamveren: Velux
Reklam Ajansı: &Co
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Christian Grosen
Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Sarah Gandil
Yaratıcı Yönetmen:  Robert Cerkez
Sanat Yönetmeni: Henrik Tvilling, Ole Hoffmann, Kristoffer Winther, Katrine Winblad,Lea Flodgaard
Reklam Yazarı: Peter Dinesen, Thomas Golzen
Startejik Planlama: Lone Tvedergaard Bach, Katrine Thamdrup
Sosyal Medya Başkanı: Morten Saxnæs
Sosyal Medya Planlama: Emil Towity
Grafik Tasarım: Anders Martin Jensen, Brian Dahl
Ajans Yönetici Yapımcısı: Anders Toustrup Darre
Ajans Kurgucusu: Alexander Topsøe
Yapım Şirketi: Bacon
Yönetici Yapımcı: Mette Jermiin
Yapımcı:  Charlie Gaugler
Yönetmen: Martin de Thurah
Görüntü Yönetmeni: Kasper Tuxen
Yapım Tasarımcısı: Simone Grau Roney
Aksesuar: Wonderland
Stilist: Melanie Buchhave
Kostüm: Melanie Buchhave
Makyaj: Jeanette Svendsen
Ses Kayıt: Jamie Louis Thurman
Casting: Another Casting Company, Claire Catterson, Art Cast, Lena Påske
Post Prodüksiyon: Bacon X
Kurgu: Olivier Bugge Coutté
Renklendirme: Hanibal Lang
Görsel Efekt: Bacon X
Ses Tasarım: Ballad
Ses Tasarımcısı: Simon Torp Littauer, Adrian Aurelius Skovgaard
Müzik: Nielsen
Beste: Gregers Mærsk Møller
Fotoğrafçı: Søren Solkær
Retouch: Eli Larjboschitz, Mogens Wittrup
Medya: Oath Nordics
Halkla İlişkiler: Weber Shandwick

Görsel: YouTube